Irbis Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 Mam pytanie: czy normalnym jest, kiedy podczas pisania, na powierzchni stalówki, tuż przy ziarnie pojawia się kropla atramentu? Nie wpływa to na jakość kreski, ale czy to może czemuś szkodzić i czy powinnam coś z tym robić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 Nib creep to się nazywa chyba. Zjawisko zależne od pióra i atramentu, najlepiej jak nie ma takiego problemu, jednak jeśli atrament nie chlapie Ci do skuwki to nie ma problemy, prócz oczywiście walorów estetycznych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irbis Posted December 21, 2012 Author Report Share Posted December 21, 2012 Niestety zauważyłam, że faktycznie trochę atramentu jest w skuwce. Czy to może samo zniknąc, czy powinnam wysłać do serwisu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 No cóż, ja bym reklamował, tylko napisz jeszcze jaki atrament? Bo w przypadku niektórych atramentów wychodzenie na stalówkę jest nieuniknione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irbis Posted December 21, 2012 Author Report Share Posted December 21, 2012 Lamy blue. Ale w innych piórach tego nie mam, a też go używam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 A masz dostęp do innego może? Bo jak wspomniałem, to kwestia konfiguracji atrament/pióro, w niektórych wypadkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irbis Posted December 21, 2012 Author Report Share Posted December 21, 2012 Nie, na razie mam tylko to, ale przymierzam się do zakupu kolejnego, może jakiegoś Watermana. Choć marzy mi się jakiś blue/black, z jakiej firmy jest jakiś ładny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 (edited) Mam watermana, ale blue-black jest jakiś taki dziwny, wolę osobiście zielenie, lub turkusy. Edited December 21, 2012 by drake29a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 Piszę pelikanowskim blue-blackiem i ma on jakąś szarą nutę w sobie. Ale generalnie to dobry kolor do licznych codziennych notatek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 w zależnosci od grubosci stalowki (i przepływu) blublek może wyglądać od niebieskawego granatu do prawie czarnego dlatego IMO dobrze jest wymieszać niebieski z czarnym samodzielnie w celu znalezienia własnego granatu - blubleka albo wartemana encre (po dawnemu florida) blu pozostawić w otwartym piórze na kilka godzin coby wywietrzał troche i już sie robi ładny blublek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 Stara Watermanowska Florida to obecnie Serenite. Encre to po prostu po francusku atrament. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irbis Posted December 22, 2012 Author Report Share Posted December 22, 2012 Żeby mieszać samemu trzeba mieć kałamarz, czyż nie? Jak Wy to robicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 Można też pomieszać strzykawką w samym naboju. Udało sie mi także zebrać troche buleleczek po lekarstwach i do mieszanek najczęściej używam je. To chyba najlepsze rozwiązanie. Nie sa tak wielkie a i jednak atrament w nich jak troche postoi to wiadomo jest jak taka mieszanka trzyma kolor po czasie. Potem już mieszanka jest robiona w normalnych kałamarzach. Co do blue blacka to zrobiłem i teraz najczęsciej używam mieszankę parkerowską 1/3 blue + 2/3 blue black. Znikł ten zielony odcień, który przeszkadzał tak wielu osobom. Bardzo ładny jest też blue black Sheaffera z odcieniem stalowym. Do kompletu chce jeszcze dokupić sobie niebiesko czarnego Pelikana do bardziej mokrych czy grubo piszących piór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thornfield Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 Lamy blue. Ale w innych piórach tego nie mam, a też go używam. mam podobny problem. używam lamy safari od niedawna z jego oryginalnym niebieskim atramentem. no i właśnie stalówka jest w kropki. jak na razie to mój jedyny atrament, więc póki co nie sprawdzę jak się sprawuje z innymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irbis Posted December 22, 2012 Author Report Share Posted December 22, 2012 Znalazłam wątek dotyczący tego problemu: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/113-nib-creep-co-to-jest/ Przepłuczę pióro, dam inny atrament (jak się zaopatrzę) i zobaczymy co będzie. Rozbierać piórka nie mam zamiaru, bo jeszcze za mało o tym wiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts