e-cma Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 Dzień dobry (ewentualnie Dobry Wieczór ) Piszę piórem od 11 lat (z przerwami) najpierw były tanie pióra chińskie, obecnie od 5 lat używam piór parker jotter (2 sztuki), ale zastanawiam się nad przesiadką, nie koniecznie na kolejnego parkera. Chciałbym by nowe pióro miało stalówkę, która pod wpływem nacisku "rozjeżdża się" pozwalając na uzyskanie różnej grubości linii (stalówka z parkera wydaje mi się zbyt twarda) a także by nie było problemu wymiany owej stalówki na inną. No i kolejna ważna rzecz - jako student wolał bym nie wydać na nie więcej niż 100 złotych Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź e-cma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 (edited) Chciałbym by nowe pióro miało stalówkę, która pod wpływem nacisku "rozjeżdża się" pozwalając na uzyskanie różnej grubości linii (stalówka z parkera wydaje mi się zbyt twarda) a także by nie było problemu wymiany owej stalówki na inną. No i kolejna ważna rzecz - jako student wolał bym nie wydać na nie więcej niż 100 złotych Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź e-cma Kurcze, to chyba tylko maczanka Edited November 11, 2012 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 Pilot 78g, Lamy Safari, Pilot MR (Metropolitan), jedynie w Lamy można wymieniać stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 Z tym, że żaden nie ma fleksa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 Ups, nie doczytałem:) W takim wypadku tylko maczanka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 (edited) ---------------------------------- No może jakiś fart na e-bayce Edited November 11, 2012 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 Ale wtedy odpada bezproblemowość wymiany stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-cma Posted November 11, 2012 Author Report Share Posted November 11, 2012 (edited) Fakt, dokształciłem się trochę, i już wiem, że fleksy nie są produkowane... Więc pozostaje tylko kwestia możliwości wymiany stalówki i co równie ważne - dostępności stalówek Znalazłem też takie coś http://sklep-scryba....i-p-992369.html *Bezproblemowy - chodzi mi głównie o to, by jej nie zniszczyć przy wymianie Edited November 11, 2012 by e-cma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 lama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 W klasycznie skonstruowanych piórach wymiana stalówki jest zwykle mniejszym problemem, niż zdobycie zamiennika. To, co podlinkowałeś, służy przede wszystkim do kaligrafii. Da się tym pisać na co dzień, i to dość efektownie (zmiana grubości kreski wraz z kierunkiem prowadzenia linii), ale wymaga przyzwyczajenia. Rzeczywiście, zrób sobie przegląd tańszych modeli Lamy. Większość oferowanych piór bazuje na jednym modelu stalówki, stosunkowo łatwo (i tanio) można dokupić zamienniki w różnych rozmiarach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-cma Posted November 11, 2012 Author Report Share Posted November 11, 2012 (edited) Czy jest sklep internetowy, gdzie można kupić stalówki do lamy? Wszędzie gdzie patrzyłem są całe pióra, a chciałbym zapoznać się z cenami. Przepraszam za błędy. Zmieniłem i poprawiłem. Edited November 11, 2012 by e-cma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 CZY jest gdzieś jakiś sklep internetowy, gdzie można kupić stalówki do lamy, bo wszędzie gdzie patrzyłem są całe pióra, a chciałbym zapoznać się z cenami. 1. używaj wielkich liter 2. stosuj zasady ortografii 3. stosuj zasdy interpunkcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 1. używaj wielkich liter 2. stosuj zasady ortografii 3. stosuj zasdy interpunkcji I kto to mówi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 lamy ma wyjątkowo nie-flexujące stalówki. jeśli chcesz mieć podatną stalówkę - z nowych piór chyba tylko noodlers mieści się w podanym zakresie cenowym. http://noodlersink.c...is-almost-here/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 (edited) wesoły ten wątek Edited November 12, 2012 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomZak Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Flex do codziennego pisania i zamiast normalnego pióra? Słabo to widzę Albo flex albo pióro z wymiennymi stalówkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cwiekoszczak Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Lepiej zastosuj dwa pióra nabite tym samym atramentem o różnych grubościach stalówek i podobnej kategorii wielkościowej i wagowej. Jak koniecznie chcesz mieć to w jednym piórze rozważ używanego Parkera 180. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Do codziennego pisania - Lamy. Dla studenta, oprócz ceny, dodatkowym plusem będzie fakt, że trzeba się zdrowo napracować, żeby toto uszkodzić... A do kaligrafii...eeee...maczanka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 Ja używałem na studiach Watermana Allure i jest to genialnie piszące pióro - moja sztuka pisała i pisze tak dobrze, że jak czasem dawałem komuś "dla zagwozdki" aby skreślił kilka słów nim, to byli zszokowani, że pióro za ok 70zł tak pisze... na studiach notuje się raczej szybko więc nie wiem czy dogłębne poszukiwania flexów i innych tego typu stalówek mają sens - nie wiem jak szybko piszesz, ale generalnie bardziej chodzi o skuteczność niż o piękny i wymuskany tekst. Lepiej mieć wszystko zanotowane i mieć z czego sobie to powtórzyć niż zanotować 30% bo resztę uwagi poświęciliśmy na ładne litery Dlatego raczej zostałbym przy tym co masz, albo szukał takiego czegoś co wymieniłem, a jeśli interesuje Cię kaligrafia, to na spokojnie możesz pokukać czegoś co faktycznie się do tego nadaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heniek_amator Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Podepnę się pod temat Na zakończenie szkoł średniej otrzymałem taki zestawik Parkera http://allegro.pl/zestaw-parker-im-gt-pioro-i-dlugopis-grawer-i2792602597.html, co przekonało mnie do pisania piórem Ze względu na wartość sentymentalną do tego zestawu, nei chciałbym go zniszczyć, dlatego szukam prostego taniego pióra do sporządzania studenckich notatek Cena 30 do maksymalnie 50zł z przesyłką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 poszukaj watermana hemisfere na alllellleplplepleple... czasem się uda upolować za 5dych i bedzie pan zadowolony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 poszukaj watermana hemisfere na alllellleplplepleple... czasem się uda upolować za 5dych i bedzie pan zadowolony He,he.... Chciałbym zobaczyć takiego Watermana Hemisphere za 5 złotych zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 He,he.... Chciałbym zobaczyć takiego Watermana Hemisphere za 5 złotych zdrówka eeeeeeeeeeeeeeeeeee... 5dych tak napisałem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted November 27, 2012 Report Share Posted November 27, 2012 Hmmm...widziałem za Hemi 50. W większości - strasznie zjechane, ale zdarzały się perełki... Ergo- polować, polować, polować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted November 27, 2012 Report Share Posted November 27, 2012 kupilem nooofke nieśmiganą hemiego z grawerem za 55 złych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts