MIecznik Posted March 29, 2022 Report Share Posted March 29, 2022 (edited) Kupiłem z początkiem marca Sheen Machine 2 (KWZ) i mam pewne spostrzeżenie. Napełniłem tym cudem pióro, a konkretnie Kaweco Sport (ale to w tym momencie ma mniejsze znaczenie) i widzę, że kiepsko spływa ze ścianek naboju. Bo nie ukrywam, że użyłem zestawu oszczędnego pióromaniaka. Wypisałem 2/3 naboju, natomiast mimo potrząsania, pstrykania w nabój atrament przykleił się do ścianek i ani drgnie. Mam też 2 nierozpakowaną butlę Sheen Machine i obawiam się, że będzie podobnie. Czy Wy też macie takie doświadczenia? Dodam, że pisze się tym świetnie, cieniuje, przepływ lepiej niż ok. natomiast ten efekt klejenia się mnie zastanawia. Załączam 2 fotki: Edited March 29, 2022 by Miecznik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted March 29, 2022 Report Share Posted March 29, 2022 A czy we wnętrzu naboja jest kulka? W standardzie euro najpierw pełni rolę korka, po wbiciu staje się mieszadełkiem atramentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 29, 2022 Author Report Share Posted March 29, 2022 (edited) 9 minut temu, Klerk napisał: A czy we wnętrzu naboja jest kulka? W standardzie euro najpierw pełni rolę korka, po wbiciu staje się mieszadełkiem atramentu. Jest kuleczka, jakby szklana, maleńka jak to w tych nabojach europejskich. Ale wyobraź sobie, że stukanie w ścianki naboju nie pomaga I to mnie niepokoi. Bardzo lubię ten atrament, ale jego fizyczne właściwości mnie martwią. Obawiam się co będzie w przyszłości ze spływakiem. A przecież to nie jest atrament z serii galusowej. Edited March 29, 2022 by Miecznik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 29, 2022 Author Report Share Posted March 29, 2022 Nawet słychać tę kuleczkę, jak potrząsam piórem, ale ona nic nie czyni z przyklejonym atramentem do ścianek. Załamka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nilfein Posted March 29, 2022 Report Share Posted March 29, 2022 A nie prościej zwyczajnie napełnić nabój ponownie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 30, 2022 Author Report Share Posted March 30, 2022 9 godzin temu, nilfein napisał: A nie prościej zwyczajnie napełnić nabój ponownie? Jasne. tylko wewnątrz jest jeszcze sporo atramentu i nie spływa. O to batalia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markol Posted March 30, 2022 Report Share Posted March 30, 2022 Jeśli pióro nie przerywa i nie zasycha to znaczy, że ta ilość atramentu, która spływa po ściankach naboju jest wystarczająca. Jak mawiają Amerykanie, dopóki działa, nie naprawiaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 30, 2022 Author Report Share Posted March 30, 2022 27 minut temu, Markol napisał: Jeśli pióro nie przerywa i nie zasycha to znaczy, że ta ilość atramentu, która spływa po ściankach naboju jest wystarczająca. Jak mawiają Amerykanie, dopóki działa, nie naprawiaj Zgadzam się z Tobą i Amerykanami Tylko wkurza trochę, że atrament nie spływa do końca. Widocznie jest bardziej lepki. Tajemnica manufaktury KWZ. Pozdrawiam i miłego dnia 👍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyci Posted March 30, 2022 Report Share Posted March 30, 2022 Umyj ten nabój od środka nabłyszczaczem do zmywarki, przepłucz i wysusz. Często pomaga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 31, 2022 Author Report Share Posted March 31, 2022 16 godzin temu, Tyci napisał: Umyj ten nabój od środka nabłyszczaczem do zmywarki, przepłucz i wysusz. Często pomaga. Dobra koncepcja, dziękuję za poradę. Spróbuję. 👍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 31, 2022 Author Report Share Posted March 31, 2022 @Tyci - jesteś geniuszem! Ten sposób z nabłyszczaczem zadziałał 10/10. Atrament schodzi do zera. Nic się nie klei! Jeszcze raz bardzo dziękuję. Powinniśmy takie rady na PWF przechowywać w jakimś specjalnym katalogu z ozdobną ramką! 🍻 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radioactive Posted April 1, 2022 Report Share Posted April 1, 2022 No ja myję naboje płynem do naczyń czyli jest wtedy odtłuszczony i atrament się nie klei. To samo robię z piórami na zewnątrz i wewnątrz. Odtłuszczam je i spływ jest rewelacja. Co do Sheen machine napisz nim coś i potrzyj palcem jak wyschnie zostaje samo machine 😉 używam Diamine Majestic zamiast tego atramentu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted April 1, 2022 Author Report Share Posted April 1, 2022 2 godziny temu, Radioactive napisał: Co do Sheen machine napisz nim coś i potrzyj palcem jak wyschnie zostaje samo machine To akurat prawda. Jak masz wilgotną dłoń i oprzesz o zapisaną stronę to wyłazi bazowy kolor, zupełnie inny. W tym przypadku jasno niebieski. Trochę intrygujące powiem delikatnie. Trzeba to brać pod uwagę przed kupnem. Szczególnie podatne są te "machiny" na rozcieranie na papierach 90g i więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyci Posted April 2, 2022 Report Share Posted April 2, 2022 Dnia 1.04.2022 o 11:08, Radioactive napisał: No ja myję naboje płynem do naczyń czyli jest wtedy odtłuszczony i atrament się nie klei. To samo robię z piórami na zewnątrz i wewnątrz. Odtłuszczam je i spływ jest rewelacja. W cytowanym przypadku nie do końca chodzi o odtłuszczanie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted April 2, 2022 Author Report Share Posted April 2, 2022 21 minut temu, Tyci napisał: W cytowanym przypadku nie do końca chodzi o odtłuszczanie... Myślę, że ta Twoja metoda daje super poślizg. W tym nabłyszczaczu jest właśnie to coś. Narciarze też smarują narty takim wynalazkiem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted April 2, 2022 Report Share Posted April 2, 2022 Jak to działa? Kiedyś uczono, że to "odkryli radzieccy uczeni", obecnie obowiązuje formuła "według badań amerykańskich uczonych", tak czy siak, jednak działa😀, dla ciekawskich hasła: Detergenty, Hydrofobowość, Lipofobowość, Kopolimery,... i jeszcze więcej, gdy się zapytamy Wikipedię, co to właściwie są te nabłyszczacze🤔 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyci Posted April 2, 2022 Report Share Posted April 2, 2022 Dla zainteresowanych: https://pl.khanacademy.org/science/ap-biology/chemistry-of-life/structure-of-water-and-hydrogen-bonding/a/cohesion-and-adhesion-in-water Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted April 2, 2022 Report Share Posted April 2, 2022 @Tyci 👍💪 Teraz skojarzyłem kolejną postać z tej bajki: "Niewidzialna wycieraczka" na szyby samochodowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyci Posted April 2, 2022 Report Share Posted April 2, 2022 No cóż z całego arsenału środków podałem na początek najłatwiej dostępny... ale jest tego parę w najbliższym otoczeniu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted April 3, 2022 Author Report Share Posted April 3, 2022 12 godzin temu, Tyci napisał: No cóż z całego arsenału środków podałem na początek najłatwiej dostępny... ale jest tego parę w najbliższym otoczeniu... Ważne, że zadziałało 👍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts