sigmaalpha Posted May 17, 2022 Report Share Posted May 17, 2022 Dzień dobry, kupiłem ostatnio pióro Pelikan 100. Ogólnie jest w dobrym stanie. Korpus nie ma uszkodzeń, tłoczek działa gładko. Wykręciłem spływak ze stalówką, było to bardzo łatwe i bezproblemowe. Stalówkę i spływak odmoczyłem w ciepłej wodzie, korpus lekko przepłukałem. Generalnie wyczyściłem je ze starego, zaschniętego atramentu. Po wysuszeniu, wszystko złożyłem i napełniłem pióro atramentem. Niestety pióro dalej nie pisze. Stalówka wydaje się nie uszkodzona, porównywałem jej zdjęcia ze znalezionymi w internecie i wygląda dobrze. Wydaje mi się, że atrament nie dociera poza spływak. Możliwe, że dalej jest tam jakaś drobina, która blokuje przepływ. Dlatego chciałem zapytać, czy powinienem próbować roździelić stalówkę i spływak? Z góry dziękuje za pomoc i wszelkie sugestie. Pozdrawiam, sigmaalpha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted May 17, 2022 Report Share Posted May 17, 2022 Ile czasu moczyłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigmaalpha Posted May 18, 2022 Author Report Share Posted May 18, 2022 W sumie coś koło 4 godzin. Co jakiś czas zmieniałem wodę i patrzyłem czy wypływa atrament, skończyłem moczenie jak przestał wypływać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markol Posted May 18, 2022 Report Share Posted May 18, 2022 (edited) No to dość krótko, dobrze byłoby moczyć tak przynajmniej 2-3 dni. Zdemontowanie zespołu stalówki i spływaka jest oczywiście możliwe, ale z dużym prawdopodobieństwem pierścień mocujący może ulec uszkodzeniu. Tworzywo, z którego został wykonany po latach robi się bardzo kruche. Może też ucierpieć spływak. Taką operację radziłbym jednak zlecić pendoctorowi, np. Przemkowi Dudkowi, o ile oczywiście samo moczenie i płukanie nie przyniesie efektu. Edited May 18, 2022 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zami Posted May 18, 2022 Report Share Posted May 18, 2022 Pewnie się zdziwisz, ile go jeszcze wypłynie... Niestety, jak atrament pozasycha w kanalikach spływaka, gdzie jest bardzo trudny dostęm, to potrzeba dużo czasu, żeby wszystko odpuściło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigmaalpha Posted May 18, 2022 Author Report Share Posted May 18, 2022 Dziękuję bardzo. W takim razie zostawię je w wodzie na kilka dni i zobaczę czy to wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts