zirk Posted January 8, 2013 Report Share Posted January 8, 2013 Na fali ponownego zauroczenia piórami wygrzebałem Pelikana żony z jej torebki i chciałbym się dowiedzieć co to za ptaszysko. Przeglądając to forum trochę informacji na temat Pelikana przyswoiłem aczkolwiek nie tyle, żeby być pewnym. Oto zdjęcia, za jakość przepraszam, ale jest ciemno, a zrobione zostały telefonem: Na skuwce dwa pisklaki więc starszy niż 2003/2004, tak? Nasada skutki nie jest w kształcie gniazda czyli starszy niż 1997? Czy w ogóle się mylę i to nie jest to pióro? Na ostatnim zdjęciu, w tle, moje cacuszko, którego recenzję zapodam po napełnieniu go atramentem, którego aktualnie nie posiadam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 8, 2013 Report Share Posted January 8, 2013 Tak. To Pelikan M 200 szary marmurek sprzed 1997 roku. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zirk Posted January 8, 2013 Author Report Share Posted January 8, 2013 Dzięki za szybką odpowiedź. Ten marmurek wygląda w rzeczywistości trochę inaczej niż na zdjęciu. Bardziej w zieleń wpada (Turkus może? Nie wiem, jestem mężczyzną, nie rozróżniam odcieni - tylko kolory podstawowe. Tako rzecze żonka moja. ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 8, 2013 Report Share Posted January 8, 2013 No tak. Różnice kolorów są mało uchwytne, chyba, że pióra leżą obok siebie. Od góry : niebieski, zielony, szary. Zielony był wyprodukowany już po 1997 roku, pozostałe pióra, przed tą datą. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zirk Posted January 8, 2013 Author Report Share Posted January 8, 2013 Kolor zielony definitywnie, jak ten w środku, ale skuwka taka jak w tych innych, bardziej wypukła i z dwoma pierscieniami. Może Skuwki mogły się pomieszać? moja Mama ma takie same pióro, ale niebieskie właśnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zirk Posted January 8, 2013 Author Report Share Posted January 8, 2013 Dodatkowo moje ma nie ma pierścienia przy pokrętle tłoka. Pańskie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxi75 Posted January 9, 2013 Report Share Posted January 9, 2013 Dodatkowo moje ma nie ma pierścienia przy pokrętle tłoka. Pańskie ma. Czytamy ze zrozumieniem To Pelikan M 200 szary marmurek sprzed 1997 roku. Zielony był wyprodukowany już po 1997 roku, pozostałe pióra, przed tą datą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zirk Posted January 9, 2013 Author Report Share Posted January 9, 2013 Znaczy moje to zielony marmurek, nie szary. Sprzed 1997 roku bo ma dwa pierścienie na skuwce i nie ma pierścienia przy pokrętle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 No tak. Różnice kolorów są mało uchwytne, chyba, że pióra leżą obok siebie. Od góry : niebieski, zielony, szary. Zielony był wyprodukowany już po 1997 roku, pozostałe pióra, przed tą datą. zdrówka Znaczy moje to zielony marmurek, nie szary. Sprzed 1997 roku bo ma dwa pierścienie na skuwce i nie ma pierścienia przy pokrętle. Ja też spróbuje;) Na zdjęciu konisa od góry, to NIEBIESKI, ZIELONY I SZARY. Twój jest zupełnie inny niż zielony, tzn ma dwie pierścienie na skuwce i jeden na pokrętle tłoka, ale za to jest prawie kapka w kapkę jak szary, pod względem koloru i ilości pierścieni, więc jaki jest twój Pelikan? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zirk Posted January 10, 2013 Author Report Share Posted January 10, 2013 Zdjęcie nie oddaje w ogóle koloru. W rzeczywistości jest dokładnie tego samego koloru co ten środkowy od konis'a. Co do reszty cech to jest taki jak te dwa pozostałe. Czyli dochodzimy do tego co w moim poprzednim poście: ZIELONY, sprzed 1997. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts