Thay Posted October 7, 2011 Report Share Posted October 7, 2011 Spróbujmy jakoś uporządkować całkiem sporą produkcję piśmienniczą tej dużej, częstochowskiej firmy z ogromnymi tradycjami. Od lewej: Zenith - długopis Zenith 1 - pióro, tu: brak Zenith 2 (x2) - pióra na gumkę. Uwagę zwracają różne klipsy. Zenith 3 - pióro. Jedyne z klipsem o takim kształcie. Zenith 4 - długopis Zenity 5 - długopis Zenith 7 - długopis Zenitg 8 - długopis - wskaźnik Zenith 9 - pióro na gumkę. Zenith 10 - długopis, tu: transparentny Produkcja po roku 2000. Od lewej: Zenith 1 - długopis Zenith 4 - długopis Zenith 5 - długopis Zenith 7 - długopis Zenith 26 - długopis Zenith omega - długopis Zenith omega - roller Zenith omega nice - pióro Zenith omega nice - długopis Zenith 6 - długopis. 2 wkłady Zenith 15 - pióro. Zenith 13 - długopis. 4 wkłady Zenith 16 - długopis kołkowy. Dardzo słaba jakość. Zenith 20 - długopis. Zenith omega nice - zestawik . Zenith 8, częściowo rozsunięty. Wiem jeszcze o długopisie kołkowym Zenith techno. Nie sądzę, by to zestawienie wyczerpywało temat. Gdyby ktoś coś wiedział - uzupełnijmy spis. Jeśli się da - z fotką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 8, 2011 Report Share Posted October 8, 2011 U mnie są jakieś takie Zenithy (oprócz pierwszego z lewej a drugi, hmm kto to wie) a ten to też "?" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 8, 2011 Author Report Share Posted October 8, 2011 "Ten" to niekoniecznie.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 8, 2011 Report Share Posted October 8, 2011 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted October 8, 2011 Report Share Posted October 8, 2011 ¨ 1. Zenith 8 dlugopis/wskaznik nie mialam pojecia ze to Zenith dostalam go od wspominanego juz ulubionego wujka bez widocznego klipsa aby uzywac jako wskaznika na geografi 2. Zenith 4 zdobyczny znaleziony na ulicy w roku 1986 (pamiec mam rewelacyjna) czerwony karminowy kolor na uwage zasluguje plastikowa czarna glowka (kapelusz) 3. Zenith 4 pochodzi z roku 1987 nawet wiem gdzie kupilam (sklep nie istnieje) zielony wzorowany na Jotter 4. Zenith 7 a to juz lata 90` rozowy zloty klips 5. Zenith (bez numeru ale na klipsie jest juz obecne logo Zenith zakup lata 90 wzorowany na Jotter czarny i granatowy 6. Zenith (bez numeru z w/w logo zdobyczny nie mam pojecia skad go mam czarny "grubasek" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Widzialem poraz pierwszy Zenith-Omega metalowe w nowych kolorach, śliczny złoty, ale cena jak dla mnie troche zaporowa jak na te pióro - 25PLN z etui, plastikowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antynomia Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 A Omegi się wam nie psują? Ja miałam w sumie trzy i dwie padły po kilku tygodniach użytkowania, a obchodziłam się z nimi przyzwoicie. Jedna pękła na gwincie, druga zaczęła przeciekać. Szkoda, bo pisały doskonale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 31, 2011 Author Report Share Posted October 31, 2011 Trochę tu: http://www.classinve...ora-wieczne.php To delikatne pióra. Ale wszystko chyba zależy od egzemplarza. Znam ludzi piszących bez przygód Omegami już parę lat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 A może da się jakoś autorom postów wkleić aktualne linki do zdjęć? Miło było by popatrzeć na to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ama Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 Tytułem uzupełnienia załączam zdjęcie pióra Zenith 1. Pióro kupione w 1970 roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts