Wojtek Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Choć do wakacji jeszcze daleko, wyjazdy różnorakie zdarzają się każdemu. Chciałem polecić fantastyczny sklep z piórami, który miałem okazje odwiedzić w dniu wczorajszym. Założony w 1977 roku, nadal prowadzony przez właścicieli... ogromny wybór piór ! Sklep mieści się w Hong Kongu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 To podaj jeszcze ulicę, tak w razie, gdyby ktoś zamierzał odwiedzić sklepik w przerwie w pracy Swoją drogą ciekawe, czy sprzedają same oryginały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek Posted October 21, 2012 Author Report Share Posted October 21, 2012 Ten sklep to inna bajka. Absolutnie nie sprzedają podróbek. Podróbki występują głównie na rynkach i bazarkach... choć i tak sytuacja mocno się zmienia i jest ich coraz mniej. A jeśli chodzi o adres to: Des Voeux Road 111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lena Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Wow, prezentuje się niesamowicie. Wojtku, zrobiłeś jakieś zakupy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek Posted October 21, 2012 Author Report Share Posted October 21, 2012 Generalnie nie byłem dobrze przygotowany do zakupów, gdyż ja najpierw wolę sobie spokojnie w domu wszystko obejrzeć i dopiero wtedy na coś się zdecydować. Tak impulsowo nie lubię kupować. Ponieważ nie wziąłem ze sobą z domu żadnego pióra (och ta skleroza), to nabyłem tu tylko Sailora, tak żeby mieć teraz czym pisać. Ale wracam do HK znowu za 3 tygodnie, więc się znacznie lepiej przygotuję. Szczególnie, że do końca roku mają promocję 20% na znaczną część asortymentu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Popytaj czy robią sprzedaż przez internet i może zapodaj ich stronke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek Posted October 21, 2012 Author Report Share Posted October 21, 2012 Problem w tym, że panowie są w sile wieku i mają dość tradycyjne podejście do rzeczywistości. Niby stronę mają, ale przynajmniej u mnie ona nie działa (próbowałem tylko na iPadzie, a nie na komputerze). Link: www.go.to/hopcheong.pens Nie wiem czy wysyłają, ale mam ich wizytówkę, więc zawsze można zadzwonić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Strona u mnie też nie chce działać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 (edited) Wojtek, jeździsz tam w miarę regularnie? Przyszło mi do głowy, że w HK powinni mieć dość atrakcyjną cenę na Iroshizuku... Tak z 5 flaszek z podręcznym może by się dało przewieźć...? Edited October 21, 2012 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 http://m.facebook.com/hopcheongpens?id=113336175414726&_rdr cos takiego mi sie otworzyło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek Posted October 22, 2012 Author Report Share Posted October 22, 2012 Rzeczywiście mają sporo różnych Iroshizuku - nawet dostałem katalog. Mogę sprawdzić ile to kosztuje tutaj. A jeżdżę często, więc stresu nie ma... zawsze można coś przywieźć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek Posted October 22, 2012 Author Report Share Posted October 22, 2012 A co do samego sklepu, to można podejrzewać ich o wszystko, ale nie o nowoczesność. Tak jakby nadal tkwili w czasach kolonialnych... Z drugiej zaś strony, kto w dzisiejszych czasach prowadzi sklep tylko i wyłącznie z piórami i atramentami. Nie mają nic więcej ! Natomiast okazy - wspaniałe... wiele limitowanych serii. Spędziłem u nich dobrą godzinę, gdyż są kontaktowi i mili. Przy herbacie czas płynie szybko, ale można się wielu rzeczy dowiedzieć. Ich klientela to prawnicy i finansiści, którzy używają piór głównie do składania podpisów. A sam sklep znajduje się właśnie w dzielnicy finansowej. Kreślą wspaniałe rzeczy na papierze, używając oczywiście klasycznej, kantońskiej sztuki kaligrafii. Nasłuchałem się wiele na temat krytyki dotyczącej uproszczonej wersji języka mandaryńskiego, który jest niemalże uważany za "prostacki" w stosunku do "kantońszczyzny". Mam też ich adresy prywatne, gdyby ktoś był zainteresowany... John Lok - johnlok@netvigator.com Addy Chui - penshophk@gmail.com (wiem, wiem... nazwisko...) Właśnie ten drugi pan, dotrzymywał mi towarzystwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted October 22, 2012 Report Share Posted October 22, 2012 Jestem chyba skrzywiony... w ogóle nie skojarzyłem po polsku drugiego nazwiska, za to John przeczytałem od razu jako Lock (dowód na to, że mój umysł już nie jest tabula rasa). Szkoda, że w okolicy Katowic nie ma takiego sklepu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted November 15, 2012 Report Share Posted November 15, 2012 Jestem chyba skrzywiony... w ogóle nie skojarzyłem po polsku drugiego nazwiska, za to John przeczytałem od razu jako Lock (dowód na to, że mój umysł już nie jest tabula rasa). Mateusz - jesteś/byłeś fanem tego serialu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts