annamk Posted November 16, 2022 Report Share Posted November 16, 2022 Dzień dobry. Szukam prezentu niespodzianki dla męża i potrzebuję pomocy fachowców. Mąż lubi pióra, ma ich kilka m.in. waterman, parker, kaweco, lamy. Na klasykę i piękne Japończyki mnie nie stać. Szukam pióra o oryginalnym wyglądzie albo może jakiejś niszowej dobrej firmy. Mogę przeznaczyć na zakup do 1000zl. Znalazłam drewniane pióro, które mi się podoba, ale nie wiem, czy część pisząca nadaje się do użytku. https://drewnempisane.pl/pl/p/Vega-Pioro-wieczne-z-drewna%2C-Caribbean-Rosewood-/1749 Będę wdzięczna za dobre podpowiedzi. Pozdrawiam. A Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted November 16, 2022 Report Share Posted November 16, 2022 Piękny, marynistyczny kawał pióra dla faceta (resztę napisałem na priv ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztofffer Posted November 16, 2022 Report Share Posted November 16, 2022 Witam, wybrane pióro jest piękne, obawiam się jednak że może wymagać dodatkowych zabiegów pielęgnacyjnych z uwagi na drewnianą konstrukcję. Co do reszty może wypowie się ktoś kto takie pióro już posiada. Co do propozycji @Miecznik trzeba wspomnieć że jest to naprawdę duże pióro... Jeżeli wybór prezentu przedstawia się zbyt łatwo to ja dorzucę propozycje od siebie: https://www.bigpen.eu/pl-pl/b/300/writing-instruments-pilot-heritage-91.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annamk Posted November 16, 2022 Author Report Share Posted November 16, 2022 Dzięki za odpowiedź. Też piękne i klasyczne. Granatowe mi się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annamk Posted November 16, 2022 Author Report Share Posted November 16, 2022 Zaczęłam oglądać strony z piórami od Nakaya. To był zły start. Są piękne i teraz trudno mi znaleźć coś w moim budżecie o podobnym wyglądzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 16, 2022 Report Share Posted November 16, 2022 Pióra od Drewnem Pisane są w porządku, te z magnetycznym skuwką mają ten magiczny "klik" przy zamykaniu pióra a co rozumiesz przez "klasyczne", mają mieć tłok wbudowany czy nie być zbyt fikuśne czy przezroczyste? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annamk Posted November 16, 2022 Author Report Share Posted November 16, 2022 Zastanawiałam się nad Montblanc - kojarzył mi się z klasyką, ale cena (jak na razie mam nadzieję) nie dla mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted November 16, 2022 Report Share Posted November 16, 2022 6 godzin temu, krzysztofffer napisał: Co do propozycji @Miecznik trzeba wspomnieć że jest to naprawdę duże pióro... A ja kupiłem to pióro dzięki Twojej rekomendacji i jestem zachwycony Jeszcze raz Ci dziękuję . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annamk Posted November 17, 2022 Author Report Share Posted November 17, 2022 Dziękuję za podpowiedzi. Teraz muszę wybrać między Narwahl i jednak drewnianym. Choć nie wiem, czy akurat tym, do którego umieściłam link czy jakimś bardziej szalonym kolorowym połączeniem drewna. Producent mi napisał, że drewno jest lakierowane i nie wymaga zabiegów specjalnych. Nie można go tylko myć wodą. Ale ten czarny ebonit z bulajami też nęci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NimnuL Posted November 18, 2022 Report Share Posted November 18, 2022 (edited) Pamiętaj, że im mniej klasyczne, im bardziej krzykliwe tym szybciej się opatrzy i znudzi. To te z pozoru nudne-klasyczne, stonowane wzornictwo wytrzymuje próbę czasu. Pilot 91 wspomniany wyżej na pewno ucieszy nawet kolejne pokolenie. Jeśli ma to być prezent i pamiątka na lata to być może warto jednak zastanowić się nad czymś bardziej spokojnym. Ten Nautilus - jeśli oczywiście spodoba się użytkownikowi - wydaje mi się, że lepiej się zestarzeje niż drewniany. Edited November 18, 2022 by NimnuL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annamk Posted November 18, 2022 Author Report Share Posted November 18, 2022 Mój mąż lubi rzeczy niecodzienne, więc pióro o oryginalnym wyglądzie pewnie by go ucieszyło. Ale rzeczywiście nie pomyślałam o aspekcie czasowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NimnuL Posted November 18, 2022 Report Share Posted November 18, 2022 Pilot Heritage 91, szczególności w wersji granatowej (https://www.bigpen.eu/pl-pl/c/2679/pilot-heritage-91-dark-blue.html) - nie można odmówić mu niecodzienności i ponadczasowości. Nie namawiam, zwracam uwagę, że często rzeczy nietuzinkowe cieszą tylko w pierwszym momencie. To samo dotyczy rzeczy modnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztofffer Posted November 18, 2022 Report Share Posted November 18, 2022 5 godzin temu, annamk napisał: Mój mąż lubi rzeczy niecodzienne, więc pióro o oryginalnym wyglądzie pewnie by go ucieszyło. Ale rzeczywiście nie pomyślałam o aspekcie czasowym. Jest też Pilot 91 w wersji pomarańczowej i 92. Ale nie nalegam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewall Posted November 18, 2022 Report Share Posted November 18, 2022 5 godzin temu, annamk napisał: Mój mąż lubi rzeczy niecodzienne, więc pióro o oryginalnym wyglądzie pewnie by go ucieszyło. Ale rzeczywiście nie pomyślałam o aspekcie czasowym. To może Lamy dialog 3? Do męskiej dłoni w sam raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annamk Posted November 18, 2022 Author Report Share Posted November 18, 2022 Bardzo ładne. Już je oglądałam, ale trochę przekracza założony budżet 1000 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewall Posted November 18, 2022 Report Share Posted November 18, 2022 Te kilkadziesiąt zł ponad budżet to można przeżyć. Pióro lepiej wygląda na żywo niż na zdjęciach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annamk Posted November 18, 2022 Author Report Share Posted November 18, 2022 Ale ja znalazłam za 1400-1500. To trochę więcej niż parę złotych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewall Posted November 18, 2022 Report Share Posted November 18, 2022 Kupowałem z dużej firmy mającej magazyny w Sosnowcu (zaczyna się na A kończy na N i jest podobne do portalu alledrogo.pl). Z tym że do mnie wysyłali pióro z Niemiec i może dlatego musiałem czekać 4 dni. Patrzyłem przed chwilą to czarne jest za 1027zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annamk Posted November 18, 2022 Author Report Share Posted November 18, 2022 To rzeczywiście w budżecie. Nie mam doświadczenia z tymi na A z Sosnowca. Poszukam. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nilfein Posted November 23, 2022 Report Share Posted November 23, 2022 To ja tak trochę z partyzanta zasugeruję Watermana Carene De Luxe. Ciekawe pióro, bardzo eleganckie, stalówka złota, 18k typu inlaid, czyli dość oryginalnie wygląda. Powinna zmieścić się w budżecie. Jeśli Małżonek ma doświadczenia z Watermanem, to może w tym kierunku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorz Posted November 28, 2022 Report Share Posted November 28, 2022 Pióra od drewnem pisane są fajne mam ich jeden egzemplarz wykonany z akrylu. Może coś z ebonitu z ręcznie robionego ebonity z Indii od ASA pens? Tylko koniecznie z niemiecką stalówką i konwerterem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annamk Posted November 28, 2022 Author Report Share Posted November 28, 2022 Dziękuję za podpowiedź. Następnym razem, bo na te urodziny już prezent jest. Mąż zadowolony z nautilus. Nie było wybranej przeze mnie stalówki i przyszedł stub, więc na wszelki wypadek gdyby trzeba było odesłać dostał jeszcze drewnempisane drewniane. Bardzo miłe panie w sklepie zwróciły mi uwagę, że powinnam skorzystać z promocji czarnopiątkowej na co wcześniej nie zwróciłam uwagi. Bardzo udane zakupy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts