Jump to content

Parker i Pelikan

eltoro3

Recommended Posts

Mam w domu dwa pióra; jedno prawie nieużywane, drugie po przejściach. Oba należą do mojej żony, ale nie jestem pewien jakie to są modele.

Pierwszy to Parker, praktycznie nieużywany.Pomóżcie proszę co to za model. Jeszcze sobie z tym nie radzę :cry:

IMG_4719.jpg

IMG_4720.jpg

Drugie pióro to Pelikan. Czy to model 140, czy jakiś inny? Pióro żona odziedziczyła po babci lub dziadku. Niestety, jest ono uszkodzone i nie wiem czy da się go naprawić. Podczas pisania drapie po papierze. Fragment spływaka jest ukruszony (widać na zdjęciu) i zapewne stalówka wygięta. Czy jest możliwość wymiany stalówki lub całej części? Jeśli tak, to gdzie się takie rzeczy kupuje?

IMG_4714.jpg

IMG_4716.jpg

IMG_4718.jpg

Parker Inflection.

Pelikan 120 (sprawdź, czy ma na korpusie wytłoczony numer :)).

Stalówka Pelikana jest chyba mocno spisana pod jednym kątem. Poza tym krzywo (niesymetrycznie) leży na spływaku. Widać, że ktoś jej intensywnie (długo?) używał. Całkiem fajna pamiątka rodzinna. Ukruszeniem spływaka w tym miejscu bym się nie przejmował - cierpi na tym estetyka, wartość na rynku wtórnym i odrobinę bezpieczeństwo (jeśli przytrafiłby się za duży przepływ atramentu), ale zwykle to nie przeszkadza w pisaniu.

Nowej stalówki do P120 nie kupisz, trzeba szukać na aukcjach. Teoretycznie może pasować nib unit od Pelikana M200 albo M150, ale ktoś by to musiał sprawdzić.

Edited by Alveryn

Parker Inflection.

Pelikan 120 (sprawdź, czy ma na korpusie wytłoczony numer :)).

Stalówka Pelikana jest chyba mocno spisana pod jednym kątem. Poza tym krzywo (niesymetrycznie) leży na spływaku. Widać, że ktoś jej intensywnie (długo?) używał. Całkiem fajna pamiątka rodzinna. Ukruszeniem spływaka w tym miejscu bym się nie przejmował - cierpi na tym estetyka, wartość na rynku wtórnym i odrobinę bezpieczeństwo (jeśli przytrafiłby się za duży przepływ atramentu), ale zwykle to nie przeszkadza w pisaniu.

Nowej stalówki do P120 nie kupisz, trzeba szukać na aukcjach. Teoretycznie może pasować nib unit od Pelikana M200 albo M150, ale ktoś by to musiał sprawdzić.

Ma wytłoczony numer i o ile dobrze go widzę, to jest to P 010

Nie. Taka nie pasuje.

To musi być taka :

Złota lub stalowa.

f52f071ece6970e3.jpg

zdrówka

A ta do którego jest modelu? Może wiesz gdzie taką mogę kupić?

Edited by eltoro3