Jump to content

Zakup japońskiego pióra wiecznego za granicą - gdzie?

Recommended Posts

Cześć, 

Powiedzmy, że moja aktualna lista zakupowa zawęziła się do modeli japońskich, nie mam problemu z kupowaniem online za granicą, kupowałem też w Japonii ale akurat nie pióra. 

Jakie polecacie sprawdzone sklepy online? 

Na co zwracać uwagę przy zakupie pióra online? Jakieś zagrożenia, zakładając że szukam nowego egzemplarza?  

Na pewno nie niderlandzki La Couronne du Comte :D Z innych europejskich sklepów z japońskim asortymentem polecam rzymski Stilo & Stile oraz florencki Casa Della Stilografica - wszystkie zamówienia bezproblemowe. Jest jeszcze ebay, tu raz zaryzykowałem i trafiłem, potencjalnie mogą być problemy z reklamowaniem takich piór.

Ja Pilot kupowałem w https://www.purepens.co.uk/

Często mają promocje, możesz też napisać czy nie mają jakichś kodów czy coś - ostatnio dostałem 10% na koszyk.

Jedyna wada to cło i vat, jak zamawiałem Lamy to zapłaciłem 43 zl, ale jak później przyszedł Falcon to doliczyli 145 zł :( (dobrze, że ze zniżką i tak było taniej niż w PL ;))

Dnia 29.09.2022 o 23:20, derywat napisał:

LCdC jest oficjalnie w stanie upadłości. Też bym polecał ten sklep gdyby nie był.

Nie wiedziałem o tym. Czy masz jakieś oficjalne źródło informacji? Bardzo szkoda, bo w odróżnieniu od appelboom byli tańsi. 

Została jeszcze iguanasell.