Conik Posted March 31 Report Share Posted March 31 (edited) Wyknułem sobie taki oto "leżak" na pióra. Trzy poziome miejsca + 3 otwory pionowe na np naboje czy konwertery. dł. 15cm, miejsca poziome sr. 2.5cm. calosc bedzie oklejona skora. Co myślicie? Przydatny gadżet? Edited March 31 by Conik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztofffer Posted March 31 Report Share Posted March 31 Fajne, jak ma to powstać? Druk 3D, Frez, rękodzieło czy co tam jeszcze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztofffer Posted March 31 Report Share Posted March 31 ja bym dodał miejsce na smarfona (pion/poziom), może nawet z podejściem kabla od ładowarki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conik Posted March 31 Author Report Share Posted March 31 Na razie sie drukuje z PLA, jak napisalem bedzie oklejone fajna skora wiec to na obrazku stanowi rdzen/ksztalt. Z pionowym miejscem na tel. niema problemu tylko misze zobaczyc jak bedzie ze stabilnoscia (powinno byc ok), ew trzeba bedzie zrobic z drewna (moze jakas wisnia czy inny orzech) zeby bylo ciezsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztofffer Posted March 31 Report Share Posted March 31 1 minutę temu, Conik napisał: Na razie sie drukuje z PLA, jak napisalem bedzie oklejone fajna skora wiec to na obrazku stanowi rdzen/ksztalt. Z pionowym miejscem na tel. niema problemu tylko misze zobaczyc jak bedzie ze stabilnoscia (powinno byc ok), ew trzeba bedzie zrobic z drewna (moze jakas wisnia czy inny orzech) zeby bylo ciezsze. w Ikea mają takie drewienko/stojak, myślę że można sobie wymiar frezowania skopiować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztofffer Posted March 31 Report Share Posted March 31 Plus, ja bym bardziej szedł w wysokość niż szerokość bo mam małe biurko w domu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conik Posted March 31 Author Report Share Posted March 31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztofffer Posted March 31 Report Share Posted March 31 tu masz wymiary: https://www.ikea.com/pl/pl/p/bergenes-uchwyt-na-komorke-tablet-bambus-10457999/ zwróć uwagę że telefon powinien być pod kątem plus Ja bym otwór frezował od krawędzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conik Posted March 31 Author Report Share Posted March 31 ok ale to kompletnie inny koncept;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztofffer Posted March 31 Report Share Posted March 31 dlaczego? Chodzi tylko o kształt freza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conik Posted March 31 Author Report Share Posted March 31 (edited) im prosciej tym latwiej puscic to na maszyne, na 3 osiowej obrabiarce czegos takiego nie zrobie bo frez wchodzi prostopadle do materialu, zauwaz ze w tych ikeowych podstawkach rowek jest jakby pod katem wiec albo trzeba sie bawic w jakies pozycjonowanie tego na maszynie (chyba ze wiecej stopni swobody) albo jakis dedykowany frez. ps. "chodzi tylko o ksztalt freza" - ok tylko finalnie okaze sie ze wyprodukowanie egzeplaza takiego lezaka bedzie kosztowalo 1000zl bo trzeba zamowic jakis "tylko frez" optymalizacja i prostota jest wazna... Edited March 31 by Conik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztofffer Posted March 31 Report Share Posted March 31 ok, koniec końców można to załatwić jakąś wkładką/klinem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted March 31 Report Share Posted March 31 . 1 godzinę temu, Conik napisał: im prosciej tym latwiej puscic to na maszyne, na 3 osiowej obrabiarce czegos takiego nie zrobie bo frez wchodzi prostopadle do materialu..... ?? ja na 3-osiówce robię takie podobne: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztofffer Posted March 31 Report Share Posted March 31 7 minut temu, Klerk napisał: . ? ja na 3-osiówce robię takie podobne: po 1 - nie wszyscy mają dużo doświadczenia (chociaż i ja myślę że to jest do zrobienia), po 2 - co to jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 31 Report Share Posted March 31 @Conik podrzucam Ci gratis ciekawy "leżak" na Twoją ortografię. Będzie jej tam dobrze - leżeć / spoczywać. Możesz ją przykryć całunem utkanym ze znaków diakrytycznych. Projekt jest anglojęzyczny, bo tam ich (znaków) nie ma. Łatwiej zrozumiesz . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted March 31 Report Share Posted March 31 @krzysztofffer, to połówka formy "rozdmuchowej", w tym przypadku na butelki, np. olej z Biedronki. @Darek, nie ma co się obruszać, myślę że @Conik lepiej pisze w G-kodzie.😀 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conik Posted March 31 Author Report Share Posted March 31 (edited) @Klerk nie bede sie sprzeczac pewnie masz wieksze doswiadczenie ale jakos nie widze jak taka forme zrobic na maszynie o 3 stopniach swobody (x,y,z) Czysto amatorsko sie tym zajmuje, drukarki i marne chinskie cnc Przepraszam ale na szybko z telefonu pisze bez polskich znakow @Darek Edited March 31 by Conik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted March 31 Report Share Posted March 31 10 godzin temu, Conik napisał: Trzy poziome miejsca + 3 otwory pionowe na np naboje czy konwertery. Dzisiaj piątek, to myślę, że przy Twoim tempie nabywania piór, trzypoziomowy stojak do końca tygodnia wystarczy 😜 Zrób od razu pojemniejszy stojak, bo później na te za małe trzeba za dużo miejsca w szafach szykować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted April 3 Report Share Posted April 3 Tak się zastanawiam. Jak by wyglądał w tej koncepcji stojak na jakieś 40-50 piór? Hmmm. 🙄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted April 3 Report Share Posted April 3 Po co się zastanawiać, można zobaczyć: https://dziennikzachodni.pl/pen-show-poland-2023-w-katowicach-festiwal-kaligrafii-i-pior-wiecznych-cieszy-sie-niezwykla-popularnoscia-zobacz-zdjecia/ar/c13-17424267 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts