Jump to content

Osmia - seria 66X

konis

Recommended Posts

Przedstawiałem kiedyś w galerii Osmie serii 66X z czasów, kiedy Faber Castell przejął dominującą rolę w spółce z Osmią.

Dziś przedstawiam Osmie serii 66X, trochę starsze, z czasów, kiedy Faber Castell nie był dominującym udziałowcem w spółce.

Nie wiem, czy był też model o numerze 664, jak w serii 88X. Nigdy go nie spotkałem, co nie znaczy, ze nie istniał.

Osmia 661, Osmia 662, Osmia 663 z tego samego okresu produkcyjnego.

f289c101ef2d9392.jpg

328259785df0a7de.jpg

Obecność w spółce AW Faber Castell, już zaznaczono na korpusie pióra.

b9c2845ef0cc6a94.jpg

Wszystkie pióra tej serii miały piękne, bursztynowe okienka podglądu poziomu atramentu, przecinane spiralnymi liniami.

99f02693f243b496.jpg

Stalówki były oznaczane zgodnie z oznaczeniem wielkości pióra : Osmia 661 - stalówka bez numeru lub z numerem 1, Osmia 662 - stalówka nr 2, Osmia 663 - stalówka nr 3.

f723ab599e7536b0.jpg

Na cap-topie skuwki - logo Osmii - biały symbol diamentu wpisany w okrąg. Tym samym logo oznaczone są również stalówki i korpus.

346858572deeb6b5.jpg

Rzut oka na całokształt tej serii.

ae4f7634e3d920dc.jpg

Doskonałe pióra, choć w porównaniu ze współczesnymi wyrobami, nie oznaczały się okazałością rozmiaru.

zdrówka

Jak tylko zobaczyłem tytuł Twojego postu pomyślałem O! konis sprzedaje kolejną Osmię. Szybko, bo ktoś mi ją sprzątnie z przed nosa :)

A Ty się tylko chwalisz swoimi ślicznotkami i zaostrzasz mój apetyt na kolejną Osmię. Przyznaję - zacne pióra, choć nie imponują rozmiarem.

Delikatnie mówiąc są nie w tym przedziale cenowym w którym oscyluję. :P

Jeśli chodzi o to "szału nie robią" to po prostu stalówka, klips jak i zdobienia są w takim niemrawym kolorze. Może to zdjęcie przekłamuje, może z wiekiem zaśniedziało.

Cały czas mnie zastanawia co tyle w tych drogich piórach kosztuje...

Głupie pytanie nowicjusza, ale czy tą końcówkę przy piórach się odkręca? Jak się napełnia to pióro?

Ps. Konis, ile masz już piór?

Wszystkie te Osmie to piston fillery, czyli mają wbudowany tłok jak Pelikany.

Pod odkręcaną końcówką jest pokrętło napędu tłoka.

aeb449dd0bd9c442.jpg

PS. Ile mam piór. Nie wiem nie liczyłem. Na pewno ponad 150, ale 200 chyba jeszcze nie przekroczyłem.

zdrówka

Edited by konis