Pilot Inspektor Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Były już tematy o tym jaki atrament można stosować w starych piórach żeby nie zrobić im krzywdy, ale nie było o kolorze. A ja zawsze zastanawiam się jaki atrament będzie najlepiej pasować do danego pióra np do Sheaffer's Tuckaway z 40 lat, albo do do Slimfolda. Brązowy? Granatowy? a może czarny? Jestem ciekawy co Wy o tym myślicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Jaki chcesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Do swoich starych piór najczęściej daje niebieskoczarnego Parkera lub Scheaffera. Tak mi jakoś to pasuje do starych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Do starych tylko sepia! Jaki chcesz No dobra! Albo jaki chcesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Byleby pasował do pióra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Ależ to tak pięknie wygląda (tu podaję swój przykład) - taki Reform 1745 piszący fioletem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted October 3, 2012 Author Report Share Posted October 3, 2012 Właśnie problem w tym że chce kolor pasujący do pióra Ale też skłaniałem się ku niebieskoczarnemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Parker blue-black. Po niedługim czasie wyblaknie i od razu tekst nabierze szlachetnej patyny. Co w tym konkretnym przypadku oznacza, że będzie prawie nie do odczytania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cement Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Fioletowoczarny. Zielonoczarny. Czarnoczarny. Brazowoczarny. Dla mnie zwykle kolory sa za jasne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Tak na poważnie. To nie szukasz atramentu pasującego do pióra. Szukasz czegoś, co najbardziej spełniałoby Ciebie. Czyli Twoją osobowość. Wiem co mówię (piszę). W psychografologii jest taki mały dział dotyczący atramentów jakimi posługuję się konkretna osoba. Jest to motyw trochę marginalny, ale jednak jest. Więc najtrafniejsza jest tutaj podpowiedź skwercia: "jaki chcesz". Poszukaj, popróbuj i będziesz wiedział. Ja parę lat posługiwałem się niebieskoczarnym, jak radzi kerad. Obecnie znudziło mnie to i kupuję kolorowe. Jak piszą tu różni mistrzowie piór, czasami jakiś atrament nie spisuje się najlepiej z konkretnym piórem - w tym nikt Ci nie doradzi. A tak z trochę innej beczki. Mam zbiorek starych rękopisów różnego autoramentu. Zdecydowana większość jest sporządzona czarnym, który jest w zasadzie szarawy. Moje brązy od razu wyglądają staro. Ale ciekaw jestem jak będą wyglądały jeśli dotrwają do starości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 ryard ja próbuje wielu atramentów, w zależności od dnia, nastroju. Pioro-Atrament? Jest związek, np do mojego Pelikana m600 nie wleje atramentu czerwonego. Do Visconti Pericle jakoś pasuje mi niebieski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Parker blue-black. Po niedługim czasie wyblaknie i od razu tekst nabierze szlachetnej patyny. Co w tym konkretnym przypadku oznacza, że będzie prawie nie do odczytania No jakoś mi nie blakną. Może są dwa rodzaje miebiesko czarnych jak niebieskich i czarnych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 niebieskoczarny :-) KONIECZNIE!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Niebieskoczarny jest taki nudny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 ryard ja próbuje wielu atramentów, w zależności od dnia, nastroju. Pioro-Atrament? Jest związek, np do mojego Pelikana m600 nie wleje atramentu czerwonego. Do Visconti Pericle jakoś pasuje mi niebieski. Czyli jest związek psychoatramentowy Nauka górą. Choć myślę, że generalnie króluje przypadkowość w doborze kolorów. Mówię o masowym piszącym. No i jeszcze kto pisze uparcie tylko piórem? Kupka Maniaków! W mojej pracy dokumenty sporządzane piórami to dokumenty historyczne. No, może nie tak dosłownie. Ale raczej z lat siedemdziesiątych i starsze o ile pochodzą ze Wschodu. Krajowe to raczej starsze. Ale jak się roztkliwiam nad dawną kaligrafią Cudo!!! A jeśli chodzi o związek pióra z atramentem, To ja zakitowałem pióro czarnym Pelikanem. A i nabyłem kilka zakitowanych nie wiem czym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted October 4, 2012 Report Share Posted October 4, 2012 Niebieskoczarny jest taki nudny... nienienienienienie i jeszcze raz nie niebieskoczarny jest nijaki to blublek jest nudny taki mlody a już skleroza go napadła... to pewnie od tych śpiewów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted October 5, 2012 Author Report Share Posted October 5, 2012 A tak z trochę innej beczki. Mam zbiorek starych rękopisów różnego autoramentu. Zdecydowana większość jest sporządzona czarnym, który jest w zasadzie szarawy. W sumie właśnie mniej więcej o to mi chodziło. tzn wiem jakie kolory mi się podobają, ale chciałbym wiedzieć też jakich używano kiedyś do pisania piórami. Także na tą chwilę zostaję przy czarnym i niebiesko-czarnym (w sumie do tego ostatniego zacząłem się nawet trochę przekonywać) ale żeby nie było tak nudno, w starym piórze Geha mam fioletowego pelikana 4001. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 nienienienienienie i jeszcze raz nie niebieskoczarny jest nijaki to blublek jest nudny taki mlody a już skleroza go napadła... to pewnie od tych śpiewów Iiiii tam zaraz nudny... Pelikan Blue-Black jest fajny...to niebieskie są nudne, bo powszechne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziubek Posted October 9, 2012 Report Share Posted October 9, 2012 Mi pasuje najbardziej czarny lub niebiesko-czarny.... Aktualnie używam Watermana - Mysterious Blue i wygląda rewelacyjnie, szczególnie na papierach w odcieniach ecru i podobnych... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts