namiki Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Sławne pióro wieczne Lamy Persona. Zostało zaprojektowane przez sławnego włoskiego stylistę Mario Belliniego. Innowacją są zastosowane materiały: tytan, powlekany platyną. Stylistyka pióra, które ma przypominać antyczną kolumnę silnie zakorzeniona jest w kulturze, ale jednocześnie uwidacznia to co nowe i spektakularne. Warto również zwrócić uwagę na rozmiar pióra, który wynosi 14,4 cm. Stalówka złota 18 kr. Myślę, że to naprawdę intrygujące pióro dla porównania z klasykiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grossus Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Jakieś takie udziwnione. Niby kolumny antyczne, ale obsadka i skuwka już futurystyczna. Przydałoby się zdjęcie stalówki i pióra rozkręconego no i oczywiście próbka pisma. Jak recenzja to recenzja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 29, 2012 Author Report Share Posted November 29, 2012 początkowo również wydawało mi się "udziwnione"... ale w pewnym momencie zacząłem interesować się tym piórem. Co raz bardziej mnie intrygowało... Uświadomiłem sobie, że rzeczywiście przypomina kolumnę, coś związanego z wielką tradycją, ale też nowoczesność, pomysłowość, włoską finezję... Kiedy je oglądam mam skojarzenia z Partenonem, Grecją klasyczną a także minimalistyczną stylistyką II połowy XX wieku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 początkowo również wydawało mi się "udziwnione"... ale w pewnym momencie zacząłem interesować się tym piórem. Co raz bardziej mnie intrygowało... Uświadomiłem sobie, że rzeczywiście przypomina kolumnę, coś związanego z wielką tradycją, ale też nowoczesność, pomysłowość, włoską finezję... Kiedy je oglądam mam skojarzenia z Partenonem, Grecją klasyczną a także minimalistyczną stylistyką II połowy XX wieku. Sam post jest również wręcz "finezyjny" w swojej stylistyce.....i to jest przyjemne....jak również słowo < klasyka > które nam przypomina że.....Chanel nr 5 i 19......zawsze będą tym co daje asumpt do " naśladownictwa" lepszego lub gorszego....ale SYMBOLEM.........będzie zawsze klasyk co widać doskonale na tych zdjęciach......i < skromność, prostota i jednocześnie zawarty w tym luksus >.....jest dowodem że ......klasyk to klasyk..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 29, 2012 Author Report Share Posted November 29, 2012 (edited) owszem "klasyk to klasyk...", ale nudny: znane i powielane wzory. Mało w nim treści... To Lamy "proponuje" coś nowego... Jeśli zaś pióro przywodzi na myśl jakieś głębsze skojarzenia, zwłaszcza te związane ze wspaniałymi osiągnięciami kultury, to powiedziałbym, że jest to coś więcej, niż tylko pióro. Być może przełamuje ono granicę przedmiotu użytkowego i wchodzi już w obszar sztuki... Edited November 29, 2012 by namiki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 (edited) Okropieństwo. Gorsze niż ten Pelikan. zdrówka Edited November 29, 2012 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Do mnie też nie przemawia wizualnie. Ale ciekawa jestem próbki pisma, więc fajnie by było jakbyś wstawił w wolnej chwili. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 29, 2012 Author Report Share Posted November 29, 2012 muszę mu kupić naboje:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 29, 2012 Author Report Share Posted November 29, 2012 ważne, że historia przyznała mu należne miejsce i pojawia się ono w wielu książkach jako spektakularny przykład stylistyki końca XX wieku. "świat je docenił" że tak powiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Quasimodo, też świat docenił. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 29, 2012 Author Report Share Posted November 29, 2012 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 29, 2012 Author Report Share Posted November 29, 2012 (edited) zaraz po uroczystym otwarciu, wieżę Eiffla nazywano szkaradą, wywołała szok. Dzisiaj nazywana "żelazną damą" jest wizytówką i dumą Francuzów. Zwykle tak jest, że jeśli coś wyłamuje się z ogólnie przyjętych kanonów estetycznych to spotyka się z negacją. Po dłuższej refleksji następuje przewartościowanie i być może docenienie. Tak właśnie było np. z piórem Lamy Persona. Edited November 29, 2012 by namiki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 ? http://www.google.pl/search?q=quasimodo&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=pJe3UKjhOMrQhAe_14GoDg&sqi=2&ved=0CDwQsAQ&biw=1280&bih=709 zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
staszek A Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Stalówkę ma fajną ale reszta paskudna... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 29, 2012 Author Report Share Posted November 29, 2012 Quasimodo przeszedł do historii jako fikcyjna postać literacka i bohater słynnej powieści, to pióro zaś jako przykład oryginalnej stylistyki autorstwa słynnego projektanta. Porównanie jest idiotyczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Mnie sie podoba to pióro, ma w sobie to coś, a nie jest przeozdobione. Super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 No dobrze. To w takim razie Citroen 3CV zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 zaraz po uroczystym otwarciu, wieżę Eiffla nazywano szkaradą, wywołała szok. Dzisiaj nazywana "żelazną damą" jest wizytówką i dumą Francuzów. Zwykle tak jest, że jeśli coś wyłamuje się z ogólnie przyjętych kanonów estetycznych to spotyka się z negacją. Po dłuższej refleksji następuje przewartościowanie i być może docenienie. Tak właśnie było np. z piórem Lamy Persona. Żeby nie było tak z Parkerem Sami-Wiecie-Którym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Ładna Lama. Żeby nie było tak z Parkerem Sami-Wiecie-Którym Co-masz-na-myśli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Złą, jednocyfrową liczbę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Lamy Persona? Doskonałe pióro. Jedno z tych, o którym powinno sie mówić dopiero po obejrzeniu na żywo i chwili użytkowania. To pisadełko jest wyjątkowo mało fotogeniczne. Chyba jeszcze bardziej niż Quasimodo i Citroen 3CV razem wzięte. Bywa. Trzymane w ręce nabiera zupełnie innego charakteru, a dodatku fantastycznie się nim pisze, No i wykonanie - bez zastrzeżeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Podoba mi się. Klasyka z nowoczesnością w idealnej symbiozie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 29, 2012 Author Report Share Posted November 29, 2012 dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cardassia Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Thay ma rację, pióro zdecydowanie zyskuje przy osobistym kontakcie. Chociaż dla mnie jest odrobinę za ciężkie (mam na myśli masę, nie stylistykę ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Bardzo mi się podoba... ale zamknięte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts