ArielN Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Pióra Kawuski w sprzedaży pojawiają się niezbyt często i osiągają dosyć wysokie ceny. Jednak wśród kolekcjonerów polskich piór wiecznych krąży plotka o piórach jeszcze rzadszych i ważniejszych - o Silesii. Podobno mają to być pierwsze pióra produkowane w Polsce.Oto pióro wieczne Silesia, do którego udało mi się dotrzeć:Pióro wieczne SilesiaWięcej informacji oraz zdjęć: Silesia - pióra bardziej tajemnicze niż Kawuska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tool Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 A co jest pod tym blindcapem? Nie pokrętło tłoczka? Jeśli tak to może Polacy byli pierwsi! A Pelikan tylko z nas skopiował rozwiązania :-) Moim zdaniem: bajki ze śląskich bazarów. Takie same jak te, że powstał choćby jeden rozdział książki o polskich piórach :-) Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 8, 2012 Author Report Share Posted November 8, 2012 A co jest pod tym blindcapem? Nie pokrętło tłoczka? Jeśli tak to może Polacy byli pierwsi! A Pelikan tylko z nas skopiował rozwiązania :-) Moim zdaniem: bajki ze śląskich bazarów. Takie same jak te, że powstał choćby jeden rozdział książki o polskich piórach :-) Pozdrawiam Co do Silesii to plotki, plotki i jeszcze raz plotki. Ile w niej polskiej produkcji dowiemy się dopiero, gdy pojawią się katalogi, dokumenty przedsiębiorstwa lub świadectwa potomków pracowników/właścicieli. Póki co pozostaje szukanie śladów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tool Posted November 8, 2012 Report Share Posted November 8, 2012 A możesz pokazać stalówkę i co jest pod blindcapem? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 8, 2012 Author Report Share Posted November 8, 2012 Stalówki brak, podobnie jak zaślepki. Pokrętło tłoka widoczne jest gołym okiem na zdjęciach na blogu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 8, 2012 Report Share Posted November 8, 2012 Słusznie, Panowie. Odkąd okazało się, że historia piór wiecznych Kawuska sięga zaledwie lat 30. XX wieku, do wszelkich takich rewelacji warto podchodzić z dużym dystansem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 9, 2012 Report Share Posted November 9, 2012 (edited) ArielN to ten sam egzemplarz, który był na czeskim Aukro? Edited November 9, 2012 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 9, 2012 Author Report Share Posted November 9, 2012 Możliwe. Zdjęcia przesłał mi sprzedawca niemieckojęzyczny, ale pióro zostało wysłane z czeskiego adresu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 To była ta aukcja chyba, zakończona bez licytacji. mam wrażenie, że na Twoim zdjęciu jest fragment któregoś z tych aukcyjnych. http://aukro.cz/stare-pero-silesia-i2744922256.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 10, 2012 Author Report Share Posted November 10, 2012 To była ta aukcja chyba, zakończona bez licytacji. mam wrażenie, że na Twoim zdjęciu jest fragment któregoś z tych aukcyjnych. http://aukro.cz/star...2744922256.html Bez dwóch zdań. Zdjęcia, które opublikowałem otrzymałem od sprzedawcy. Niech tylko pióro dojdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 28, 2012 Report Share Posted November 28, 2012 Masz już to pióro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 28, 2012 Author Report Share Posted November 28, 2012 Ku mojemu dużemu zaskoczeniu jeszcze nie. Cierpliwość jest srebrem, a ubezpieczenie przesyłki złotem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts