MIecznik Posted September 3, 2022 Report Share Posted September 3, 2022 (edited) Dzień dobry Po wielu latach bezawaryjnego użytkowania L-2000 nadszedł czas na konserwację tłoka. Chcę wyczyścić mechanizm, zrobić przegląd, przesmarować silikonową pastą itd... Jednak po obejrzeniu wielu filmów instruktażowych zawsze zatrzymuję się z niepokojem przy czynności wykręcania tłoka. Ktoś nawet w komentarzu pod filmem stwierdził, że ten charakterystyczny zgrzyt świadczy o bezpowrotnej utracie ząbków na końcu króćca współpracującego z tuleją gwintowaną. Nie wiem co o tym myśleć, bardzo proszę Was o radę i wsparcie, bo zepsuć jest łatwo. Zakładam, że ktoś z Was już kiedyś konserwował L-2000 i zechce się podzielić doświadczeniem. Zamieszczam film, w którym autor - Sbrebrown pokazuje co i jak. Uchwyciłem celowo ten moment odkręcania (brrr). Dziękuję z góry za każdą poradę. Marcin Edited September 3, 2022 by Miecznik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted September 3, 2022 Report Share Posted September 3, 2022 Lamy 2000 nie rozbierałem, ale on na filmie wyraźnie mówi i ostrzega, że takie zgrzytanie może występować i jest to normalne. Jak zwykle ważne aby z rozsądkiem, nie obcęgami😁. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted September 4, 2022 Author Report Share Posted September 4, 2022 18 godzin temu, Klerk napisał: Lamy 2000 nie rozbierałem Dziękuję, przesłuchałem co po szkocku nawija Sbrebrown (nic tam nie ma, że to normalne, to skrzypienie). Niemniej może się ktoś odezwie, kto posiada to pióro i je czyścił. W końcu L-2000 nie jest piórem rzadko spotykanym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted September 4, 2022 Report Share Posted September 4, 2022 Ja się nie zdecydowałem na tłok. Jak będzie konieczność to może. Ale można czyszczenie i konserwację przeprowadzić bez rozbierania. Patyczek do uszu i silikon można rozprowadzić wew. korpusu po jego wypłukaniu. Ja bym bez potrzeby nie rozbierał. Pelikana M800 rozłożyłem na części pierwsze, i uszkodziłem wypustki spływaka - piór zaczęło lać. Teraz nie mogę dostać tej części. Z Lamy jest znacznie lepiej, ale po co pióro wysyłać na 2 tyg...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted September 4, 2022 Author Report Share Posted September 4, 2022 (edited) 12 minut temu, Interaktywny napisał: Ja bym bez potrzeby nie rozbierał. Po przeczytaniu opinii na forach piór wiecznych anglojęzycznych, widzę - że użytkownicy doszli do tego samego stwierdzenia. Nawet tamtejsi pedoctorzy zalecają Twój sposób. Patyczek i silikon. Zastanawiam się tylko, czy pasta czy olej silikonowy. Mam jedno i drugie. Edited September 4, 2022 by Miecznik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted September 5, 2022 Report Share Posted September 5, 2022 Ja stosuje pastę - jakoś tak lepszą kontrolę nad rozprowadzaniem mam. Do tego łatwo usunąć nadmiar. Jak trzeba coś doszczelnić to też się spisuje lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted September 5, 2022 Author Report Share Posted September 5, 2022 2 godziny temu, Interaktywny napisał: Ja stosuje pastę - jakoś tak lepszą kontrolę nad rozprowadzaniem mam. Zrobię jak radzisz. Dziękuję i pozdrawiam. 👍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skribent Posted February 18 Report Share Posted February 18 No tak ale czyszczenie i smarowanie mechanizmu tłoczka bez rozebrania się nie uda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts