NimnuL Posted August 29 Report Share Posted August 29 (edited) Poszukuję pióra do rozpoczęcia zabaw ze stalówką flex, Jinhao 750 lub Jinhao 450 ze względu na znikomy koszt wydają mi się optymalną propozycją. Mylę się? pozdrawiam, Michał Edited August 29 by NimnuL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted August 29 Report Share Posted August 29 @Klerk Ty chyba się bawiłeś 450-tką? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 29 Report Share Posted August 29 Do zaczęcia zabaw ze stalówką flex lepiej zainwestuj w obsadkę i używaj tych stalówek zgodnie z przeznaczeniem - maczając. One nie są przystosowane do piór wiecznych, będziesz miał dużo irytującej walki z ustawieniem tego tak żeby podawało odpowiednią ilość atramentu, i jeśli nie będziesz tego mył i osuszał po każdym użyciu to stalówka szybko skoroduje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NimnuL Posted August 29 Author Report Share Posted August 29 19 minutes ago, Rittel said: lepiej zainwestuj w obsadkę i używaj tych stalówek zgodnie z przeznaczeniem - maczając. One nie są przystosowane do piór wiecznych No i dowiedziałem się czegoś nowego. Biorąc pod uwagę, że flexem mam zamiar bawić się z doskoku i tylko do krótkich, ozdobnych tekstów, to faktycznie Twoja propozycja nabrała rumieńców. To w którym kierunku iść, jeśli mówimy o maczanej stalówce na początek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted August 29 Report Share Posted August 29 (edited) Ewa Landowska na swoim profilu kaligraficzny fajnie ostatnio opisała takie stalówki na początek, zaraz wrzucę link https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0AbrXnDUKB5suce6xNKn4oec7C4dc28sjQ3d81pPMXzjXwnUeG3Y4GLzEHjCvinEsl&id=100047223256325 Edited August 29 by Ann_gd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted August 29 Report Share Posted August 29 . 8 godzin temu, zami napisał: @Klerk Ty chyba się bawiłeś 450-tką? Oj tak, bawiłem się, bawiłem, nieraz przechodziło to w zaciętą walkę😂. Zacząłem od kupionego X450 z gotową stalówką ZebraG. To była porażka, klęska! Dobrze że udało się wyrwać tą stalówkę zanim zupełnie zardzewiała. Uważam te filmy z Internetu za oszukańcze, gdzieś na Forum wyjaśniam szczegóły. Natomiast sama stalówka ZebraG jest chyba najodpowiedniejsza dla początkujących, a to dlatego że jest dosyć twarda i nie taka ostra jak te "profesjonalne"😉. Potem nastał czas eksperymentów, gdy olbrzymim nakładem pracy szlifowałem stalówki w przeróżnych konfiguracjach. Wielu z Was pamięta, ale dla "nowych" przypomnę, że niektóre potrafią tak: https://www.piorawieczneforum.pl/topic/12823-problem-z-piórami-jinhao-leją-po-kilku-dniach/?do=findComment&comment=188870 Na koniec porada praktyczna: aby stalówka nabrała więcej atramentu z kałamarza można od spodu umieścić rozciętą rurkę albo stary ułamany spływak i przymocować np. plastrem, ciasnym pierścieniem z większej rurki (np. termokurczliwa), itp. Miłej zabawy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts