konis Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Kupiłem niedawno czarną Osmię 52. Jedno pióro tego producenta, w kolorze marble red, już miałem. Kupione pióro, jak zwykle, miało nieszczelny tłoczek, wymagający wymiany korkowej uszczelki. Przy okazji na warsztat wziąłem też Osmię, którą już miałem, bo w niej znowu tłoczek chodził nie tak, jak powinien, ciężko i dość trudno, i zastanawiałem się jaka może być tego przyczyna. Rozebrałem wię oba pióra na czynniki pierwsze. zdrówka cdn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 11, 2012 Author Report Share Posted December 11, 2012 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Niezły cennik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 11, 2012 Author Report Share Posted December 11, 2012 Niezły cennik A co sobie będę żałował zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 Wykonanie i dopasowanie uszczelki jest za tanie, a moczenie za drogie. Swoją droga, fajny kawałek (kawałki?) pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 Konis......ale jesteś pazerny na piniąchy.....przeca myśmy w Bolszewii przekładali z forsę z kasy państwowej do kasy państwowej......nazywało się to gospodarka socjalistyczna.....i robisz to samo..?....no ale nic my pomożemy.....otóż teraz se powchodzilyśmy do Ewropy i to się inaczej już robi.....no ale za jakieś tam piórko w prezencie dopowiemy co dalej....... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 12, 2012 Author Report Share Posted December 12, 2012 (edited) To po prostu uzasadnione przesunięcie środków z grupy wydatków bieżących do grupy wydatków celowych. Bilans domowego budżetu nie zmienia się, ale jakże znacząco i w pożądanym kierunku zmienia się jego struktura. Przy okazji "opozycja" nie może protestować, że naruszam dyscyplinę budżetową zdrówka Edited December 12, 2012 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 Bardzo kreatywna księgowość... Muszę spróbować przeszczepić Twój patent na grunt swojego domowego budżetu ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 Właśnie dopiero czytam. Mam pytanie techniczne, może pamiętasz czym kleiłeś ten pasek z korka na uszczelkę? Bo chyba tak było to robione? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 Tym cennikiem jestem przerażony, nie wiedziałem że szklanka wody plus kilka kropel płynu do mycia naczyń kosztuje 10 zł. nałożenie skuwki na korpus 7 zł. dokręcenie sekcji spływaka do korpusu pióra 12 zł. położenie piórka na warsztat 6 zł. przesuniecie poszczególnego elementu w lewo lub prawo by nie zawadzały 4 zł. każdorazowe wzięcie piórka w dłoń 2 zł. i tak można mnożyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 Nie rozumiem o co Wam chodzi. Skoro serwisujący i klient, zapewne po burzliwych dyskusjach przystali na taki cennik to wszystko jest OK. W końcu mamy kapitalizm, nie chcemy chyba odgórnie narzuconych cen naprawy piór Właśnie dopiero czytam. Mam pytanie techniczne, może pamiętasz czym kleiłeś ten pasek z korka na uszczelkę? Bo chyba tak było to robione? Nie wiem jak robił to Konis, ale stawiam dychę, że "ten pasek" jest pierścieniem i że nie trzeba go kleić, najwyżej doszczelnić silikonem do tłoka (jedno z tych zgrubień na tłoku można odkręcić). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 Chyba że to nie z tego paska wycinał, bo kolor mi trochę korek przypomina. A może to było narzędzie do szlifowania - wtedy to co innego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 Ten pasek to materiał ścierny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted October 25, 2014 Report Share Posted October 25, 2014 Ten pasek to materiał ścierny THX, To resztę wiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts