palwlo Posted November 25, 2021 Report Share Posted November 25, 2021 (edited) Witam, zostałem posiadaczem (w "spadku" od dziadka) długopisu / pióra kulkowego firmy Montblanc. Kompletnie nie znam się na tej tematyce, dlatego znalazłem się tutaj. Chciałbym zapytać jak nazywa się model tego długopisu i ile "z grubsza" jest wart. Sprzedawać teraz nie chcę, bardziej zatrzymać na pamiątkę i może kiedyś przekazać go kolejnej osobie, w ostateczności sprzedać. Z tego co się orientowałem produkty tej firmy są trochę warte ale niestety nie mogłem znaleźć jakieś ogólnodostępnej bazy danych. Na ostatniej stronie książeczki nie ma wypełnionych niestety danych o produkcie. Poniżej zdjęcia modelu i mogę wspomnieć że numer seryjny składa się z dwóch liter i siedmiu cyfr, a dalej napis "GERMANY". Dodam, że długopis ani razu nie był używany, także stan idealnie zachowany. Bardzo dziękuję za pomoc i fatygę! Edited November 25, 2021 by palwlo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyci Posted November 26, 2021 Report Share Posted November 26, 2021 Na pytanie o cenę sprzedaży prawdopodobnie nikt tutaj nie udzieli odpowiedzi... i to z paru powodów. Nie jest to co prawda pióro, ale ładna rzecz w rzadkim kolorze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syrius Posted November 26, 2021 Report Share Posted November 26, 2021 Podobnie z ustaleniem modelu. Na podstawie tych zdjęć nie da się określić co to za model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted November 26, 2021 Report Share Posted November 26, 2021 Przede wszystkim zdecyduj się czy twoje pisadło jest długopisem czy piórem kulkowym czy czym wreszcie...? A na wszelki wypadek wpisz sobie "Montblanc + ten numer seryjny" do gugla i zobacz czy przypadkiem takie pisadło nie jest oferowane w kilkunastu lub kilkuset egzemplarzach z identycznym numerem w przeróżnych punktach świata... Niektóre kraje azjatyckie mają bowiem wybitnych specjalistów w produkowaniu tzw. "replik" (czytaj podróbek)... 🙂 Dodatkową nieufność budzi też książeczka gwarancyjna.... in blanco... Osobiście nie znam przypadku kogoś, kto kupując w legalnym sklepie markowy wytwór znanego producenta za paręset euro zgodziłby się zrobić ten zakup z... niewypełniona i niepodbita gwarancją, bez pieczątki sprzedawcy itd... To tak do refleksji... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted November 26, 2021 Report Share Posted November 26, 2021 Montblanc 144/163?/Classique, pióro kulkowe, już kilka(naście?) lat ich nie produkują, nie wiem jak bardzo podrabiają akurat ten model i jak odróżnić podróbki od oryginałów więc tu nie pomogę. W tej chwili na ebayu widzę jednego za około 800 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted November 27, 2021 Report Share Posted November 27, 2021 Parę lat temu miałem wątpliwą przyjemność nadziać się na MB 144 w takim rzadkim kolorze. Była to ewidentna podróbka, ale na szczęście udało mi się wyperswadować osobie sprzedającej, że należy przyjąć zwrot i cieszyć się, że tylko tak się sprawa skończyła... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo70 Posted November 30, 2021 Report Share Posted November 30, 2021 Akurat jest to najczęściej podrabiany model, zwłaszcza wersja "cienkopis" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nilfein Posted December 1, 2021 Report Share Posted December 1, 2021 18 godzin temu, Pablo70 napisał: Akurat jest to najczęściej podrabiany model, zwłaszcza wersja "cienkopis" Dokładnie tak, jak mówi Kolega. Jeśli masz możliwość, weź ten "spadek" i przejdź się z nim do sklepu sprzedającego Montblanki (albo lepiej - do salonu MB). Tam będziesz mógł porównać sobie swojego z oryginałami (stosowana przez MB "precious resin" jest bardzo specyficzna w dotyku - Azjaci w swoich "replikach" stosują zwykły, chamski plastik). Na bazie swojego skromnego doświadczenia z oryginał vs replika MB mogę jeszcze dodać, że różnicę widać też w ringach/klipsach (w oryginale sprawiają wrażenie masywniejszych, podróba ma to wykonane z cienkiej blachy), jakości grawerunku i grubości pozłoty (na podróbach schodzi od patrzenia) oraz ogólnym spasowaniu poszczególnych elementów (ma być perfekcyjnie równo, nic ma nie odstawać). Najprostszy sposób podali przedmówcy - numer seryjny w Google i masz mniej więcej jasność Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts