Jump to content

Lamy AL-Star Petrol i Lamy AL-Star Lilac 2023

Recommended Posts

Lamy co rok wydaje nowe edycje modeli Safari i AL-Star. Jako rezultat dużej popularności piór Safari Petrol i Safari Dark Lilac w tym roku znane kolory pojawią się na AL-Starach. Tak wyglądają na żywo:

LamyALStarPetrolLamyALStarLilacpiorowieczne.thumb.jpg.047b6fa09e848097c4486e8017b924ce.jpg

I na tle naszej ściany, która jest w kolorze Listów z Ogrodowej (lub na odwrót :roflmho:) na zdjęciu poniżej:

LamyALStarPetrolLamyALStarLilacpioro.thumb.jpg.3f04e013f3a12a158a4d4569ba76809d.jpg

Marcin

7 minut temu, Rittel napisał:

nie mogą wypuścić atramentów, kolekcjonerzy spekulanci trzymający zapasy Darc Lilac i sprzedający je po 1000 zł za butelkę zrobiliby szturm na Heidelberg.

Dobrze, że idealny Dark Lilac można sobie z iroshizuku tanio zrobić. ;)

Petrol nie był szczególnie udanym atramentem. Kolor był ciekawy, ale właściwości (głównie przepływ) marne. Jeśli reedycja miałaby mieć taką samą formułę to wielkiej straty nie będzie.

22 minuty temu, tom_ek napisał:

z iroshizuku tanio zrobić

Ok, ale czy z Iroshizuku rzeczywiście wyjdzie tanio? Iroshizuku i tanio to chyba oksymoron :)
Nie porównywałem ze sobą bezpośrednio, a Pansy już dawno nie pisałem, ale bardzo w tym typie jest Sailor Studio Ink 735 i 935. Tylko że cenowo wychodzi znacznie gorzej niż Iro.

1 minutę temu, tom_ek napisał:
26 minut temu, tom_ek napisał:

z iroshizuku tanio zrobić

Ok, ale czy z Iroshizuku rzeczywiście wyjdzie tanio?

Odniosłem się z przymrużeniem oka do cen spekulacyjnych Dark Lilac, podanych przez @Rittel.

18 minut temu, tom_ek napisał:

Ok, ale czy z Iroshizuku rzeczywiście wyjdzie tanio? Iroshizuku i tanio to chyba oksymoron :)

Akurat tutaj wyjątkowo pasowało, 160 zł/50 ml zamiast $250/$350 (aktualne oferty na ebayu) to jak za darmo :D

Posted (edited)
13 godzin temu, Rittel napisał:

Akurat tutaj wyjątkowo pasowało, 160 zł/50 ml zamiast $250/$350 (aktualne oferty na ebayu) to jak za darmo :D

O ja! Na ostatniej wyprzedaży u nas, jeden z pióromaniaków zdecydował się na zakup nabojów w obu kolorach za 5 zł za kartonik. To się nazywa okazja :D Niezależnie od ceny i właściwości Petrola, oba kolory są super.

Edited by _Pióromaniak_