teodozjan Posted June 20, 2022 Report Share Posted June 20, 2022 Kupiłem jakiś czas temu pióra Tetis Allegro, pióro przyszły z nabojem i tłoczkiem. Tłoczek użyłem nabój zachowałem Potem koleżanka pozbywała pióra gdzie nie ma info o producencie ale na stalówce jest napisane iridium point germany i litera A. W zestawie był nabój, o którym mogę powiedzieć tylko tyle, że miał strasznie intensywny kolor atramentu. W każdym razie musiałem użyć bardzo dużo siły aby nałożyć nabój, który przyszedł z piórem tetis, a ten co był z piórem noname wlazł bez problemu. Czy naboje są średnio spasowane czy są w innym standardzie? I jeśli innym to jakim? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 20, 2022 Report Share Posted June 20, 2022 Tak, wyglądają podobnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted June 20, 2022 Report Share Posted June 20, 2022 Ten z lewej wygląda trochę dziwacznie, możesz podrzucić też zdjęcie z boku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
teodozjan Posted June 21, 2022 Author Report Share Posted June 21, 2022 (edited) Samo forum ma ograniczenia, ale udostępniam w formie linku. Jak znajdę suwmiarkę to też porównam grubości. Tłoczek z tetisa jeszcze bardziej nie pasuje do pióra noname niż nabój https://photos.app.goo.gl/RpSF8u8jiy7PLSVG7 Edited June 21, 2022 by teodozjan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted June 21, 2022 Report Share Posted June 21, 2022 Praktycznie zawsze o dopasowaniu naboja lub konwertera decyduje średnica wewnętrzna nasuwana na szyjkę spływaka, a niestety są różne. Tylko raz spotkałem się z niespotykanie dokładnym spasowaniem zarówno na średnicach wewnętrznych i zewnętrznych: https://www.piorawieczneforum.pl/topic/12867-kaco-master-xiaomi-mijia-14k-złota-stalówka/?do=findComment&comment=189211 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
teodozjan Posted June 21, 2022 Author Report Share Posted June 21, 2022 Dobra alarm odwołany, konwerter z tetisa wszedł, tylko te naboje jakieś dziwne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts