malwes Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 To piórko nabyłam poprzez nagły impuls mówiący "ten egzemplarz" muszę mieć...wracając z katarem do pasa od lekarza, kierując się w stronę apteki i mijając przy okazji salon "Bazarnik" w warszawskim Mariott'cie. Poszłam tak naprawdę zerknąć po prostu co ładnego tam leży, pooglądałam sheafferowską kolekcję Friend of Winter i nagle zobaczyłam tego niebieskiego Gift'a. Nie miałam zbytnio ochoty na ten model ale coś było w tym zestawie kolorystycznym, co kazało mi uznać za konieczność natychmiastowe pocieszenie się nim w czasie paskudnego przeziębienia. Wyszło ze sklepu razem z turkusowymi nabojami tej samej firmy. Spodobał mi się "granatowy-błękit" tej wersji kolorystycznej. Sprawia wrażenie szklanego, wręcz przezroczystego, mimo, że takie nie jest. W zestawieniu z chłodem stalówki i metalu skuwki ten granat nabiera jeszcze więcej intensywności. Po 20 minutach byłam już w biurze, oczywiście pierwszą rzecz, jaką zrobiłam, to rozpakowałam, założyłam nabój. Wystartowało od razu. Bezproblemowo. Nie spodziewałam się po tym modelu zbyt wiele ale od razu poczułam do niego ogromną sympatię. Pisało bardzo delikatnie, dość cienko, całkiem mokro ale tak właśnie jak lubię - z leciutkim cieniowaniem ale nie na tyle mokro abym to mogła uznać, za zbyt silne. Stalówka nie walczyła z papierem, mnkęła cichutko i gładko. Ten turkus z niewiadomych powodów (znów chemia) skomponował mi się fantastycznie z kolorystyką pióra, z kolorystyką notesu w którym akurat teraz piszę i z moim jesiennym nastrojem pragnącym odetchnąć od wszelakich (choć cudnych) żółci, pomarańczy, czerwieni i brązów. Piórko jest dość ciężkie, dobrze leży w ręce. Zamknięte: 13cm 8mm Otwarte bez skuwki: 12cm Otwarte ze skuwką: 14cm 8mm Skuwka nakłada się z lekkim oporem, daje wyraźnie głośne "klik", co mi się też bardzo spodobało (do tej pory wolałam zakręcane skuwki). Przez dwa kolejne tygodnie pisałam tylko tym piórem, z dnia na dzień ciesząc się nim coraz bardziej. I po dwóch tygodniach...zgubiłam . W środę przed długim weekendem. Obszukałam auto (czy gdzieś z torebki nie wypadło), wszystkie miejsca w domu i w biurze, inne torebki i obdzwoniłam odwiedzane sklepy. Nie ma . Okazało się parę dni temu, że ktoś postanowił mnie pocieszyć po stracie i kupił mi identyczne. Oczywiście bardzo się ucieszyłam....ale jest we mnie takie jakieś przewrotne uczucie smutku mówiące: "jesteś takie samo jednak nie tamto...moje ukochane". Dlatego mam wrażenie, że w tym lekko bardziej drapie stalówka. Napisałam "mam wrażenie", bo pisałam po papierze (zeszyt synka), na którym wszystkie inne też drapały bardziej niż zwykle i nie wiem czy to też nie lekkie "uprzedzenie" związane ze stratę poprzedniego egzemplarza. W każdym razie jest to pióro, które bardzo mnie zaskoczyło. Na plus. Poniżej zdjęcia - ale już nie tego "oryginału", o którym historia. Wszystkim serdecznie polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 Mała informacja: Chromowanie z sekcji wyciera się po jakimś czasie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted November 11, 2012 Author Report Share Posted November 11, 2012 Skwercio, bardzo prawdopodobne. Ten egzemplarz mam kilka dni, więc za jakiś czas dopiszę jeszcze jak mi się użytkuje i co w nim szwankuje (mam nadzieję, że niewiele albo i nic). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 Mała informacja: Chromowanie z sekcji wyciera się po jakimś czasie dobrze, że go nie masz... ale pocieszyć bliźniego swego - zawsześ gotów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 (edited) Mam dokładnie takiego samego, tyle, że ze stalówką F, Vicie, więc sobie odpuść Chyba, że chodziło ci o to, że nie mam chromowania na sekcji, to tu częściowo masz rację, bo się starło w trzech miejscach (tam gdzie stykało się z moimi paluchami ) Edited November 11, 2012 by skwercio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 złapałeś mnie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted November 11, 2012 Author Report Share Posted November 11, 2012 Mój też jest z F-ką. Nie ma co gdybać. Popsuć się może wszystko - zależnie od sztuki. Niektóre modele śmigają jak nietknięte przez wiele lat a inne wysiadają całkiem niespodziewanie. Mój Apostrophe obłazi "złotkiem" ze stalówki a Apostrophe męża dużo starszy i równie eksploatowany "wygląda coraz lepiej". Trzeba poużytkować i zobaczyć. Ciekawe czy Sheaffer robi EFki do tego modelu (chyba nie....) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 Sorry, miałem na myśli stalówkę M Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomZak Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Wyjątkowo pechowy model - nie dość, że ta stalówka drapiąca, to jeszcze ten chrom Ja również mam Mkę, tyle że cały metalowy. No piękny jest, ale ta stalówka... Co jakiś czas poprawiam ją papierem na mokro i pastą polerską. Jeszcze ze dwie sesje i będzie masełko Jako podkreślacz sprawdza się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 (edited) Hmm... Ja stalówce nie mam nic do zarzucenia, jedna z najlepszych jakie posiadam, jedyna jej wada to bycie M-ką A to starcie chromu nie jest bardzo zauważalne, po prostu jest Edited November 18, 2012 by skwercio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 Odgrzewam temat, gdyż chciałbym się dowiedzieć jak ten model znosi eksploatację, głównie interesują mnie chromowane części. Mógłby się wypowiedzieć ktoś posiadający to ciekawe pióro trochę dłużej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts