Tapatik Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy, więc jeśli palnę jakąś głupotę, to nie bijcie (bo i tak się nie dam) . Obecnie mam pióro Parker VECTOR. Pod względem grubości linii pióro jest dla mnie dobre, natomiast denerwuje mnie, że czasem "chlapie", czyli zdejmuję skuwkę, a tam stalówka cała w kropkach atramentu. W efekcie po chwili rękę mam umazaną na niebiesko. Poza tym skuwka zaczyna być luźna i myślę, że za jakiś czas może w ogóle przestać trzymać się na piórze. Zdecydowałem się na kupienie innego pióra, przy czym postawiłem sobie następujące warunki: - Wyższej jakości niż VECTOR, którego już mam. - Pióro na naboje. Czasami gdzieś wyjeżdżam i wtedy łatwiej jest mi wymienić nabój (na przykład na szkoleniu) niż kombinować z napełnianiem. - Chciałbym mieć na nim wygrawerowany indywidualny napis. - Koszt tak do 200 zł. Znalazłem na allegro pióro Waterman GRADUATE, ale czy ono będzie spełniać moje wymagania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Z grawerunkiem do 200zł Sheaffer Prelude, zdaje się, że Pióroteka ma taką opcję jak grawerowanie gratis. Na allegro mają taniej niż na półce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 - Wyższej jakości niż VECTOR, którego już mam. czegolowiek byś nie kupił - nie powinno być gorzej, - Pióro na naboje. Czasami gdzieś wyjeżdżam i wtedy łatwiej jest mi wymienić nabój (na przykład na szkoleniu) niż kombinować z napełnianiem. każde (za wyjątkiem pelikana i jeszcze paru...) - Chciałbym mieć na nim wygrawerowany indywidualny napis. na allegro prawie każdy tak ma - Koszt tak do 200 zł. wybór jest całkiem spory Znalazłem na allegro pióro Waterman GRADUATE, ale czy ono będzie spełniać moje wymagania? do 2stuff możesz znaleźć całkiem fajne pióro, ale najpierw musisz sporo poczytać i nabrać przekonania do jakiegoś pióra... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 (edited) Popatrz sobie na Sheaffer - seria Gift 100 i 300 i Prelude da się zmieścić w tej cenie. Moje Sheaffery są dość mokre ale fajne. W Prelude trzeba mieć oko na stalówkę - zazwyczaj są cieniutkie, anorektyczne, ale mnie się trafiła np. gruba Fka i wymieniałam, ale pióro bardzo fajne. Waterman Hemisphere - też fajna opcja. Ja preferuję cienkie stalówki, jeśli Vector Ci odpowiadał, bo bierz Mki, jeśli chcesz cieniej to Fki. Jeśli chodzi o Graduate to nie jest złe ale też nie jest jakimś szczególnym piórem. Jeśli możesz wydać 200zł to sięgnęłabym właśnie po coś lepszego. Edited November 22, 2012 by malwes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Jeśli o mnie chodzi to trzymałem Prelude, i Hemisphere, właściwie Hemisphere mam, i sprawia wrażenie pióra kobiecego, jest cienkie, i mimo, że metalowe to lekkie. Ale to tylko moje odczucie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jwrzask Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Nie wolisz kupić lepszego, ale używanego pióra? Za 200 zł możesz kupić np. Sheaffera Imperiala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts