_Pióromaniak_ Posted April 5 Report Share Posted April 5 Lamy co rok wydaje nowe edycje modeli Safari i AL-Star. Jako rezultat dużej popularności piór Safari Petrol i Safari Dark Lilac w tym roku znane kolory pojawią się na AL-Starach. Tak wyglądają na żywo: I na tle naszej ściany, która jest w kolorze Listów z Ogrodowej (lub na odwrót ) na zdjęciu poniżej: Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted April 5 Report Share Posted April 5 Wyjątkowo ładne kolory w tym roku. Będzie do nich jakiś limitowany atrament? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted April 5 Report Share Posted April 5 Chyba już były, oba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted April 5 Author Report Share Posted April 5 15 minut temu, derywat napisał: Wyjątkowo ładne kolory w tym roku. Będzie do nich jakiś limitowany atrament? No właśnie nie 😕 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted April 5 Author Report Share Posted April 5 5 minut temu, tom_ek napisał: Chyba już były, oba I do tego bardzo popularne, zapewne stąd wylądowały na AL-Starach 😆 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted April 5 Report Share Posted April 5 nie mogą wypuścić atramentów, kolekcjonerzy spekulanci trzymający zapasy Darc Lilac i sprzedający je po 1000 zł za butelkę zrobiliby szturm na Heidelberg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted April 5 Report Share Posted April 5 7 minut temu, Rittel napisał: nie mogą wypuścić atramentów, kolekcjonerzy spekulanci trzymający zapasy Darc Lilac i sprzedający je po 1000 zł za butelkę zrobiliby szturm na Heidelberg. Dobrze, że idealny Dark Lilac można sobie z iroshizuku tanio zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markol Posted April 5 Report Share Posted April 5 Petrol nie był szczególnie udanym atramentem. Kolor był ciekawy, ale właściwości (głównie przepływ) marne. Jeśli reedycja miałaby mieć taką samą formułę to wielkiej straty nie będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted April 5 Report Share Posted April 5 55 minut temu, derywat napisał: Dobrze, że idealny Dark Lilac można sobie z iroshizuku tanio zrobić Lub kupić taniutki Diamine Pansy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markol Posted April 5 Report Share Posted April 5 (edited) Tak na marginesie edycja na 2023 to Lilac a nie Dark Lilac. Edited April 5 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted April 5 Report Share Posted April 5 9 minut temu, tom_ek napisał: Lub kupić taniutki Diamine Pansy. Mam Pansy - fajny i łudząco podobny do Dark Lilac, ale ten mieszany jednak bardziej mi się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted April 5 Report Share Posted April 5 22 minuty temu, tom_ek napisał: z iroshizuku tanio zrobić Ok, ale czy z Iroshizuku rzeczywiście wyjdzie tanio? Iroshizuku i tanio to chyba oksymoron Nie porównywałem ze sobą bezpośrednio, a Pansy już dawno nie pisałem, ale bardzo w tym typie jest Sailor Studio Ink 735 i 935. Tylko że cenowo wychodzi znacznie gorzej niż Iro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
derywat Posted April 5 Report Share Posted April 5 1 minutę temu, tom_ek napisał: 26 minut temu, tom_ek napisał: z iroshizuku tanio zrobić Ok, ale czy z Iroshizuku rzeczywiście wyjdzie tanio? Odniosłem się z przymrużeniem oka do cen spekulacyjnych Dark Lilac, podanych przez @Rittel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted April 5 Report Share Posted April 5 18 minut temu, tom_ek napisał: Ok, ale czy z Iroshizuku rzeczywiście wyjdzie tanio? Iroshizuku i tanio to chyba oksymoron Akurat tutaj wyjątkowo pasowało, 160 zł/50 ml zamiast $250/$350 (aktualne oferty na ebayu) to jak za darmo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted April 5 Report Share Posted April 5 Racja, zauważyłem to już po napisaniu posta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted April 6 Author Report Share Posted April 6 (edited) 13 godzin temu, Rittel napisał: Akurat tutaj wyjątkowo pasowało, 160 zł/50 ml zamiast $250/$350 (aktualne oferty na ebayu) to jak za darmo O ja! Na ostatniej wyprzedaży u nas, jeden z pióromaniaków zdecydował się na zakup nabojów w obu kolorach za 5 zł za kartonik. To się nazywa okazja Niezależnie od ceny i właściwości Petrola, oba kolory są super. Edited April 6 by _Pióromaniak_ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted April 6 Report Share Posted April 6 Jeśli posiadacie Lamy Petrol ale w wersji tej dawnej / tradycyjnej z ABS - to biorę od razu. Poluję na ten model już wiele lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Pióromaniak_ Posted April 6 Author Report Share Posted April 6 52 minuty temu, Miecznik napisał: Jeśli posiadacie Lamy Petrol ale w wersji tej dawnej / tradycyjnej z ABS - to biorę od razu. Poluję na ten model już wiele lat Obawiam się, że już nie mamy tych piór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
najeli Posted April 7 Report Share Posted April 7 Właśnie dotarło do mnie Petrol. Jest rzeczywiście tak ładne jak mówią 😁 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts