hanka Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Trafiłam na ciekawy, poglądowy artykulik o podróbkach piór - niestety po angielsku: http://captainchang.com/pens/fakes.html Zdarzyło się komuś na forum kupić fejka? Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Niezłe okazy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irbis Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Ten parker jest niezły. Widać jak to trzeba długo się piórami zajmować, żeby się nie dać nabrać. A myślicie, że zdarzają się podróbki w sklepach? Czy to tylko domena serwisów aukcyjnych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Trochę odpowiedzi można znaleźć tu: http://www.piorawiec...e/page__st__320 W sklepach stacjonarnych, znając sposób dystrybucji, raczej się coś takiego nie trafi. A jeśli chodzi o sklepy internetowe... Cóż, są nawet takie, które specjalizują się w replikach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Ze dwa lata temu z pełną świadomością kupiłem fejka MB. Chciałem kupić Montblanc'a na alledrogo, ale wydawało się mi dziwne, skąd sprzedawca ma tyle różnorodnych piór tego producenta, bo w bajeczkę o zbiorze odziedziczonym po dziadku jakoś trudno mi było uwierzyć. Zacząłem kopać temat w necie i dokopałem się do pewnego serwisu aukcyjnego, gdzie oferowano modele wypisz wymaluj z "kolekcji dziadka". W historii zakupów w tym serwisie, znalazłem naszego "spadkobiercę", który oczywiście występował pod innym nickiem, ale jego zakupy w tym serwisie mniej więcej pokrywały się z tym co oferował na alledrogo. Na moje niewinnie zadane pytanie przez mail, czy aby dziadek nie mieszkał w kraju środka, zareagował dość nerwowo i niesympatycznie. Zawiadomiłem rodzimy serwis, że gość sprzedaje podróby, ale serwis miał to w czterech literach. Świadomie kupiłem więc pióro za jakieś czterdzieści parę dolarów, aby przekonać się organoleptycznie, co dostanę za tą kwotę, bo załączone do aukcji w tym serwisie zdjęcia przedstawiały pióra oryginalne. Co dziwne pióro przyszło w miarę szybko, nie budząc zainteresowania urzędu celnego, przez który przeszła przesyłka. No więc, które pióro to oryginał? zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Wiem. Ale nie powiem. Na dłużej wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 To z chudym ringiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irbis Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Ja się nie znam, ale czy ta dziura w klipsie w tym po lewej to tak ma być? A btw Konisie, jaką opinie wystawiłeś temu sprzedającemu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Zgadujcie. @Alveryn wiedział @Skwercio. To ma być zdanie zakończone wykrzyknikiem, a nie pytajnikiem. Rozwiązanie za godzinkę. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 (edited) A btw Konisie, jaką opinie wystawiłeś temu sprzedającemu? Pozytywną. Wysłał przecież pióro, które kupiłem za czterdzieści parę dolarów. Kupiłem je z pełną świadomością co kupuję. zdrówka PS. To nie dziura, to światło płata figle. Edited December 11, 2012 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 (edited) Zmieniam zdanie. Montblanc z wąskim ringiem to oryginalny MB 146. Montblanc z szerszym ringiem to podróbka 149 Edited December 11, 2012 by drake29a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Właśnie dotarłem do końca artykułu. Zapamiętać: NIGDY nie kupować Sonnetów na aukcjach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irbis Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Skoro to światło to stawiam na tego po prawej (na pierwszym zdjęciu), że jest podrobiony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Myślę, że oryginał to ten na dole z wąskimi ringami. Świadczy chyba także o tym klips. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Świetne zdjęcia. Nie ma wątpliwości. Proponuję popatrzeć na miejsce łączenia klipsa z ringiem i wszystko jasne. To starszy typ faka. Dziś już naprawili ten błąd. Naprawili do tego stopnia, że znaczna część części da się po prostu zastąpić. W oryginale klips i ring kapy tworzą całość. To jeden element. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 A co Thay powiesz o ringach? Bo ja na ich podstawie doszedłem do wniosku, że ten MB z szerszym ringiem to podróbka (czyt. pierwsze zdjęcie, prawy). A co do klipsa to też prawda, w oryginalnych klips zlewa się z ringiem, w podróbkach wygląda jakby był przylutowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Oczywiście. Zobacz też jakość graweru. No, już nie zobaczysz, po padła ostatnia fotka. Nie jest przylutowany. Składa się z 2 części - stałego ringu (przyklejony... chyba. Bo co tu lutować? Może wciśnięty na gorąco?) pod śnieżynką i klipsa z wąską obrączką chowaną do środka kapy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 No proszę. Wszyscy typowali bardzo dobrze. A teraz rozwiązanie. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Bo to dosyć prymitywny fake. Z niektórymi nie poszłoby tak łatwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Bo to dosyć prymitywny fake. Z niektórymi nie poszłoby tak łatwo. Prawda. Przez dwa lata czegoś się tam też nauczyli. On jest jeszcze z ery "WRITING IN STRUMENTS" zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanka Posted December 11, 2012 Author Report Share Posted December 11, 2012 No to strach kupować na aukcjach jednak... Konisie, ale jak się pisze tym fejkiem? Może niebywale dobrze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Pozwolę sobie przypomnieć pewne zdjęcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 No to strach kupować na aukcjach jednak... Konisie, ale jak się pisze tym fejkiem? Może niebywale dobrze? Pisze się tak jak stalówką Irydium Point Germany, czyli marnie. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 Te instrumenty zawsze mnie rozwalają... Aż chciało by się zapytać - Writing in what?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted December 15, 2012 Report Share Posted December 15, 2012 a ja zadam pytanie laika - które watermany się podrabia? i skąd ewentualnie wziac wiedzę na ten temat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts