Jump to content

Jinhao 750 lub 450 G ze stalówką flex - warto na początek?

Recommended Posts

Do zaczęcia zabaw ze stalówką flex lepiej zainwestuj w obsadkę i używaj tych stalówek zgodnie z przeznaczeniem - maczając. One nie są przystosowane do piór wiecznych, będziesz miał dużo irytującej walki z ustawieniem tego tak żeby podawało odpowiednią ilość atramentu, i jeśli nie będziesz tego mył i osuszał po każdym użyciu to stalówka szybko skoroduje.

19 minutes ago, Rittel said:

lepiej zainwestuj w obsadkę i używaj tych stalówek zgodnie z przeznaczeniem - maczając. One nie są przystosowane do piór wiecznych

No i dowiedziałem się czegoś nowego. Biorąc pod uwagę, że flexem mam zamiar bawić się z doskoku i tylko do krótkich, ozdobnych tekstów, to faktycznie Twoja propozycja nabrała rumieńców. To w którym kierunku iść, jeśli mówimy o maczanej stalówce na początek? 

.

8 godzin temu, zami napisał:

@Klerk Ty chyba się bawiłeś 450-tką?

Oj tak, bawiłem się, bawiłem, nieraz przechodziło to w zaciętą walkę😂. Zacząłem od kupionego X450 z gotową stalówką ZebraG. To była porażka, klęska! Dobrze że udało się wyrwać tą stalówkę zanim zupełnie zardzewiała. Uważam te filmy z Internetu za oszukańcze, gdzieś na Forum wyjaśniam szczegóły. Natomiast sama stalówka ZebraG jest chyba najodpowiedniejsza dla początkujących, a to dlatego że jest dosyć twarda i nie taka ostra jak te "profesjonalne"😉.   Potem nastał czas eksperymentów, gdy olbrzymim nakładem pracy szlifowałem stalówki w przeróżnych konfiguracjach. Wielu z Was pamięta, ale dla "nowych" przypomnę, że niektóre potrafią tak:

xY53Ei9.jpg

https://www.piorawieczneforum.pl/topic/12823-problem-z-piórami-jinhao-leją-po-kilku-dniach/?do=findComment&comment=188870

Na koniec porada praktyczna: aby stalówka nabrała więcej atramentu z kałamarza można od spodu umieścić rozciętą rurkę albo stary ułamany spływak i przymocować np. plastrem, ciasnym pierścieniem z większej rurki (np. termokurczliwa), itp. 

Miłej zabawy!