JKL Posted February 12 Report Share Posted February 12 (edited) Witam serdecznie, Co oznacza na pozłacanej stalówce 14K Parkera Duofold Senior obok nr 35 liczba 4 a pod spodem dwie kropki.. i jakby po spacji jedną kreską - ? Prośbą o pomoc w rozszyfrowanie kodu... Z góry dziękuję Edited February 12 by JKL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted February 13 Report Share Posted February 13 35 oznacza model i rozmiar pióra (w tym wypadku Duofold Senior, a np. 15 = Duofold Demi, a 50 = Duofold Maxima), czwórka wskazuje na rok produkcji (1934, 1944 lub 1954), natomiast kropki określają, w którym kwartale roku wykonano stalówkę (pierwszy kwartał to trzy kropki, w każdym kolejnym stalówka traci jedną kropkę, więc w drugim kwartale ma dwie kropki, w trzecim jedną, w czwartym bez kropki). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted February 13 Report Share Posted February 13 PS. 14K oznacza, że stalówka jest złota, a nie pozłacana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKL Posted February 13 Author Report Share Posted February 13 (edited) Bardzo dziękuję za pomoc w rozszyfrowaniu kodu! To coś wiecej juz wiem o Seniorze. Pozdrawiam, dobrego dnia! Edited February 13 by JKL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKL Posted February 16 Author Report Share Posted February 16 Zastanawiam się czy Parkery Duofold Senior (moj egzemplarz z 2 kwartalu 1954roku wyprodukowany w Anglii) były powszechnie dostępne w Polsce w latach '50tych? Czy raczej trzeba bylo je kupić w Anglii....? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markol Posted February 16 Report Share Posted February 16 Ale Ty tak serio pytasz czy żartujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewall Posted February 17 Report Share Posted February 17 19 godzin temu, JKL napisał: Zastanawiam się czy Parkery Duofold Senior (moj egzemplarz z 2 kwartalu 1954roku wyprodukowany w Anglii) były powszechnie dostępne w Polsce w latach '50tych? Czy raczej trzeba bylo je kupić w Anglii....? Niestety, w 1954 roku można je było kupić w filii Harrodsa w Krakowie i Gdańsku, w fili Galeries Lafayette w Warszawie i Poznaniu oraz w sieci Tesco, a w mniejszych miejscowościach to tylko w Gminnych Spółdzielniach Samopomocy Chłopskiej. ps. czasem warto wiedzieć coś o Polsce z czasów słusznie minionych, bo potem inni chętnie je przywracają, korzystając z niewiedzy rodaków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKL Posted February 17 Author Report Share Posted February 17 Dziękuję za merytoryczną odpowiedź. To pióro skłoniło mnie do podróży w czasy słusznie minione.A że jest to rodzinna pamiatka chciałem sprawdzić jaką drogą mogła zostać nabyta przez mojego dziadka. Bardzo prawdopodobne,ze bezpośrednio w Angli,bo dziadek był tam krótko po odwilży roku 1956.Możliwe też,że dostał je w prezencie od swojego brata,ktory tam mieszkał... Z ps. zgadzam się w pełni stąd m.in. było moje pytanie. Bardzo dziękuję za przyblizenie mi kawalka historii - pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markol Posted February 17 Report Share Posted February 17 @JKL zamiast strzelać focha poszukaj samodzielnie informacji w necie, unikniesz wówczas zadawania naiwnych pytań. Ale żeby nie było, że niczego się na Forum nie dowiedziałeś, to masz poniżej parę przydatnych linków na początek. https://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_o_handel tu wyjaśnienie, czemu w prywatnych sklepach nie było angielskich piór wiecznych a w zasadzie, czemu prywatnych sklepów niemal w ogóle nie było a tutaj jak to było z tzw. walutami wymienialnymi w PRL https://pl.wikipedia.org/wiki/Waluty_wymienialne i jak można było za te waluty nabyć w PRL towary niedostępne za złotówki https://pl.wikipedia.org/wiki/Pewex Nota bene w latach 80-tych w Pewexach pojawiały się czasem jakieś pióra, chyba Pelikany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKL Posted February 17 Author Report Share Posted February 17 No...z tym fochem to nie trafiłeś ale ta nauka w las nie pójdzie. Dziękuję i przepraszam Was za naiwne pytanie. NAJ-lepszości Wszystkim! Paaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts