konis Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Udało się mi kupić stare etui sygnowane logo jednej z moich ulubionych firm, produkujących pióra i inne artykuły piśmiennicze. Powstało zapewne w latach czterdziestych lub pięćdziesiątych i jak na swój wiek, nieźle się trzyma. Na naturalnej skórze nie widać upływu czasu. Zamek błyskawiczny jest mocny i działa sprawnie. Metalowe elementy wymagają doczyszczenia, a końcówka zamku umocowania, co w sumie jest drobiazgiem. Wymienić należy gumki, które nie wytrzymały 60 lat użytkowania. Dla dobrego kaletnika, to też w sumie drobiazg. Etui kupiłem wraz z zawartością, ołówkiem i piórem, które zaprezentuję w innym dziale nieco później. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grossus Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Ten kolor w środku taki dziwny, ale na swój wiek wygląda zadziwiająco dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 1, 2012 Author Report Share Posted December 1, 2012 Ten dziwny kolor nazywa się ecru. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Gratulacje....Ty kupujesz....a ja baran swoje < no name > gdzieś tak 40 letnie ale z doskonałej skóry (wtedy przywożono takie z zagramanicy i sprzedawano w shopach---komisach) zaniosłem w ostatnią podróż na Chmielną < pióro do naprawy a etui do śmietnika....miało tylko donieść pióro >........bo się gumki poluzowały.......a tutaj magiczne słowo ---kaletnik----.......jak to dobrze że potrafię czytać....i teraz już wiem co mam zrobić......pójść do kaletnika...! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Convalia Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Oglądając 3 pierwsze zdjęcia, nie powiedziałabym, że etui już ma ponad pół wieku...klasyczne i nigdy nie wyjdzie z mody...Ciekawa jestem co było w środku:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 1, 2012 Author Report Share Posted December 1, 2012 Oglądając 3 pierwsze zdjęcia, nie powiedziałabym, że etui już ma ponad pół wieku...klasyczne i nigdy nie wyjdzie z mody...Ciekawa jestem co było w środku:) W środku były dwa elementy pasujące do układanki, której część znajduje się tu : http://www.piorawiec...smia-seria-66x/ Czyli brakujące pióro Osmia 664 i ołowek Osmia 169 z tego samego okresu produkcji co pióra w powyższym wątku. Za jednym zamachem uzupełniłem swój zbiór o brakujące elementy i dodatkowo wzbogaciłem go o oryginalne etui z tego okresu. Dlatego potencjalni rywale w licytacji, przy mojej motywacji, nie mieli szans, a było ich chyba oprócz mnie jeszcze ośmiu. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Ośmiu do Osmii? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grossus Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Ten dziwny kolor nazywa się ecru. zdrówka Jestem mężczyzną, znam góra 5 kolorów. Resztę załatwiam przymiotnikami "ciemniejszy" i "jaśniejszy" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Ja jestem modelarzem, ten kolor określiłbym jako German Armor Dark Yellow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 2, 2012 Author Report Share Posted December 2, 2012 (edited) Ja jestem modelarzem, ten kolor określiłbym jako German Armor Dark Yellow Jak na modelarza, to coś mało precyzyjny jesteś. Przecież to Revell 32117/17/ Africa Brown Matt Co w ludzkim języku znaczy ecru. zdrówka Edited December 2, 2012 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 (edited) Ok, ok, to z pamięci było W jesieni i zimie nie mam prawa rozstawiać warsztatu, więc trochę mi się kolorki zaczęły zacierać w pamięci Poza tym, już dość dawno przerzuciłem się z Revelli na Humbrole, a z nich (już mniej dawno) na Vallejo i Pactry, coby mi nie śmierdziało Edited December 2, 2012 by skwercio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 to nie jest ecru. Ecru jest bardziej białe. Twój kolor to kawa inka z mlekiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grossus Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 Modelarze, no popatrz, popatrz jaki ten świat mały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antynomia Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 Te okienka podglądu są fantastyczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts