KamilH Posted July 27, 2022 Report Share Posted July 27, 2022 Witam, Szukam atramentu, który kiedyś miałem w naboju razem z piórem Platinum #3776 ze stalówką B. Niestety (trochę żałuję) sprzedałem to pióro, a gdy po jakimś czasie zatęskniłem za tym kolorem, zamówiłem butelkę Platinum Blue-Black (wydawało mi się, że taki był atrament w naboju). I tutaj przyszło wielkie zaskoczenie, to jest zupełnie inny kolor. Nie sądzę, żeby to wynikało z innego pióra i stalówki, bo barwa jest zupełnie inna. Na zdjęciu górny tekst jest napisany atrament z butelki, przez Lamy 2000 <M> Poniżej poszukiwany kolor napisany #3776 <B> Ten na górze jest taki "po prostu" niebieski, ten dolny ma dla mnie intrygujący kolor (mam nadzieję że widać to na monitorze). Może ma ktoś jakiś pomysł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markol Posted July 28, 2022 Report Share Posted July 28, 2022 (edited) Też mi się kojarzy, że blue-black Platinum był taki, jak w dolnej linijce. Przynajmniej w nabojach, bo wersji butelkowanej nigdy go nie miałem. To, co jest w górnej linijce bardziej przypomina Blue Pigment Ink. Najbardziej zbliżonym do poszukiwanego kolorem wydaj mi się być Diamine Prussian Blue, jest chyba do dostania w f-pen. Edited July 28, 2022 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamilH Posted July 28, 2022 Author Report Share Posted July 28, 2022 Dzięki @Markol za podpowiedź, Diamine Indigo też jest chyba podobny, nie zauważyłem wcześniej tych kolorów. Z tym Platinum to dziwna sprawa, kupiony był w CultPenie, przyszedł z uszkodzoną nakrętką, więc żeby nie generować już problemów to przelałem go do innej (czystej flaszki. Ale na bank to jest blue-black (mam jeszcze oryginalną butelkę i kartonik). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted July 28, 2022 Report Share Posted July 28, 2022 Prussian Blue jest wart polecenia. Podobny do niego jest Vert de Gris Herbina, choć bardziej szary, mniej niebieski. Oba niby nijakie, a jednak mają w sobie coś, co sprawia, że przyjemnie się nimi pisze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamilH Posted July 28, 2022 Author Report Share Posted July 28, 2022 Zamówione Indigo i Prussian Blue, będą testy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmm Posted August 29, 2022 Report Share Posted August 29, 2022 (edited) Standardowy Platinum Blue black to IG, a w zasadzie prawie IG. Z biegiem czasu zmienia kolor w stronę czarnego. Moje blue blacki platinum z naboi wyglądały jak ten drugi atrament. Jeżeli to ten atrament, to jeszcze może zmienić kolor. Ten pierwszy wygląda jak Platinum Pigmented Blue. To są dwa różne atramenty. Edited August 29, 2022 by jmm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts