Trex Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 (edited) Witam niedawno zakupiłem pióro Pilot78g ze stalówką f która to słynie to z cienkiej kreski. Napełniłem pióro atramentem Parker Quink Washable Black i zaczołem testować. I tu siętrochę ździwiłem gdzyż myślałem że będzie pisało bardziej sucho. Kreska pozostawiana przez to pióro w moim odczuciu jest niewiele cieńsza od parkera vectora kolegi oraz crossa aventura którego posiadałem wcześniej. Zauważyłem że kreska zaczyna być dopiero cięka i sucha dopiero po odwróceniu stalówki (tzn. pisaniu spływakiem do góry) aczkolwiek wtedy pióro drapie i zdziera papier a jego resztki przepycha przez kanalik na drugą stronę stalówki. I tu się właśnie zastanawiam czy nie dostałem jakiegoś felernego egzemplarza, dodam ze końcówka stalówki jest grubsza u góry (tzn ta kropka jest tak jakby bardziej naniesiona). Aby bardziej zobrazować moje wątpliwości dodaje zdjęci na którym starałem się jak najbardziej wyeksponować różnice między pisaniem stalówką w położeniu normalnym a odwrotnym Czy wasze piloty tez tak się zachowują/piszą? Edited December 1, 2012 by Trex Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szakalex Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Ja mam Pilota 78G ze stalówką M i daje ona grubszą linię niż twoja. Patrząc na to zdjęcie uważam ze grubość pisma odpowiada temu jak piszą F-ki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Sprawdzałeś na innym papierze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Wg mnie pisze tak jak moje. Moje natomiast pisze sporo cieniej od pozostałych piór ze stalówką F jakie posiadam, jedynie Balance Junior dorównuje cienkością kreski Także wszystko ok, pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Witaj, mój pisze cieniej. Tak mi się wydaje. Poszukaj moich recenzji, w większości dla porównania jest coś napisane pilotem 78G. U mojego synka w recenzji (w "dzieciakach") też jest próbka pisma tym piórem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grossus Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Moja nowa efka pisze podobnie. Jak na mój gust, to hasła o supercienkości i suchości stalówki Pilota 78g są grubo przesadzone. Efka natomiast drapie, w przeciwieństwie do emki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Mój był cieńszy, ale... to mój Jinhao 326 jest liderem cienkości, nie Pilot 78G Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cwiekoszczak Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 (edited) U mnie niektóre Wality biją 78G w cienkiej kresce zwłaszcza, ze stalówką Montex-u. A Parker 45 ma mniej więcej równą grubość kreski. Edited December 2, 2012 by Cwiekoszczak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grossus Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 No moja efka zaczyna mnie denerwować, bo drapie niemiłosiernie. Nie wiem, czy czasem nie zapoznać jej z pastą szlifierską. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 Masz pogrubienie bo za bardzo leje ci się atrament i rozpływa na kiepskiej jakości papierze, prawdopodobnie zmiana atramentu załatwi sprawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 I papieru! Ja wreszcie osiągnąłem jeden ze swoich celów - wszystkie moje notesy do szkoły to Oxfordy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 I papieru! Ja wreszcie osiągnąłem jeden ze swoich celów - wszystkie moje notesy do szkoły to Oxfordy do niemieckiego też - wstydź sie ruskiego też to dotyczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 do niemieckiego też - wstydź sie ruskiego też to dotyczy Figę, chodzę na francais Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 Figę, chodzę na francais tak mi cóś wyglądałeś na żigolaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts