Jump to content

Ekrytuar - renowacja

Białek

Recommended Posts

Dzień dobry. W tym roku trafił do mnie stary ekrytuar. Dwa szklane kałamarze, suszka, stojak na koperty i bibułę i miseczka (na razie nie wiem jakie jest jej przeznaczenie). O ile z samym wyczyszczeniem nie będzie raczej problemu, to elementy marmurowe mają w kilku miejscach ubytki oraz brakuje dwóch nóżek, które trzeba będzie dorobić, jeśli się nie znajdą. Czy może ktoś już zmagał się z takim problemem i zna miejsce, gdzie taką renowację można zrobić? Pozdrawiam.

IMG_6344.jpg

Elementy mosiężne najlepiej u tokarza dorobić, o ile się nie znajdzie (w co wątpię). Co do marmuru to chyba kamieniarz coś doradzi, nawet u takiego który nagrobki wykonuje coś się poradzisz. Na wyczyszczenie mosiądzu w necie znajdziesz wiele porad, ale taki spatynowany jednak ma swój urok.

5 godzin temu, Zurek napisał:

Elementy mosiężne najlepiej u tokarza dorobić, o ile się nie znajdzie (w co wątpię). Co do marmuru to chyba kamieniarz coś doradzi, nawet u takiego który nagrobki wykonuje coś się poradzisz. Na wyczyszczenie mosiądzu w necie znajdziesz wiele porad, ale taki spatynowany jednak ma swój urok.

W sumie też tak na początku myślałem. W końcu marmur, to marmur - pozostaje kwestia doboru odpowiedniego gatunku. Tokarz też powinien sobie poradzić - wzór nie jest skomplikowany. Chyba ta droga będzie najprostsza. Dzięki.