zami Posted March 9 Report Share Posted March 9 Jak w tytule. Niedawno kupiłem TWSBI Eco i mam pecha. Nabrany do pióra atrament w ciągu kilku chwil wycieka do skuwki. Macie jakieś pomysły, doświadczenia z podobnym przypadkiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markol Posted March 9 Report Share Posted March 9 Najprawdopodobniej gdzieś w korpusie jest nieszczelność. Jak jest niedawno kupiony to reklamuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skribent Posted March 9 Report Share Posted March 9 Czy sekcja jest wypełniona atramentem? Nie powinna być wypełniona. Praktycznie atrament powinien być widoczny tylko w zbiorniczku pod tłokiem. Dalej już tylko kapilara do stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted March 9 Author Report Share Posted March 9 W sekcji jest pełno atramentu, nie widać żeberek spływaka. Nie mogę odkręcić osady tłoka. Albo zapieczone albo dokręcone żabą hydrauliczną 😡 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skribent Posted March 9 Report Share Posted March 9 Stalówka i spływak są obsadzone na wcisk i prawdopodobnie tam jest przeciek. Proponuję obejrzeć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted March 9 Author Report Share Posted March 9 Natchnęło mnie na prosty test na szczelność tłoka: Nabrać atramentu i zostawić pełne pióro w kałamarzu. Jak dochodzi do popuszczania powietrza od góry przez tłok, to atrament spłynie do kałamarza. Fizyki nie oszuka. Czekam na efekt 🧐 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skribent Posted March 9 Report Share Posted March 9 Do demontażu mechanizmu tłoka jest ten specjalny klucz pokazany na filmie. Tłok można uszczelnić smarem silikonowym. Myślę, że w twoim przypadku nieszczelność jest na przejściu spływaka przez otwór w sekcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted March 9 Author Report Share Posted March 9 Niestety tym kluczem nie da się odkręcić rozsądną siłą. Pisałem wyżej albo zapieczona osada tłoka w korpusie albo kowal dokręcał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skribent Posted March 9 Report Share Posted March 9 Nie pozostaje nic innego tylko zwilżyć gwint jakimś penetrantem, WD40 lub nafta. Nawet obficie, potem i tak trzeba umyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted March 9 Report Share Posted March 9 Tak, trzeba sprawdzić czy fałszywe powietrze od góry, czy od dołu przez spływak. To proste testy, ale lepiej je wykonać wodą z kropelką mydełka +15 kropelek atramentu na szklankę wody. Pęcherzyki powietrza wszystko pokażą. Pióro jest do reklamacji, jeśli na Aliexpres to prosta sprawa: robisz zdjęcia kropli jak wycieka, opisujesz w 2 zdaniach i żądasz 99% refund (nie 100%), wtedy zwrot kasy i nie musisz się "pieprzyć" w odsyłanie, masz pióro na części zamienne albo do naprawy😄. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted March 9 Author Report Share Posted March 9 Przez pół godziny nic z zanurzonego pióra nie wypłynęło - znaczy tłok trzyma. Wyjęcie pióra z kałamarza i od razu wyciek ale tylko z sekcji. Cylinder tłoka pozostał pełny, a wypłynęło wszystko wzdłuż spływaka. Póki co, żadnego pęknięcia sekcji nie zauważyłem. Co do reklamacji z Ali - sprzedawcy się zmądrzyli - towar nie odpowiada - proszę odesłać 😉 (przynajmniej u mnie tak było). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted March 9 Report Share Posted March 9 24 minuty temu, zami napisał: ..Co do reklamacji z Ali - sprzedawcy się zmądrzyli - towar nie odpowiada - proszę odesłać 😉 (przynajmniej u mnie tak było). To tylko zależy czy zgodzą się na "partial refund", a to różnie: 90%....50%....30.. Ja wygrałem 99% bo sprzedawca niedotrzymał terminów🤣. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted March 10 Author Report Share Posted March 10 Przez noc nie pojawił się wyciek, więc uznaję, że przyczyną wycieku było wadliwe ustawienie stalówki i spływaka. Teraz jest wszystko ok, pióro pisze tak, jak lubię - obficie podaje atrament, można cieszyć się pięknym nasyceniem kolorów. Co do odkręcania osady tłoka, to dobrze, że robiłem to delikatnie, bo tam jest lewy gwint 🤭 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts