Aleksandra Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 Porownanie kolorow Caran d`Ache Grand Canyon oraz Waterman Absolute Brown Ink. Do tej pory pisalam Caran d`Ache Grand Canyon. Przyzwyczailam sie do koloru ciemnej czekolady... Po napelnieniu piora Watermanem Absolute brown Ink. Pierwsza mysl. Co to ma byc? Braz? Waterman jest duzo jasniejszy dla mnie kolor wpada w czerwien. Ciekawe jak to sie ma do Pelikana? No i czy Absolute Brown Ink jest taki sam jak juz wczesniej opisywany Havana. (jezeli w Pl czeka wygrana Hawana a nie Absolute Brown to pewnego dnia zrobie porownanie) Grand Cayon - ma kolor ciemnej czekolady. Absolute Brown - jest ciemniejszy w kresce kreslonej EF - to taki cynamon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 Na moim monitorze Waterman również wpada w czerwień. Producenci atramentów mają ciekawe podejście do kolorów. Brązowy do brudna czerwień, niebieski to fiolet, żółty to pomarańczowy itd. Zostaję przy Penmanie Sapphire i Majestic Blue Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 Szczerze mówiąc kwestia jeszcze monitora, światła, i aparatu. Dlatego jakiekolwiek recenzje atramentów, mogłyby być pokazywane obok jakiegoś popularnego atramentu. Np pelikana/parkera/watermana, wtedy można zobaczyć, i sobie wyobrazić jak opisywany atrament będzie wyglądał na papierze:) Na FPN z raz widziałem recenzje, gdzie recenzent dał parametry do ustawienia w monitorze tak by maksymalnie odzwierciedlał kolor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 Szczerze mówiąc kwestia jeszcze monitora, światła, i aparatu. Dlatego jakiekolwiek recenzje atramentów, mogłyby być pokazywane obok jakiegoś popularnego atramentu. Np pelikana/parkera/watermana, wtedy można zobaczyć, i sobie wyobrazić jak opisywany atrament będzie wyglądał na papierze:) Na FPN z raz widziałem recenzje, gdzie recenzent dał parametry do ustawienia w monitorze tak by maksymalnie odzwierciedlał kolor. Masz absolutną rację Drake. Szkoda, że Waterman Absolute Brown czerwony jest również na żywo. Podziękowania dla Aleksandry za porównanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 (edited) Caran d`Ache kusi, ale cena straszy, jakoś tak wolę za tą kwotę kupić Montblanc Atrament zwykły lub limitowany:) A samo porównanie jest super. Aleksandro a może jeszcze inne brązy dopisać do porównania? Edited November 21, 2012 by drake29a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 Havana i Absolute brown to maja być podobno te same atramenty, nastapila tylko zmiana nazwy (komu to panie przeszkadzalo). Na moim monitorze to zupełnie inna barwa. Havana moja na papierze jest jak tu Grand Kanion tylko jeszcze ciemniejsza. Mam, ale tylko w nabojach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 U mnie ok. Havana ma takie lekko rdzawe zabarwienie w porównaniu do CdA. Ostatnio zauważyłem też, że czasami robi się lekko...zielona (potrzymajcie chwilę pióro bez skuwki - po starcie pierwsza linia będzie...zielona ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted November 22, 2012 Author Report Share Posted November 22, 2012 A moze ma ktos Havana i Absolute zeby porownac? W kresce kreslonej piorem Absolute nie jest tak az tak czerwone ale bardzo bardzo, daleko mu do Grand Canyona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted December 15, 2012 Report Share Posted December 15, 2012 (edited) Dodać mogę, że wygrywa w moim porównaniu z MB Toffee Brown. W przeciwieństwie do MB nie strzępi, nie przebija i jest brązowy do samego końca. MB robi się delikanie rdzawy co nie specjalnie mi się podoba. GC ze stalówką F nie robi na mnie większego wrażenia, ale z Mką miód na moje serce :-). Edited December 15, 2012 by musicman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 (edited) Dla zobrazowania tego co napisałem - od góry Crand Canyon oraz Toffee Brown Edited December 16, 2012 by musicman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 2-0 dla Grand Canyon pod względem zawartości brązu w brązie Szkoda, że jest taki drogi i szkoda, że ma tak nieporęczną butelkę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted December 27, 2012 Author Report Share Posted December 27, 2012 Porownalam Waterman Absolute oraz Waterman Havana Waterman zmienil nie tylko wyglad opakowania i naklejki ale niestety takze kolor atramentu. Havana jest bardziej brazowa od Absolute. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 A możesz zrobic skan porównawczy obu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted December 28, 2012 Author Report Share Posted December 28, 2012 Wczoraj bylo za ciemno ale dzisiaj zrobie zdjecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted December 28, 2012 Author Report Share Posted December 28, 2012 Teraz skan, jak bedzie odpowiednie swiatlo zrobie jeszcze zdjecie. Absolute jest bardziej czerwone, Havane brazowe, Grand Canyon to Grand Canyon. od lewej Waterman Absolute,---------------------------------Waterman Havane,----------------Caran d`Ache Grand Canyon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted December 28, 2012 Author Report Share Posted December 28, 2012 Zdjecie Waterman Absolute,----------------------------Waterman Havane,--------Caran d`Ache Grand Canyon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted December 28, 2012 Report Share Posted December 28, 2012 A długo posiadasz Havanę? Z tego co widzę różnica jest niewielka, może to kwestia wieku atramentu? Turkusowy Waterman za każdym napełnieniem jest ciut ciemniejszy. Widać to dopiero po dłuższym czasie jak się porówna zapisane zeszyty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted December 28, 2012 Report Share Posted December 28, 2012 Lepki a czy nie jest czasem odwrotnie, tzn.zapisane kartki z czasem bledną, a notatki w miarę świeże póki co trzymają kolor? Oglądałam dzisiaj moje notatki z maja 2012 (Waterman Serenite), są bladolice, a dam głowę, że wyjściowo takie nie były. Wracając do tematu - Grand Canyon jest piękny, sepia w starym stylu. Natomiast brązy Watermanowskie - cóż, oba mnie osobiście rozczarowują, ponieważ są czerwonawe, brunatne właściwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted December 28, 2012 Report Share Posted December 28, 2012 Wracając do tematu - Grand Canyon jest piękny Zgadzam się w 100%. Ale czy po jakimś czasie atrament w kałamarzu też nie ciemnieje? Tylko wolniej niż trzymany dłuższy czas w piórze? Wg mnie różnica jest subtelna, najlepiej by było porównać atrament z nowo zakupionych butelek. Chyba że tak właśnie było Jak widać różnice są subtelne, oba atramenty Watermana jednakowo mi się nie podobają :/ Brąz Pelikana jest już ładniejszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Wg mnie tylko Caran d`Ache Grand Canyon zasługuje na miano bycia brązowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted December 29, 2012 Author Report Share Posted December 29, 2012 A długo posiadasz Havanę? Havane jest wygrana w konkursie na Forum, jednak dopiero teraz przywiozlam sobie z Polski. Absolute kupilam krotko przed napisaniem porownania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts