Pingwin Posted July 28, 2012 Report Share Posted July 28, 2012 Ktoś musi zacząć. Pelikan m200 – no bunny review (bo obiecałem Thayowi) Tytułem wstępu Pelikany zawsze bardzo mi się podobały. Uważałem jednak, że nie jestem dość bogaty, żeby je kupować. Choroba jednak zwyciężyła rozsądek i ptaszysko przyfrunęło do mnie. Upierzenie Czarna skuwka, czarna sekcja i pokrętło. Korpus zielony, w niektórych miejscach bardzo ładnie iskrzy, daje wrażenie głębi. Do tego pozłacana stalówka i pierścienie. Klasyczny wygląd, niewymuszona prostota i elegancja. W skali od 1 do 10 za wygląd daję 11. Sposób odżywiania Za napełnianie odpowiada klasyczny piston filler. Pojemny, łatwy w obsłudze czy ewentualnej naprawie. Dzióbek Sercem (czy tez dziobem) pióra jest pozłacana stalówka ze stali (powtarzam się) nierdzewnej. Pisze się nią bardzo dobrze, choć ja musiałem zdobyć pewną wprawę, by się nią posługiwać. Trudno opisać jej charakter. Tego po prostu trzeba spróbować. Wyryto na niej symbol grubości – w tym przypadku F – oraz logo firmowe. I tu spotkało mnie zaskoczenie – na szczycie skuwki umieszczone jest nowe logo (pelikan w gnieździe z jednym pisklęciem), natomiast na stalówce pisklaki są dwa. Posiadacze emdwusetek, też tak macie? Promyczki Röntgena, czyli widoki w trzewiach Pomiędzy korpusem a sekcją jest okienko, przez które można zobaczyć, czy aby atrament nam się nie kończy. Jest ono jednak na tyle nieprzezroczyste, że oglądać je trzeba pod światło. Dlaczego tak? Jakość wykonania Bardzo dobra, jedyna zauważoną przeze mnie niedoróbką jest ślad po łączeniu na sekcji. Przy tej cenie nie powinno juz być takich rzeczy… Kilka zdjęć Tutaj są. Przepraszam za ich jakość, po prostu nie mam odpowiedniego sprzętu. Zwierzak Królika miało nie być, więc nie ma. Ale za to jest ptaszek: Mam nadzieję, że jego ad mini nie odstrzelą… Cena/jakość Na Pelikana m200 trzeba wysupłać ok. 250 zł, czyli ani mało, ani tez tak strasznie dużo. Cena jest według mnie adekwatna do jakości materiałów i wykonania. Podsumowanie Polecam gorąco wszystkim, którzy rozpoczynają przygodę z piórami, a także starym wygom. To naprawdę świetne pisadło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted July 28, 2012 Report Share Posted July 28, 2012 Pingwin bardzo oryginalna recenzja z poczuciem humoru! Krótka, treściwa i pełna uśmiechu! mam nadzieję, że wygrasz konkurs! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted July 28, 2012 Author Report Share Posted July 28, 2012 Mam jeszcze drugą, w podobnym guście. Jest praktycznie gotowa, ale z zamieszczeniem poczekam. Nigdy nic nie wiadomo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted July 29, 2012 Report Share Posted July 29, 2012 Dobre. Recenzja i pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Taaa Pelikany i co Wy w nich widzicie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Taaa Pelikany i co Wy w nich widzicie Widać w nich pióro Pelikan, które jest znane z tego że < zawsze > pisze............w przeciwieństwie do innych marek.....gdzie różnie bywa.............. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Widać w nich pióro Pelikan, które jest znane z tego że < zawsze > pisze............w przeciwieństwie do innych marek.....gdzie różnie bywa.............. ... i 975 PLN za M400 A jakie marki miałeś na myśli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Zapłaciłeś 975 zł? No to przyjeleniłeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 NIe, nie nie jestem fanem ptaszorów żeby tyle płacić za M400, to cena, którą widziałem w sklepie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Taaa Pelikany i co Wy w nich widzicie Wszystko to czego nie dostrzegam w parkerach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 (edited) Użytkownik Pan_Q dnia 20 styczeń 2013 - 20:31 napisał Taaa Pelikany i co Wy w nich widzicie Wszystko to czego nie dostrzegam w parkerach... Jakieś wady wzroku nowe? Edited January 22, 2013 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Widać w nich pióro Pelikan, które jest znane z tego że < zawsze > pisze............w przeciwieństwie do innych marek.....gdzie różnie bywa.............. Choć też uważam, że Pelikany to niezłe pióra, z tym "zawsze pisze" bym polemizował. Sporo Pelikanów przewinęło mi się przez ręce i które pisały, to pisały. A ile po kilka razy lądowało w serwisie, to już tylko pen doctorzy wiedzą. Ne ma idealnego pióra. Jeśli ktoś sądzi inaczej, to po prostu znaczy, że jeszcze nie trafił na swój wadliwy egzemplarz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 ... Jeśli ktoś sądzi inaczej, to po prostu znaczy, że jeszcze nie trafił na swój wadliwy egzemplarz. Cóż za optymizm Jakieś wady wzroku nowe? Wciąż "minusy" (od podstawówki) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 a ja mam jeszcze powazniejszą wade: nie potrafię we wspolczesnym pakerze piora dostrzec odnosnie pelikanów - mam kilka, z 2 walczyłem dzielnie, jednym piszę od 90/91 roku i jestem z niego zadowolony. Jakim? Dokladnie takim: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/2535-pelikan-m-100-whiteblack-sprzedam/ Obecnie bidula nie ma klipsa i jest na emertyturze, ale nadal to jedno z lepiej piszących moich piór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Ale się chwalisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Ma czym, to się i chwali. A u mnie to zwykły realizm, niestety... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Sporo Pelikanów przewinęło mi się przez ręce i które pisały, to pisały. A ile po kilka razy lądowało w serwisie, to już tylko pen doctorzy wiedzą. -------- ----------------- ---------------------- ---------------------- ---------------- ----------------------- .....a i owszem........ale jeżeli weżmiemy ogół " populacji " piórowej............no to Pelikan jest w czołówce tych niezawodnych piór......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 .........no to Pelikan jest w czołówce tych niezawodnych piór......... Elektorat Ptaszorów trzyma się mocno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Elektorat Ptaszorów trzyma się mocno jakos mnie to nie smuci gdyby jeszcze tak antyelektorat pakerów rósł w siłę byłoby nieźle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 (edited) ............no to Pelikan jest w czołówce tych niezawodnych piór......... Raczej był, jakość bardzo spadła po przejęciu przez kapitał z Dalekiego Wschodu, ale ceny za to poszly w góre . Zresztą widać to u moich przyjaciół w sklepie. Już ich tak gorąco nie polecają i nawet nie muszą. Przestały sie sprzedawać. Nie znaczy to, że jestem nastawiony źle do tych piór. Edited January 23, 2013 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 jakos mnie to nie smuci gdyby jeszcze tak antyelektorat pakerów rósł w siłę byłoby nieźle O Parkerach z wyższej półki nie da się powiedzieć nic złego. Duofold, Permier, niektóre Sonnety - to nadal bardzo dobre pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 Podoba mi się to pióro i chyba zacznę na nie zbierać. Lubię duże pióra, a to sięga od Francji do Ukrainy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 Pelikana M1000 polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Podoba mi się to pióro i chyba zacznę na nie zbierać. Lubię duże pióra, a to sięga od Francji do Ukrainy! to nie jest duże pióro. na tym zdjęciu masz po środku TWSBI 580 (demonstrator) i M250 (czarny ze złotymi wykończeniami). TWSBI jest mniej więcej wielkości wspomnianego przez Pitera M1000. inne pióra od lewej: herlitz my-pen, herb 330, chollima, parker 45, ar-3, diplomat esteem, lamy 2000, yiren 601, twsbi 580, pelikan m250, pelikan m20, pelikan m100, pelikan p22, reform 1745, parker 15, pilot 78g, herlitz tornado. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 Wiem wiem ale chodziło mi akurat o te zdjęcie które kolega podał w recenzji ale w linku Francja ----------------------------------------------------------------------------------------->UkrainaRozumiecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts