zami Posted January 15 Report Share Posted January 15 Mam dwa pióra, którymi lubię pisać i które posiadają stalówkę B. To TWSBI Vac Iris oraz Platinum 3776. Obie mają stalówki szerokości B, ale przy obu jest to takie konkretne B. Zauważyłem, że pisząc tak szerokimi stalówkami spada mi precyzja pisma, tzn staje się ono takie "uproszczone", litery mniej dokładnie nakreślone. Szukałem stalówki do TWSBI i nie ma szans. Do szukania stalówki Platinum nie podchodziłem z takim zapałem, ale też nie popadłem na oferty sprzedaży. Sam boję się oszlifowywać ziarno, bo jak mi się nie uda, to nie mam nic w zastępstwie. A są to obie stalówki o rewelacyjnych walorach pisarskich, zresztą, doskonale to wiecie. Jako, że siedzicie w temacie technikalii piórowych znacznie lepiej niż ja, proszę o podpowiedzi, w którą stronę pójść z problemem? Znajdę w Polsce mistrza piórowego, który ogarnie ten temat? Może da radę dokupić stalówki M lub F do tych piór? Bo na wymianę raczej nie mam co liczyć. B to stalówka dla koneserów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted January 15 Report Share Posted January 15 @zami, tylko nie to! Szanuj stalówki B, to rarytas, dla koneserów, jeszcze do nich wrócisz. Jak zacząłem pisać moim Montblanc (he, he, wiecie jakim😉) to zrozumiałem, że trzeba mieć takie pióra w kolekcji. Teraz przeglądam moje stalówki i szukam te najbardziej -> B, a tu posucha. Zobaczyłem co to TWSBI Vac Iris: A czy ja nie mam czasem klona- sobowtóra? Przezroczysta torba próżniowa ujemne ciśnienie pióro wieczne EF/F stalówka 0.38/0.5mm pióro atramentowe prezent biznesowy M5TB. Rozmiar końcówki : 0.38mm Spływak 5.5mm (nie mylić z 5mm), transparentny bez żeberek, podobny do Pilot MR. Stalówka opisana: PAILI EF ze Strzałką. To faktycznie jest wzorowe EF. Może będzie pasować? Warto kupić dla samej stalówki, chyba 25,-zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted January 15 Author Report Share Posted January 15 😊 warto. Zobaczymy, czy dużo odstaje od pierwowzoru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heyahero Posted January 15 Report Share Posted January 15 (edited) 1 godzinę temu, zami napisał: w którą stronę pójść z problemem? Moja rada - staraj się kreślić tymi stalówkami większe litery. Zacząłbym od papieru i doboru szerszej liniatury. Możesz np. wybrać kartki, notesy zupełnie gładkie i przygotować sobie tzw. liniuszek z liniami o odległości większej niż standardowa. PS. Używanie szerszych stalówek odwdzięczy ci się na pewno lepszym odbiorem na papierze niektórych atramentów jeżeli chodzi o nasycenie, cieniowanie, lśnienie itp. Edited January 15 by heyahero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted January 15 Report Share Posted January 15 . 6 minut temu, zami napisał: 😊 warto. Zobaczymy, czy dużo odstaje od pierwowzoru. Albo takie?? Jest tego mnóstwo: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted January 15 Author Report Share Posted January 15 Piszę wyłącznie w kołonotatnikach A4 w linię z Auchana, gramatura 70 (kupowane z ciekawości zeszyty dobrych firm i wyższych gramatur zalegają półki). Odpowiadają mi najbardziej. Piszę 2, 3, 4 kartki dziennie, wyłącznie dla przyjemności i treningu ręki. Łączę czytanie książek z pisaniem, które to sprawia mi frajdę po prawie całym życiu przy pracy fizycznej. Mam na stałe na biurku przynajmniej 6 różnych piór, które używam tak, żeby każde codziennie mogło sobie popisać. Dlatego właśnie widzę, że cieńsze stalówki pozwalają na lepsze dopracowywanie stawianych liter. Bardzo lubię te pióra i naprawdę doceniam walory stalówek B. Fajnie, gdybym kupił same stalówki do tych piór, co pozwoliłoby mi później wrócić do B, ale szukam i nie znajduję 😒 11 minut temu, Klerk napisał: . Albo takie? Jest tego mnóstwo: Myślisz, że oddadzą walory Platynki? 🤔 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mashun Posted January 15 Report Share Posted January 15 8 godzin temu, Klerk napisał: Spływak 5.5mm (nie mylić z 5mm), transparentny bez żeberek, podobny do Pilot MR. Stalówka opisana: PAILI EF ze Strzałką. To faktycznie jest wzorowe EF. Może będzie pasować? Warto kupić dla samej stalówki, chyba 25,-zł. Stalówka w tym piórze (to Wing Sung 3013) jest identyczna/zamienna z Pilotem np. 78G czy Plumix. Z pewnością nie będzie pasowała to TWSBI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted January 15 Author Report Share Posted January 15 (edited) Fakt, jakość stalówek Iris od TWSBI jest wyjątkowa. Edited January 15 by zami błąd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted January 16 Report Share Posted January 16 Mashun miał na myśli to, że tych stalówek nie da się spasować ze spływakami TWSBI, a to ze względu na charakterystyczne "obejmy," te wypustki po bokach stalówki. Stalówki do Platinum kupić się chyba niestety nie da, ale w sprzedaży były kiedyś stalówki do TWSBI, trzeba by przeszukać internet, sprawdzić, czy wciąż są. Poza tym powinna pasować standardowa stalówka #6 Jowo lub Bock, nie pamiętam, kto jest obecnie dostawcą. Teoretycznie może to być dowolna stalówka #6, w swojej siedemsetce miałem flex FPR i dobrze sobie radził. O ile mi wiadomo, nie ma u nas w Polsce nibmajstra, który by działał komercyjnie. Wielu pewnie szlifuje na własne potrzeby, ale się z ofertami nie ogłasza. Wygładzanie robi np. pan Przemek, robią również w Drewnem Pisane (i bodaj w Twoim Piórze), ale czy zmianą gradacji także się zajmują, nie wiem. W ostateczności pozostają zagraniczni fachowcy, ale koszt "pocienienia" może przekroczyć wartość pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted January 16 Author Report Share Posted January 16 Trochę mnie @Klerk zbałamucił i kupię drugie pióro. Poprzednie M podarowałem braciakowi. Chyba ciężko będzie podrobić jakość pisania, jaką daje Platinum. W odmętach forum pisywaliście i "indyjskich FPRach". Skąd te wynalazki kupujecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted January 16 Report Share Posted January 16 USA. Wpisz w wyszukiwarkę Fountain Pen Revolution. Dobre są też ultra flex Kanwrite (indyjskie), do kupienia na eBay'u lub Etsy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted January 16 Author Report Share Posted January 16 Dzięki 🤜🤛 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skribent Posted January 16 Report Share Posted January 16 Ultraflexy od FPRevolution znacznie odbiegają od tych od Ahaba czy Bocka, są bardziej elastyczne i wymagają mniejszego nacisku. Nie wiem gdzie są wytwarzane, bo pióra w Indiach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted January 16 Author Report Share Posted January 16 Zamówiłem Kanwrite w Etsy. Póki co 6 M. Szukałem też 5, ale nie było. Chyba, że oznaczenie #5,5 to ich oznaczenie tego rozmiaru. Mam wrażenie, że 5 pasowałaby to wintydża Towera, którym jak chciałem pofleksować, to odstrzeliło mi pół ziarna 😡 Na oryginalną stalówkę pewnie nie mam co liczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted January 27 Author Report Share Posted January 27 Dnia 15.01.2023 o 10:26, Klerk napisał: A czy ja nie mam czasem klona- sobowtóra? Przezroczysta torba próżniowa ujemne ciśnienie pióro wieczne EF/F stalówka 0.38/0.5mm pióro atramentowe prezent biznesowy M5TB. Rozmiar końcówki : 0.38mm Spływak 5.5mm (nie mylić z 5mm), transparentny bez żeberek, podobny do Pilot MR. Stalówka opisana: PAILI EF ze Strzałką. To faktycznie jest wzorowe EF. Może będzie pasować? Warto kupić dla samej stalówki, chyba 25,-zł. Dzisiaj przyszło takie piórko. Za 25 zyli można poszaleć 😉 @Klerk, dłubałeś przy stalówce w swoim? Ja chciałem ciutkę rozszerzyć połówki ziarna i ta stalówka poddaje się, jakby była z miedzi 🤣 Naprawdę trzeba uważać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted January 27 Report Share Posted January 27 (edited) Nic nie robiłem, bo po 1) nie ma takiej potrzeby, pisze b.dobrze, po 2) to jest jedyna taka stalka jaką posiadam. Zaintrygowany Twoimi @zami uwagami starałem się coś o niej dowiedzieć, i bez problemu wyskoczyło: https://www.fountainpennetwork.com/forum/topic/331052-pai-li-008-a-rebranded-wing-sung-3008/ Tam jest pokazana ta charakterystyczna strzałka, a to jest po prostu: Pai Li 008, A Rebranded Wing Sung 3008. Dla tego na zdjęciach pokazują je zamiennie: A dokładnie u mnie Pai Li 013, stalka EF, @zami, czy twoje pióro ma te oznaczenia? To jest bardzo cienka (0.3mm mierzone tuż pod ziarnem), sprężysta blaszka. To rzadkość, mój ulubiony W. Hemisphere, którego nie mogę się nachwalić, ma podobnie sprężystą, też 0.3mm, podczas gdy typowa grubość to 0.5mm, te nowe Jinhao911 chociaż takie delikatne, też mają stalówki grube na 0.5mm. Na koniec dobra wiadomość, przy okazji zakupów zamówiłem i nowe stalki, konkretnie te: 7,72 zł 9,40 zł-18% Cena z VAT, Bezpłatna dostawa Jinhao 5 sztuk cienka stalówka do pióra wiecznego uniwersalny inny długopis można użyć serii materiały piśmienne dla uczniów druga końcówka pióra https://m.pl.aliexpress.com/item/33059889862.html?gatewayAdapt=glo2pol .. i przyjechały markowane Jinhao F, twarde, sprężyste, też o grubości 0.3mm🤗😊, rozmiar 5x26, po rozgięciu 5,5x26 będą pasować. Już pierwszą zacząłem szlifować, prawdopodobnie będzie semifleks, bo ta twarda blaszka się nie poddaje💪. Oczywiście ziarnu daleko do Pai Li, ale przecież to i tak pod szlif. Rekomenduję, spróbuj. Edited January 27 by Klerk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted January 27 Author Report Share Posted January 27 To ja pewnie dostałem jakiś ryż 😒 Moje pióro ma na obrącze skuwki jedynie cyfry 3031 i nie ma żadnych strzałek na stalówce, tylko napis WINGS SUPER QUALITY. Ja za swoje płaciłem 25 zł, a Twoje ile kosztowały? Te stalki zamówię, póki co mam jakieś prace serwisowe w banku. Ale w aukcji czas oczekiwania gdzieś do końca marca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mashun Posted January 28 Report Share Posted January 28 (edited) 11 godzin temu, zami napisał: Moje pióro ma na obrącze skuwki jedynie cyfry 3031 i nie ma żadnych strzałek na stalówce, tylko napis WINGS SUPER QUALITY. Ja za swoje płaciłem 25 zł, a Twoje ile kosztowały? Masz pióro Wing Sung 3013 (czasem przez niektórych sprzedawców określane jako Paili 013). Pasują do niego takie stalówki: https://pl.aliexpress.com/item/1005002646663493.html bez żadnego doginania i innych kombinacji jak ze stalówkami Jinhao. Są identyczne ze stalówkami Pilot np. 78G, Plumix itp. (Oczywiście poza logo). Pisałem o tym w poście z 15 stycznia. Stalówki WS są produkowane na maszynach Pilota. Inna sprawa, czy uda ci się wyjąć zespół stalówki ze spływakiem z sekcji. Ja próbowałem i zrezygnowałem bojąc się spowodowania uszkodzeń... Edited January 28 by mashun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted January 28 Author Report Share Posted January 28 4 minuty temu, mashun napisał: Masz pióro Wing Sung 3013 (czasem przez niektórych sprzedawców określane jako Paili 013). Pasują do niego takie stalówki: https://pl.aliexpress.com/item/1005002646663493.html bez żadnego doginania i innych kombinacji jak ze stalówkami Jinhao. Są identyczne ze stalówkami Pilot np. 78G, Plumix itp. (Oczywiście poza logo). Stalówki WS są produkowane na maszynach Pilota. Inna sprawa, czy uda ci się wyjąć zespół stalówki ze spływakiem z sekcji. Ja próbowałem i zrezygnowałem bojąc się spowodowania uszkodzeń... Akurat te stalówki z Twojego linka zamówiłem wcześniej właśnie do pilotów 78G. Dobrze wiedzieć, że produkowane są na maszynach Pilota, będzie jakaś rękojmia powtarzalności. Te stalówki są tak tanie, że specjalnie nie przejmuję się jakimś uszkodzeniem. Lubię, jak pióro pisze bardzo mokro, a w oryginale ciężko popaść na taki eksponat. Do tej pory tylko Pelikany M 150 i 200 oraz jakiś stary Sheaffer spełniały te warunki. Ale dłubanina przy stalówce nie zawsze się udaje, więc dobrze mieć coś w zapasie. Ale faktycznie, tak miękkiej i mało sprężystej stalówki, jak w tym Wing Sungu, jeszcze nie spotkałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted January 28 Report Share Posted January 28 (edited) @mashun masz rację, nawet ten transparentny spływak się zgadza👍. @zami, to kolejny dowód, że Chińczyki kopiują samych siebie, przykre że trafiło na Ciebie w takich okolicznościach. Wniosek taki, że trzeba nie tylko podać informację o produkcie, ale też musimy informować o miejscu zakupu, konkretny link. Ja moje kupiłem w maju 2021 podczas jakiejś promocji nie dość 30% taniej to jeszcze gratis wysyłka, razem 17,-zł (Ali pamięta to w historii zakupów😆), w tym sklepie, obecnie b.drogo🤪: https://m.pl.aliexpress.com/item/4000148690882.html?gatewayAdapt=glo2pol Ale bezpośrednio pod spodem była oferta gwarantująca markę i to w korzystnych cenach: https://m.pl.aliexpress.com/item/4000889605753.html?gps-id=platformRecommendH5&scm=1007.14452.226711.0&scm_id=1007.14452.226711.0&scm-url=1007.14452.226711.0&pvid=b8e8ae39-bfd0-47b1-aa26-cfded9174220&_t=gps-id:platformRecommendH5,scm-url:1007.14452.226711.0,pvid:b8e8ae39-bfd0-47b1-aa26-cfded9174220,tpp_buckets:668%232846%238113%231998&pdp_npi=2%40dis!PLN!20.09!17.48!!!!!%40211b5e2016748989905716127e4e6c!12000025466753031!rec&ad_pvid=202301280143105976924685598982562050_0 Oto zdjęcie: Moje ma te widoczne na ringu "krzaczki" i dalej 013. To rzeczywiście będzie odpowiednik Wing Sung 3013. Stalówkę już wcześniej opisałem. A'propo stalówek, to spływaki też będą potrzebne😉. Ja wykorzystuję (niszczę😯😀😊🤣) spływaki w równych proporcjach jak stalówki. Te kupiłem (6mm, 1-kanałowe), są dobrej jakości, kanał kapilarny równy i głęboki: https://m.pl.aliexpress.com/item/4000250497241.html?gatewayAdapt=glo2pol Skoro duże dobre, to te 5mm też chyba będą dobre, bo to ten sam sklep. https://m.pl.aliexpress.com/item/4000250502221.html?spm=a2g0n.detail.1000013.7.7b305216Dyzdlv&gps-id=storeRecommendH5&scm=1007.18500.300835.0&scm_id=1007.18500.300835.0&scm-url=1007.18500.300835.0&pvid=25f369d8-126b-4a73-96b2-6cdabe5bb6e2&_t=gps-id:storeRecommendH5,scm-url:1007.18500.300835.0,pvid:25f369d8-126b-4a73-96b2-6cdabe5bb6e2,tpp_buckets:668%232846%238113%231998&pdp_npi=2%40dis!PLN!5.46!4.84!!!!!%40211b58ef16748970348896459e165f!10000001012640877!rec . Edited January 28 by Klerk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mashun Posted January 28 Report Share Posted January 28 Spływaki oryginalne do Sung 3013/Paili 013 są na tej samej aukcji, do której link podałem wcześniej https://pl.aliexpress.com/item/1005002646663493.html Wypróbowane, bez kitu, można śmiało się w nie zaopatrywać. @zami, masz oryginalne pióro Wing Sung, to nie jest "kopia chińskiej kopii skopiowanej przez chińczyków" nie przejmuj się. Po prostu te pióra są identyczne, różnią się tylko inskrypcjami na skuwkach. Podejrzewam, że brand Paili 013 jest przeznaczony na wewnętrzny rynek chiński. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted January 28 Author Report Share Posted January 28 Moje jest z tego sklepu: https://pl.aliexpress.com/item/1005001836393229.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.42.1b991c241PMwyO&gatewayAdapt=glo2pol Dopiero zobaczyłem, że na zdjęciach w aukcji i krzaki na obrączce skuwki i strzałka na stalówce też jest. Czyli - oszukują 😡 Wysłałem do nich wiadomość, że proszę o wymianę tych piór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
teodozjan Posted January 28 Report Share Posted January 28 Dnia 15.01.2023 o 11:00, heyahero napisał: Moja rada - staraj się kreślić tymi stalówkami większe litery. Zacząłbym od papieru i doboru szerszej liniatury. Możesz np. wybrać kartki, notesy zupełnie gładkie i przygotować sobie tzw. liniuszek z liniami o odległości większej niż standardowa. PS. Używanie szerszych stalówek odwdzięczy ci się na pewno lepszym odbiorem na papierze niektórych atramentów jeżeli chodzi o nasycenie, cieniowanie, lśnienie itp. Jak najbardziej ma to sens, tylko wtedy ile tekstu mieści się w linijce? B bardzo fajnie sprawdza mi się w piśmie drukowanym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted January 28 Report Share Posted January 28 . 6 godzin temu, zami napisał: Wysłałem do nich wiadomość, że proszę o wymianę tych piór. @zami jeśli dojdzie do takiej sytuacji, że otworzysz oficjalny spór "dispute" to posłuchaj rad, ja już tą lekcję przerobiłem: 1. Roszczenia udokumentuj zdjęciami. 2. Nie żądaj 100% zwrotu bo wtedy musisz odesłać pióro. 3. Żądaj częściowy "refund", np. 95%, wtedy pieniądze wracają a pióro zostaje u ciebie, nie zawracasz sobie głowy jakąś wysyłką! 4. To się odbywa bardzo szybko, max kilka dni, a więc nie przegap terminów. 5. Najlepiej gdy sklep nie odpowiada, wtedy z definicji wygrywasz. 6. Na Ali klient ma zawsze rację😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted January 28 Author Report Share Posted January 28 🙏 muchas, muchas gracias senor Faktycznie, to mam zamówione te polecane przez Was stalówki, ważne żeby nie rozpędzali się majnfrejndy z kombinowaniem. Ostatnio złożyłem reklamację, bo 3 miesiące nie było opłaconego towaru. Pieniądze wróciły następnego dnia. Chyba odstawię to pióro, bo po kilku linijkach tekstu brakujemu powietrza i podciśnienie zmniejsza przepływ atramentu. A tego nie lubię 😡 Nie po to wydaję całe 3,50 na atrament, żeby go jeszcze oszczędzać na papierze 🤣 A stalówki ewentualnie pójdą do Pilotów 78G, jeśli okażą sie wystarczająco mokre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts