plenrok Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Witam ponownie.... żona postanowiła sprezentować mi pióro ale nie wie jakie kupić... limit cenowy ustanowiła na 100-120 zł stąd prośba o jakieś fajne propozycje. Ona sama się napaliła na pióra Duke ale ostatnie które miałem (Diuke zebra) strasznie pluło i szybko zasychało a na dodatek ciężko było je rozpisać. Ale ta zebra wizualnie mi odpowiadała więc coś w ten deseń by miało być.... wiem że nieskładnie ale prosze o propozycje... pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Lamy Al-Star. Może wydawać się nieco kosmiczne, ale jest bezawaryjne. W tym przedziale cenowym możesz też spróbować coś z Sheaffer'a - Prelude albo Gift 300. Ja mam to drugie i jestem bardzo zadowolony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 skoro zebra Ci podeszła to wpisz w przeglądarkę forumową Sheaffer Intensity 9230 gdzieś tak opisałem jakość wykonania pióra, ale pisze się nim fajnie... stalówka co prawda jak gwóźdź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plenrok Posted November 14, 2012 Author Report Share Posted November 14, 2012 przeczytałem te recenzje... i zastanawiam się jak możesz polecać pióro na którym się tak zawiodłeś... chyba podziękuję.... wpałdy mi za to w oko modele takowe - Duke Brown Lether - Duke King Crown - Duke esteele (ze względu na stalówkę) a le boję się że ta stalówka będzie na tyle twarda że mi nie pobejdzie... - picasso 916 coś z tego byście polecili? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 ależ to pióro swietnie pisze... a diuk to mi nie podchodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 Hmmm...ja mam takie sobie doświadczenia z Duke'ami. Za bardzo ten Chińczyk udaje Niemca... Z tego zestawienia wybrałbym chyba Picasso, ale najchętniej dołożyłbym jeszcze 50 zł i poszukał czegoś bez tak jednoznacznie żółtego rodowodu... Np. Lamy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plenrok Posted November 14, 2012 Author Report Share Posted November 14, 2012 Lamy odpada... nie wiem czemu ale te pióra przyprawiaja mnie o dreszcz jak disco polo... wiem ze sa dobre ale ich prezentacja przypomina mi polaczenie industrializmu ze zlomowiskiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 (edited) Picasso 916 lub wieksz i droższy Picasso 915 Edited November 14, 2012 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plenrok Posted November 14, 2012 Author Report Share Posted November 14, 2012 te picassa cholera ładne są... tylko co to za marka? bo jakoś tanie te pióra a wizualnie wyglądają na drogie chyba że tylko na takie trafiam... tylko zależy mi na zakręcanej skówce... nemiłe doświadczenia z wyrabiającym się zaciskiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 (edited) Niestety Picassa nie są zakrecane, przynajmniej te modele. 916 to taki Parker Sonnet troche. Firma w chinach z kapitałem francuskim. Świetne pióra. http://www.firma-aris.pl/picasso-piora,p.html Edited November 14, 2012 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plenrok Posted November 14, 2012 Author Report Share Posted November 14, 2012 (edited) a picasso 905?... nie wiem czemu mam słabość do piór z tego typu stalówką tzn. schowana a najlepiej jeszcze typu piór "chińskich"i jeśli można to poprosze o informacje jakieś o samej firmie bo nigdzie nie mogę znaleźdź informacji o niej Edited November 14, 2012 by plenrok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 Tego modelu nie znam. ja preferuje stalówki klasyczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jinhao Posted November 15, 2012 Report Share Posted November 15, 2012 Vitej Pane Darek Znasz ten model, to Picasso 905 SH tylko pewnie zapomniałeś numeru. Podobny model z tej samej fabryki występuje pod nazwą Renoird Roman Time 1917 G/F Zdravim Jnhao Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 15, 2012 Report Share Posted November 15, 2012 Aaaa no to mohu ric, to je dobre plnici pero S pratelskim pozdravem Kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts