poziomka Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Dzień dobry, szukam jakiegoś dobrego pióra. Takiego naprawdę dobrego. Ale się nie znam na dobrych piórach... Ostatnio mi się jedno zepsuło, a nie umiem pisać niczym innym! Najlepiej, żeby było na tłoczek. I miało wymieniane stalówki. I musi być ładne, KONIECZNIE! Czy mógłby mi ktoś coś doradzić? Z góry dziękuję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 (edited) Lamy Safari/Vista/AL-star z konwerterem. + dobre, + wymienne stalówki, + tłoczek (konwerter), + dostępne w sklepach (od zaraz ) +/- dyskusyjna ładność. Edited December 2, 2012 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 W jakim zakresie cenowym szukasz pióra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 nic nie piszesz o cenie wygladzie jakosci proponuje pelikana m200 spelnia wszystkie wymagania i jeszcze jest ladne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Przecież o jakości i wyglądzie pisze! Dzieńdobry, szukam jakiegoś dobrego pióra. Takiego naprawdę dobrego. I musi być ładne, KONIECZNIE! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
poziomka Posted December 2, 2012 Author Report Share Posted December 2, 2012 O, dziękuję za odpowiedź. Dobrze, postaram się sprecyzować, chociaż jak już mówiłam, całkowicie się nie znam. Cena, to powiedzmy, że na pewno nie więcej niż 100 zł. Jeśli chodzi o Lamy, nie widzę nigdzie żadnego pióra z wymienianymi stalówkami ;o Chyba że jakoś źle patrzę. Poza tym rzeczywiście mogłoby być ładniejsze... Z tego co sama szukałam, najlepsze wydało mi się coś takiego: http://sklep.kaligraf.eu/p/6/38/zestaw-do-kaligrafii-6-koncowek-wieczne-piora.html. Ale nie wiem, czy jest dobre, i warte swojej ceny, i tak dalej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 To jest zestaw do kaligrafii, a nie do codziennego pisania. Bierz jak radzi Alveryn pióro Lamy, albo jakiegoś chińczyka lub alternatywnie Regala. Pelikana w cenie 100 złotych nie znajdziesz. Trzeba wydać co najmniej 300 złotych, ale ja na Twoim miejscu bym je wydał na Pelikana. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
poziomka Posted December 2, 2012 Author Report Share Posted December 2, 2012 Taaak, ale wcześniej pisałam na co dzień piórem z taką kaligraficzną ściętą stalówką. I tak mi pasuje. Ale chciałabym mieć możliwość wymieniania jej na jakąś normalniejszą też. A jest jakiś Pelikan z wymiennymi stalówkami, un? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 (edited) Tak, m200, m400 i inne z serii M mają wymienne stalówki (wkręca się ze spływakiem do pióra). Podobnie zresztą jak Lamy, wymiana jest banalnie prosta (samą stalówkę nasuwa się na spływak). Edited December 2, 2012 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Wszystkie Pelikany linii M200, M205, M215 mają wymienne stalówki i ich wymiana trwa kilka sekund. Nie wiem, czy jednak same stalówki są dostępne w sklepach. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
poziomka Posted December 2, 2012 Author Report Share Posted December 2, 2012 Już wiem, jak to określić! Stalówka, którą pisałam wcześniej, była stalówką italic. Więc szukam pióra z wymienianymi stalówkami, które miałoby takie właśnie w zestawie. A przynajmniej jedną. I może jednak trochę tańsze niż Pelikan...! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 (edited) Lamy Safari, albo możesz kupić 2 Piloty 78G: jeden ze stalówką F lub M, a drugi z B (B jest ścięta). W ogóle niezłym pomysłem mogłoby być kupienie dwóch piór, w tym jednego ze ściętą stalówką, zamiast jednego i dokupowania tej ściętej stalówki osobno. Wtedy masz do dyspozycji sporo zaskakująco dobrych i niedrogich Jinhao, Hero i Baoerów, Pilota 78G, Sheaffera VFM, a ze ściętą możesz kupić Rotringa ArtPen, Pelikana Script, czy też Pilota Plumix lub Pluminix. Edited December 2, 2012 by skwercio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 Polecalbym te Piloty Plumix tak ze dwa a do tego tak jak pisał Skwercio. Masz trzy pióra i nie musisz wymieniać stalówek. A Lamy to fantastyczne piora za niewielkie pieniądze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
poziomka Posted December 3, 2012 Author Report Share Posted December 3, 2012 To właśnie Pilot Plumix mi się popsuł. I nigdzie nie mieli do niego tłoczka, kupiłam jakiś do Pelikana i mi pękł. Poza tym ten Pilot nie jest ładny ;> Muszę przemyśleć, czego tak naprawdę szukam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grossus Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 Co nagle to po diable. Jakiekolwiek opinie na forum zawsze trzeba zweryfikować. To ty będziesz tym pisała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 @konis - stalki do Pelikanów są dostępne, ale zazwyczaj na zamówienie. Wiem, bo zamawiałem w ulubionym sklepie stacjonarnym. W przypadku M150/200 to wydatek rzędu ok. 60-80 zł. Czas oczekiwania - zależnie od terminarza dostaw w sklepie (w moim przypadku było to ok. 2 tygodni). @poziomka - dokładnie - musisz przemyśleć, czego właściwie szukasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts