Jump to content

Ktory capless sprawia problemy?

Recommended Posts

Ktora wersja pior typu capless sprawia problemy? Curidas czy pilota? Cos bylo ze zlym mechanizmem, ktory sie mial blokowac czy cos podobnego?

Probuje ustalic, bo po kupieniu telefonu zostalo mi troche groszy. Promocje na czarne tygodnie jednak sie trafiaja, chociaz bardzo czesto cena promocyjna jest wyzsza od normalnej. Teoretycznie moge dolozyc i sprawdzic promocje na gwiazdke i nowy rok. Na razie cos ogolnie kojarze, ale szczegoly sa mgliste...

Spoiler alert.

Najpierw zakochalam sie w custom 742 wersja japonska. Potem ogladajac piloty zauwazylam biale i niebieskie grance. A teraz capless white. W takim tempie przerobie wszystkie piora i wyladuje jako dumna wlascicielka slonika! I to zywego. :headsmack:

Capless jest w porządku, jest na rynku dłużej niż my oboje żyjemy, więc mieli czas żeby dopracować mechanizm. Zdecydowanie odradzam kupowanie go bez przymierzenia do siebie - niektórym przeszkadza klips, i z tym nic nie da się zrobić. Najwięcej sensu myślę że miałaby dla Ciebie wersja Decimo - jest smuklejsza i wygodniej się trzyma, zwykły jest trochę grubaśny.

Curidas to paskudny plasticzak i jeśli coś miało problemy, to pewnie on.

2 godziny temu, Ann_gd napisał:

Caritas potrafi pokonać użytkownika z wymianą naboi - ja się nie odważyłam rozbierać, ale widziałam takiego, gdzie zostało więcej części po złożeniu;)

A ja mam talent do takiego skladania. Tato nadal mi nie wybaczyl jednego aparatu analogowego... od zeszlego stulecia!

Miałem tego Caritasa w ręku. Ni w pięć ni w dziesięć. Dziwny gabaryt, dziwaczny system wymiany naboju wymagający chyba co najmniej tytułu inżyniera, stalowa stalówka, plastikowy (subiektywnie szkaradny) korpus, który aż się prosi o pęknięcia. Za te 400 zł z hakiem są duuuużo lepsze pióra.

Jeśli koniecznie Cię jara chowana stalówka, to - w zależności od preferencji i gabarytu dłoni - albo Pilot albo Lamy Dialog. Oba testowałem, oba piszą fantastycznie, oba są solidne i bezproblemowe w bieżącej eksploatacji. No i oba kosztują w okolicach 1000 zł :) 

Mam problem. Pilot capless nie jest dla mnie. Bylam odebrac etui i sprawdzilam, ale wylacznie trzymajac w rece bez pisania. Nie decimo, capless. Chodzilo glownie o klips. Klips mi nie przeszkadza, ale rownie dobrze moglam trzymac tlusciutkiego serdelka. Za grube dla mnie pioro. Tak dziwnego wrazenia w zyciu nie mialam. Potem porownalam z wymiarami mojego MR, teoretycznie az tak duzej roznicy nie ma, zeby parowki chodzily po glowie, ale jedno pioro mi lezy w rece, nawet z uskokiem tektonicznym, a drugie odpada. Decimo nie ma w twoim piorze, tylko na zamowienie.

Po Mikolaju zrobie rozpoznanie, moze gdzies w Krakowie jest decimo do sprawdzenia. Jak nie ma, pewnie poczekam na Katowice na wiosne, oby bylo wystawione do wgladu.

Teraz chyba wroce do smutnego wzdychania do grance. To nie jest milosc z wzajemnoscia.

O curidas zapomnialam zapytac.