teodozjan Posted August 1, 2022 Report Share Posted August 1, 2022 Ostatnio bawiłem się stalówką w obsadce (jakiś tani zestaw sprzedawany przez Astrę) i średnio mi się podobał mocno czarny kolor. Atrament daje dużo przyjemniejsze barwy i co najlepsze washable blue możę być całkiem intensywny. Robiłem to pierwszy raz, więc nie jest idealnie, początek litery jest rozlany i mam z tym problem również w przypadku tuszu. W przypadku atramentu im szersza końcówka tym trudniej ją kontrolować, do tego nigdy nie pisałem stubami ale zabawa przednia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted August 1, 2022 Report Share Posted August 1, 2022 Aby maczanka dobrze pisała, to stalówka musi być dobrej klasy, pozory mylą (YouTube). Prawdziwa zabawa zaczyna się z "fleksem". Ćwiczenie stubem też daje dobre rezultaty, aby było łatwiej dobrze mieć kilka rozmiarów. Na Aliexpress kupując wybrane, za wysyłkę płacisz raz. To są dosłownie złotówkowe koszty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted August 1, 2022 Report Share Posted August 1, 2022 ja na początku zwykle proponowałam Plumixa i podsuwałam kartkę w kratkę. jak ułożysz rękę, żeby napisać "X" w kratce, to złapiesz ten moment, kiedy pióro pisze najlepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
teodozjan Posted August 2, 2022 Author Report Share Posted August 2, 2022 Byłem dziś na warsztatach z kaligrafii, wyszło na to, że trzeba pogodzić się z tym, ze ta stalówka przyjmuje mniej atramentu i usuwać nadmiar, ale też pod złym kątem nią pisałem. Co do atramentu być może będę próbował go zagęścić lub użyję atramentu innej, marki albo wymieszam z tuszem Nie wiem jeszcze. W końcu stalówki na obsadce nie zatkam. A jeśli sama kaligrafia mnie wciągnie kupię lepszą stalówkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
teodozjan Posted August 6, 2022 Author Report Share Posted August 6, 2022 (edited) No i kupiłem leonardt ze,,zbiorniczkiem''. Kupiłem jeszcze dwa fleksy ale póki co nawet ich nie rozolejowałem jeszcze. A tu zabawa jak mogłyby wyglądać napisy na murach w średniowieczu ] Edited August 6, 2022 by teodozjan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnieszka Posted June 28 Report Share Posted June 28 Bardzo fajna uncjała. A jak te fleksy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts