maria.w.budek Posted February 21, 2022 Report Share Posted February 21, 2022 Cześć, mam problem z moimi piórami (jak w temacie). Cały czas w trakcie pisania brudzę palce, co chwila pojawiają się kleksy na papierze. Przy otwarciu piór skuwki okazują się wybrudzone od środka. Dodam, że oba były naprawiane i teoretycznie miało być już wszystko ok. Czy to problem atramentu? Aktualnie używam Pelikana 4001. Jaki ewentualnie wypróbować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markol Posted February 21, 2022 Report Share Posted February 21, 2022 To raczej nie jest wina atramentu. Prawdopodobnie gdzieś w konwerterze albo na łączeniu tegoż ze spływakiem jest nieszczelność i pióra "popuszczają" atrament. Używasz tłoczków czy napełniasz naboje strzykawką? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted February 21, 2022 Report Share Posted February 21, 2022 Jest kłopot, bo naboje specjalne: Aby sprawdzić przyczynę zamień naboje na tłoczek i odwrotnie. Gdzieś jest nieszczelność. Sprawdź szyjkę naboi czy nie pękają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maria.w.budek Posted February 23, 2022 Author Report Share Posted February 23, 2022 Intensity - pomogło wyczyszczenie pióra. Natomiast jeśli chodzi o pióro Sagaris - wypróbowałam wszystkie możliwe sposoby, wyczyściłam pióro, zamieniłam tłoczek na nabój i wygląda na to, że przeciek jest gdzieś na poziomie sekcja/stalówka. Cały czas mokry jest też spływak. Czyżby stalówka do wymiany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markol Posted February 23, 2022 Report Share Posted February 23, 2022 Najprościej, choć niekoniecznie najtaniej będzie wymienić całą cześć przednią (stalówka, spływak i sekcja). Nie znalazłem co prawda takiego zespołu do zakupu w polskich sklepach internetowych (są dostępne w UK, ale to drogo wychodzi), niemniej możesz napisać do użytkownika @Kalixt. On jest chyba nadal dystrybutorem Sheaffera na Polskę, więc może będzie mógł pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted February 23, 2022 Report Share Posted February 23, 2022 Wymiana stalówki i spływaka jest trudne w Sheafferach, one są tak na ścisk wpakowane, że szkoda nerwów. Napisz do @Kalixt faktycznie albo zadzwoń do PenDoctora i zapytaj, ile w razie czego kosztowałaby naprawa: https://www.facebook.com/PenRepairShop Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted February 24, 2022 Report Share Posted February 24, 2022 To że winna jest stalówka jest naprawdę mało prawdopodobne, no bo z jakiego technicznego powodu? Spływak, pęknięcie sekcji to już tak. Fakt, że najpewniej przyczynę znajdzie piórmistrz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts