Guest Posted July 19, 2012 Report Share Posted July 19, 2012 Jak wielu użytkowników piór poszukuję papieru, który pogodzi umiarkowaną cenę z dobrą jakością. W praktyce oznacza to badanie różnego rodzaju papierów w ryzach pod kątem śliskości, przepuszczalności, chłonności, bieli itd. Gdzieś w sieci wyczytałem, że Poljet Prime 90 może być dobrym wyborem dla użytkownika pióra wiecznego. Kupiłem więc paczkę 250 kartek za kilkanaście złotych. Po wypróbowaniu mam mieszane uczucia. Strzępienie minimalne, przebijanie też. Atrament wysycha dość szybko. A jednak to papier, który określiłbym mianem "tępego". Pióro nie sunie po nim lekko, ale z pewnym mozołem przemieszcza się. Dla mnie to nie jest papier do szybkiego pisania, a na takim mi zależy. Najmocniej to da się odczuć, kiedy po chwili pisania np. po Oxfordzie przeniosę się na Poljet. Dlatego ten papier nie będzie raczej moim wyborem. Poniżej kilka zdjęć. Tu wycinek dla zerknięcia w powiększeniu. I kilka zbliżeń pod różnymi kątami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted July 19, 2012 Report Share Posted July 19, 2012 (edited) Z papierów w ryzach dobry jest tez podobno Clairefontaine, próbowałeś może? edycja - literówka Edited July 19, 2012 by Pingwin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 19, 2012 Report Share Posted July 19, 2012 Jeszcze nie. Zamierzam spróbować, podobnie jak Mondi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
traumeel Posted July 19, 2012 Report Share Posted July 19, 2012 Mnie kwidzyńskie papiery drukarkowe nie zawodzą, a to dlatego, że oczekuję od nich jedynie poprawnego zachowania w laserówce. Do pisania/rysowania używam ich tylko w warunkach awaryjnych - wyjąć na szybko z podajnika, zapisać byle co, byle jak i byle czym. Przy takim podejściu skreślenie piórem jednego zdania nie bywa bolesne. Natomiast na dłuższą metę - to oczywiście nie ten papier. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted July 19, 2012 Report Share Posted July 19, 2012 Satynowany Mondi 90g jest niezły, ale przy mokrym piórze przebija. Kusi mnie, żeby przetestować 100g, ale od dłuższego czasu nie mogę się wybrać do hurtowni. Po przeprowadzce mam dużo dalej, a godziny otwarcia nie zostawiają dużego pola manewru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts