namiki Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Amerykańskie pióro Edison ok. 1915. System napełniania: zakraplaczowy. Zdobione w "świąteczne" gwiazdki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Niczego sobie. Jak duże jest to pióro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted December 13, 2012 Author Report Share Posted December 13, 2012 dosyć spore: 13,5 cm długości i 1,8 cm szerokości (na skuwce) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Piękne pióro i fantastyczny motyw gwiazd (sięgali po niego również inni producenci np. Conklin). Gratulacje. Edison Pen Company ma kilka udanych produkcji na swoim koncie. Zastanawiam się, czy Twojego pióra nie należy datować na nieco późniejszy okres, po 1920 roku. Z tego co pamiętam EPC dopiero wtedy zarejestrowało znak towarowy i rozpoczęło produkcję własnych piór. Wcześniej firma składała pióra z elementów dostarczanych przez innych przedsiębiorców. Na szczycie skuwki pojawia się czasem oznaczenie roku produkcji. Edison Pen Company nie było w stanie rywalizować z wielką czwórką. Firma zrezygnowała więc z tworzenia piór wysokiej jakości i zaczęła sprzedawać masowe produkty z celuloidu (jako Southern Pen Company) i metalu (pod marką Edison). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted December 13, 2012 Author Report Share Posted December 13, 2012 Dziękuję za informacje. Z pewnością słusznie datujesz to pióro Chciałem właśnie kupić tego Conklina gwiazdkowego, ale nie mogłem na niego natrafić. Pojawił się gwiazdkowy Edison, więc wziąłem go niejako w zastępstwie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Convalia Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 Chciałabym takiego pod choinką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts