eltoro3 Posted November 9, 2012 Report Share Posted November 9, 2012 Mam w domu dwa pióra; jedno prawie nieużywane, drugie po przejściach. Oba należą do mojej żony, ale nie jestem pewien jakie to są modele. Pierwszy to Parker, praktycznie nieużywany.Pomóżcie proszę co to za model. Jeszcze sobie z tym nie radzę Drugie pióro to Pelikan. Czy to model 140, czy jakiś inny? Pióro żona odziedziczyła po babci lub dziadku. Niestety, jest ono uszkodzone i nie wiem czy da się go naprawić. Podczas pisania drapie po papierze. Fragment spływaka jest ukruszony (widać na zdjęciu) i zapewne stalówka wygięta. Czy jest możliwość wymiany stalówki lub całej części? Jeśli tak, to gdzie się takie rzeczy kupuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted November 9, 2012 Report Share Posted November 9, 2012 (edited) Parker Inflection. Pelikan 120 (sprawdź, czy ma na korpusie wytłoczony numer ). Stalówka Pelikana jest chyba mocno spisana pod jednym kątem. Poza tym krzywo (niesymetrycznie) leży na spływaku. Widać, że ktoś jej intensywnie (długo?) używał. Całkiem fajna pamiątka rodzinna. Ukruszeniem spływaka w tym miejscu bym się nie przejmował - cierpi na tym estetyka, wartość na rynku wtórnym i odrobinę bezpieczeństwo (jeśli przytrafiłby się za duży przepływ atramentu), ale zwykle to nie przeszkadza w pisaniu. Nowej stalówki do P120 nie kupisz, trzeba szukać na aukcjach. Teoretycznie może pasować nib unit od Pelikana M200 albo M150, ale ktoś by to musiał sprawdzić. Edited November 9, 2012 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 9, 2012 Report Share Posted November 9, 2012 Od Pelikana 140 pasuje. Też nie produkowany. Ale jak się trafi - brać i upgrade'ować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 Czy taka by pasowała? http://allegro.pl/zlota-stalowka-od-pelikana-pioro-wieczne-i2764487554.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 Nie. Taka nie pasuje. To musi być taka : Złota lub stalowa. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltoro3 Posted November 10, 2012 Author Report Share Posted November 10, 2012 (edited) Parker Inflection. Pelikan 120 (sprawdź, czy ma na korpusie wytłoczony numer ). Stalówka Pelikana jest chyba mocno spisana pod jednym kątem. Poza tym krzywo (niesymetrycznie) leży na spływaku. Widać, że ktoś jej intensywnie (długo?) używał. Całkiem fajna pamiątka rodzinna. Ukruszeniem spływaka w tym miejscu bym się nie przejmował - cierpi na tym estetyka, wartość na rynku wtórnym i odrobinę bezpieczeństwo (jeśli przytrafiłby się za duży przepływ atramentu), ale zwykle to nie przeszkadza w pisaniu. Nowej stalówki do P120 nie kupisz, trzeba szukać na aukcjach. Teoretycznie może pasować nib unit od Pelikana M200 albo M150, ale ktoś by to musiał sprawdzić. Ma wytłoczony numer i o ile dobrze go widzę, to jest to P 010 Nie. Taka nie pasuje. To musi być taka : Złota lub stalowa. zdrówka A ta do którego jest modelu? Może wiesz gdzie taką mogę kupić? Edited November 10, 2012 by eltoro3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts