norolim Posted September 20, 2022 Report Share Posted September 20, 2022 Metodą prób i błędów, a dokładniej jednej próby i jednego sukcesu udało mi się ustalić, że stalówki w INCO mocowane są na wcisk. 😎 Teraz muszę dopasować jakąś nową. Wie ktoś, co będzie pasowało do INCO? Czy to na zdjęciu to rozmiar #5? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted September 21, 2022 Report Share Posted September 21, 2022 Zasadniczo rozmiar stalówki odpowiada średnicy spływaka, #5 odpowiada średnicy 5mm, #6 - 6mm. Różnice między producentami mogą być istotne, dziesiętne mm a stalówka już nie pasuje. Zmierz spływak i takiej stalówki szukaj, powinna ładnie przylegać do spływaka. Jakie są rozmiary i typy możesz obejrzeć na Aliexpres, nie musisz przecież kupować, ale zdobędziesz orientację w tym temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted September 21, 2022 Report Share Posted September 21, 2022 (edited) Weź pod uwagę to, że wystandaryzowane rozmiary 5, 6 i 8 to stosunkowo nowe rozmiary, wcześniej, gdy większość produkowała prócz piór także stalówki, producenci mieli własne rozmiary. A trzeba jeszcze wziąć pod uwagę to, że spływaki i stalówki bywają wyprofilowane bardziej na płasko od miejsca, gdzie zaczynają się skrzydełka, takie łopaty robi np. Platinum. Zasadniczo to, co pisze Klerk, jest teoretycznie prawdziwe, praktyka jednak wykazuje, że nawet lekko niedopasowane spływaki i stalówki potrafią świetnie współpracować. Moja stalówka FPR#6 nie przylega do spływaka Jowo, a całkiem przyzwoicie fleksuje. Do pióra FPR Guru, który ma stalówki #5,5, przeszczepiłem stalówkę z Plumixa (ma ona w dodatku charakterystyczne, zagięte dość ostro "łapki" w zakończeniu stalówki), a piórko pisze jak marzenie. Słowem - najlepiej byłoby wziąć jakieś na oko pasujące rozmiarem stalówki i spróbować, bo tu decyduje indywidualne spasowanie. Edited September 21, 2022 by tom_ek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyci Posted September 21, 2022 Report Share Posted September 21, 2022 Stalówkę można doprofilować do spływaka, jest to jednak bardzo trudne i wymaga narzędzi - o ile wiem to komercyjnie Przemysław D. robi takie cuda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norolim Posted September 23, 2022 Author Report Share Posted September 23, 2022 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Na naprawę profesjonalną się nie zdecyduje, bo to pióro jest nic nie warte. Pewnie będę szukał jakichś tanich chińskich stalówek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boody Posted October 19, 2022 Report Share Posted October 19, 2022 Witam Jeśli można, ja dopasowuję stalówki z innych staroci do INCO. Często na bazarze można znaleźć zwłoki z INCO z dobrą stalówka za parę złoty. Nawet z z chińczyka czy indusa dobierzesz. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts