Jump to content

Jinhao 82

Recommended Posts

Witam wszystkich pióroholików i Allimaniaków. Powiększyłam moje stadko o kolejne pióra z Chin.

large.Jinhao82.jpg.6508b4d5bf889f375b7a9

large.Jinhao82na1czerwca-czI.jpg.1db4330  large.Jinhao82na1czerwca-czII.jpg.15d200

A wszystko to, to twoja @Rittel wina :D

Czekam jeszcze na dodatkowe stalówki 0.7 i 1.1 podobno z modelu 922 mają pasować 😎

(kolory od lewej : transparency coffe, deep blue, fluorescence blue, fluorescence yellow, Caribbean Sea blue, transparency purple, lucency Army green, transparency brown, avocado green, Yellow - pisownia oryginalna 😜)

Edited by Didi

2 minuty temu, Didi napisał:

A wszystko to, to twoja @Rittel wina :D

Zawsze jest czyjaś wina 😁. A składzik niezły. Może przyda się na "czarną godzinę", otworzysz kolorowy sklepik? Pozdrawiam. D.

Lubię Jinhao, ale czas pomału puścić kilka z nich w świat.

Mają taki fajny model z zakręcaną skuwką i stalówką schowaną, cienko pisze, fajnie pisze, tanie i nie zasycha, Niemąż i jego mama są fanami :D

Bardzo ładne stadko :). Do mnie parę dni temu "przyjehao Jinhao" 82 w kolorze transparency green. Bardzo wygodne jest to pióro, byłem zaskoczony. Przyjemna, dość gładka F-ka. No i pasują standardowe naboje, więc dostało turkusowym Pelikanem 4001, bo taki miałem pod ręką.

4 minuty temu, Segul napisał:

turkusowym Pelikanem 4001

Przepraszam za off top, ale jak oceniasz tego turkusowego ptaszora? Miałem wszystkie 4001 i nie chciałbym "wtopić" jak z czerwonym (bo robił mi wykwity na stalówce). Dlatego pytam. 

Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z atramentami, ale używałem tego Pelikana w różnych piórach i nigdy nie zauważyłem wykwitu, kalafiora ani żadnych innych form życia ;). Kolor - no taki... turkusowy. Ładny, owszem. Cieniuje chyba słabo, ale nie mam na tyle grubej stalówki żeby móc to z całą pewnością stwierdzić. W F-kach tego cieniowania nie widać, co chyba normalne. Do przepływu zarzutów nie mam, to chyba jeden z moich lepiej płynących atramentów (lepiej od niego leje się tylko Hero Washable Blue). Ale podkreślam - to są moje subiektywne doświadczenia. Naboje nie są jakoś bardzo drogie, więc śmiało :).

Edited by Segul

12 minut temu, Segul napisał:

Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z atramentami, ale używałem tego Pelikana w różnych piórach i nigdy nie zauważyłem wykwitu, kalafiora ani żadnych innych form życia ;). Kolor - no taki... turkusowy. Ładny, owszem. Cieniuje chyba słabo, ale nie mam na tyle grubej stalówki żeby móc to z całą pewnością stwierdzić. W F-kach tego cieniowania nie widać, co chyba normalne. Do przepływu zarzutów nie mam, to chyba jeden z moich lepiej płynących atramentów (lepiej od niego leje się tylko Hero Washable Blue). Ale podkreślam - to są moje subiektywne doświadczenia. Naboje nie są jakoś bardzo drogie, więc śmiało :).

Dzięki, takie "subiektywne" oceny są cenne. Naboi nie używam, dlatego pytałem, bo kupiłbym buteleczkę tego turkusu. Jeśli piszesz, że nie "kwitnie" to super.

Cześć @Darek Zaszalałeś z Jinhao, jak widać jak kupować to na całego :) Odnośnie atramentu Pelikan Turkusowy, bez obaw, kup buteleczkę, atrament bezproblemowy najwyżej może się znudzić bo sam kolor jak reszta atramentów z tej podstawowej palety Pelikana jest równie podstawowy, po prostu dobre, nawet niczym nie wyróżniające się atramenty. Oczywiście to też subiektywna opinia, używam często tych atramentów z wyjątkiem czerwonego choć nie z powodu "kalafiorów" bo przyznam szczerze nie miałem przyjemności doświadczyć tym podobnych, niemal mitycznych, dziwnych ułomności tego konkretnego atramentu bo praktycznie w ogóle nie używam czerwonych atramentów(nie lubię tego koloru i jego odcieni). Jak używałem sporadycznie to nie doświadczyłem ww.zachowań. Ogólnie uznaję całą paletę tych podstawowych atramentów Pelikana za uniwersalne, nawet nijakie pod względem kolorystyki, jakiś wyróżniających się cech na tle innych atramentów. Porównując Turkus do Royal Blue Pelikana, ten pierwszy jest jakby odrobinę gęściejszy, taki bardziej oleisty, odrobinę słabszy przepływ ale Royal Blue to praktycznie woda.