Akszugor Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Atrament Waterman South Sea Blue TEST Atrament Waterman South Sea Blue Opakowanie: pudełko kartonowe Zawartość: duże naboje (kartridże) plastikowe Pojemność: 1,5 ml Producent: Waterman (Francja) Kolor: morski (odcień niebiesko-zielony) Do testu użyto papier: TOP-2000 o gramaturze 80 Do testu użyto: stalówek kwadratowo ściętych o numerach 3 i 5 oraz drewnianej obsadki Przepływ: bardzo dobry Lepkość: bardzo dobra Cieniowanie: znikome, kolor praktycznie jednolity Strzępienie papieru: brak (niezauważalne) Nasycenie: bardzo dobre (jednak za duża przewaga koloru zielonego jak dla mnie) Przebijanie: słabe Z kilku podstawowych kolorów atramentów produkowanych przez "francuską" firmę Waterman wybrałem swego czasu, zafascynowany filmem przyrodniczym o życiu w oceanach, South Sea Blue, czyli błękit południowego oceanu. Atrament kupiłem jakieś 15 lat temu, a ponieważ nie było możliwości próbkowania, ani porównania z przykładami w Internecie, musiałem zaufać opakowaniu producenta. Przez jakiś czas bardzo mi się podobał i bardzo często go używałem, dopóki nie poznałem kolorów innych producentów. Obecnie rzadko go stosuję w swych piórach. Pudełko z nabojami oraz nabój (duzy) Uploaded with ImageShack.us Skan testu Uploaded with ImageShack.us Skan testu Uploaded with ImageShack.us Foto testu Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 (edited) Dla mnie to najładniejszy z turkusów. Pelikan bardzo podobny. Scheaffer jest chyba jeszcze bardziej zielony. Może gdyby tak dodać niebieskiego to ta zieleń by troszkę ustąpiła. Gdzieś taką mieszaknkę zrobiłem ale bardziej chodziło mi o uzyskanie niebieskiego z nutą turkusu. http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/682-turkus-niebieskoczarny/ Ale to jednak 1/1 z niebieskoczarnym. Edited September 2, 2012 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 kerad a visconti turkusowy próbowałeś? Dziś zakupiłem, odkąd kupiłem od Alveryna piórko napełnione tym atramentem chorowałem na turkus:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Nie mam żadnego atramentu Visconti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Spróbować musisz w takim wypadku. Jedyna wada to cena. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
an-j Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Lubię ten kolor, ale nie mogę jakoś pisać nim na co dzień - to robota dla florydy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Lubię ten kolor, ale nie mogę jakoś pisać nim na co dzień - to robota dla florydy... sie zgadzam, no chyba żeby sołf si pozostawić żeby troszkę odparowała, jest wtedy ślicznie niebieska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted September 3, 2012 Report Share Posted September 3, 2012 Spróbować musisz w takim wypadku. Jedyna wada to cena. No właśnie dlatego ich nie kupuje. Parkery i Watermany są tak dobre, że szkoda przepłacać moim zdaniem na niewiele lepszy. Ostatnio pomieszałem niebieski z niebieskoczarnym oba Parkery i to złamalo tą fajną zieloną nutkę. Chyba podobnie można zrobić mieszając turkusowy z niebieskim. Może popróbuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts