Akszugor Posted November 3, 2012 Report Share Posted November 3, 2012 Jak napełnić tłoczek bez pióra Podpatrzone u naszych włoskich kolegów. 1. Pusta buteleczka po atramencie oraz igła od strzykawki 2. W nakrętce buteleczki robimy otwór wielkości szyjki od igły, ale tak, by igła zatrzymała się na kołnierzyku szyjki. Samą igłę zginamy pod lekkim kątem (tak by bez przeszkód zmieściła się po zakręceniu nakrętki w buteleczce) 3. Montujemy igłę w zakrętce 4. Zakręcamy nakrętkę be sprawdzić czy wszystko pasuje 5. Montujemy korek/zatyczkę 6. I już można napełnić tłoczek atramentem, bez użycia pióra, brudzenia stalówki itd. Porady podpatrzone u kolegów z www.fountainpen.it Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted November 3, 2012 Report Share Posted November 3, 2012 Pomysł chytry Tylko jak zapewnić szczelność między tłoczkiem a igłą w czasie napełniania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 3, 2012 Report Share Posted November 3, 2012 A jaki ta cała zabawa ma sens? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 3, 2012 Report Share Posted November 3, 2012 No, czyste ręce i stalówka - gwarantowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted November 3, 2012 Report Share Posted November 3, 2012 Wiem już, jak uszczelnić przejście tłoczek/szyjka igły. Można dorobić membranę z cienkiej gumy z maleńkim otworkiem na środku. Tylko... sprawa zatyczki się komplikuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 A ja mam takie pytanie - co złego mogłoby się wydarzyć, napełniając tłoczek bez pióra w ten sposób, że to tłoczek zanurzylibyśmy w atramencie? Nie stalówkę z piórem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 Nic tyle, że wiele piór ma tłoczki zintegrowane z korpusem (np. większość Pelikanów), więc nie można go wyjąć. Na upartego rozwiązaniem byłoby wykręcenie stalówki, ale ja osobiście wolę to robić jak najrzadziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 A gdyby zrobić to strzykawką (np. insulinową o pojemności 1 ml) i zwykłą igłą zamiast kombinacji z korkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 Też się da ale czasem fajnie jest pokombinować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 11, 2012 Author Report Share Posted November 11, 2012 Można też samą igłę połączyć z tłoczkiem i zasysać atrament nie niszcząc zakrętki kałamarza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted December 15, 2012 Report Share Posted December 15, 2012 Można i tak, ale ja po prostu łapię tłoczek w papier, aby nie pobrudzić rąk o rant buteleczki, wsadzam prosto do butelki i tankuję. 100% pełny bak, bez powietrza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 To ja szybciej nabiję tłoczek wsadzając go w buteleczkę i ewentualnie myjąc potem ręce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts