jwrzask Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 (edited) Wczoraj na własne oczy widziałem Pelikana 100N w szylkrecie (korpus - szylkret, skuwka - czerwony ebonit). Sprzedawca chce za niego 800 złotych, powtórzę - osiemset. Czyli całe nic. Zanim kupię, muszę Was prosić o poradę. Problem w tym, że w tym Pelikanie 100N szylkret to nie owijka, ale jakby integralna część pióra Byłem święcie przekonany, że czegoś takiego nie robili... Edited November 22, 2012 by jwrzask Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Pelikan 100N szylkret? Czyli, co? W szylkret lejemy atrment? Tak bezpośrednio? Jaki to ma kolor? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Szylkretowy Pelikan 100N, o którym piszesz to egzemplarz pochodzący z włoskiej fabryki Pelikana w Milanie. Przez krótki okres wytwarzano w niej pióra, które miały korpus konstruowany inaczej niż wszystkie Pelikany. Zamiast przygotowywania oddzielnie korpusów i owijek, od razu produkowano jednolity element. Podana cena to ułamek wartości rynkowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Arielu - taki zintegrowany szylkretowy Pelikan 100N nie zmieniał koloru, hmmm... szylkretu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 wow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 Arielu - taki zintegrowany szylkretowy Pelikan 100N nie zmieniał koloru, hmmm... szylkretu? Niestety nie wiem. Takiego pióra nigdy nie używałem, a egzemplarze które miałem przyjemność zobaczyć były w stanie fabrycznym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jwrzask Posted November 23, 2012 Author Report Share Posted November 23, 2012 Szylkretowy Pelikan 100N, o którym piszesz to egzemplarz pochodzący z włoskiej fabryki Pelikana w Milanie. Przez krótki okres wytwarzano w niej pióra, które miały korpus konstruowany inaczej niż wszystkie Pelikany. Zamiast przygotowywania oddzielnie korpusów i owijek, od razu produkowano jednolity element. Podana cena to ułamek wartości rynkowej Pojęcia o tym nie miałem. I na koniec najgorsze: dziś rano dowiedziałem się, że szylkretowy Pelikan 100N został już sprzedany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts