greg_pen Posted November 3, 2022 Report Share Posted November 3, 2022 Cześć wszystkim, Pióra wieczne zainteresowały mnie parę lat temu, już nie pamiętam jak (pewnie zaczeło się od jakiegoś filmu na YB lub recenzji notatnika/kalendarza). Pierwszy był Parker Vector -- wygląda dobrze, pisze trochę gorzej. Później pojawiły się następne (Kaweco Sport, Lamy, chińczyk ze stalówką Delike z Ali udający Kaweco Fireblue, Pilot MR i Platinum Prefounte Dark Emerald (przyszło dzisiaj). Poza Pilotem wszystkie mają konwertery. Jak znajdę to kupię też konwerter do Pilota (w poszukiwaniu konwertera do Pilota chyba pierwszy raz tutaj trafiłem). W moim notatniku najlepiej piszą Lamy i Pilot. Mam też 4 atramenty (ale nic szczególnego -- Pelikan, Parker, Waterman). Czuję się wkręcony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moogoom Posted November 3, 2022 Report Share Posted November 3, 2022 Witaj na forum @greg_pen! I to od razu z taką kolekcją.... 🙂 Ja jak się zapisałem to miałem tylko przedpotopowego Watermana... No ale dzisiaj to też już trochę inaczej wygląda... Tyle tylko, że lojalnie Cię ostrzegam: to "wkręcenie" raczej tylko będzie się rozwijało... 🙂 Zapraszamy do lektury forum i aktywnego w nim uczestnictwa. 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg_pen Posted November 3, 2022 Author Report Share Posted November 3, 2022 1 godzinę temu, moogoom napisał: [...] Tyle tylko, że lojalnie Cię ostrzegam: to "wkręcenie" raczej tylko będzie się rozwijało... 🙂 Tak. Jestem tego świadomy. Mam na liście trochę piór, które chciałbym mieć -- od różnych Jinhao (75, 100, drewniane 9056), przez chińską,,kopię'' Montblanca 146/9), ale ciągnie mnie w bardziej unikalne modele (np. od drewnempisane lub,,rzemieśnicze'' (marcinski) lub np. Visconti). Pożyjemy, zobaczymy -- może na razie wytrzymam bez zakupów -- chociaż jutro jest Fountain Pen Day. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddntp Posted November 4, 2022 Report Share Posted November 4, 2022 Witaj na Forum! W sprawie Pilota - dosyć dobrze trzymają się konwertery Pelikana (a jeszcze lepiej Jinhao lub inne bez nazwy, w niby uniwersalnym rozmiarze). Popytaj w Skali na Placu Żołnierza - może coś będą mieli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted November 4, 2022 Report Share Posted November 4, 2022 Witaj 👍. Ale wdepnąłeś... Pióroza jest nieuleczalna. 😁 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts