Jump to content

Wymiana stalówki


Baloo
 Share

Recommended Posts

Zamówiłam sobie właśnie pióro Ohto Tasche, ale zaczęłam się zastanawiać, czy nie będzie ono miało za cienkiej kreski dla mnie. Czy w takim piórze istnieje opcja wymiany stalówki w razie czego?

 

I czy stalówki "wyrabiają się" w miarę pisania, czy to tylko taki mit?

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Baloo napisał:

I czy stalówki "wyrabiają się" w miarę pisania, czy to tylko taki mit?

„Wyrabiają sią”, ale w stalówkach z irydowym ziarnem jest to proces bardzo powolny, ja zaobserwowałem to wyraźnie tylko raz – dostałem pióro od starszej osoby, która przez kilkanaście lat używała tylko tego jednego pióra. Z okrągłego ziarna zrobiło się płaskie, zjechane po skosie, dopasowało się do kąta trzymania pióra przez piszącego.

Początki takiego procesu docierania stalówki można też czasem zaobserwować, kiedy nowe pióro lekko drapie – po dłuższym używaniu stalówka się wygładza (papier jest w pewnym stopniu materiałem ściernym), ale jest to proces bardzo długotrwały. Czasem lepiej przyspieszyć poprawiając stalówkę na drobnym papierze ściernym. 

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, Baloo napisał:

I czy stalówki "wyrabiają się" w miarę pisania, czy to tylko taki mit?

Dla mnie to mit. Żeby wyrobić utwardzoną końcówkę pióra (chyba już nie stosuje się irydu) potrzeba raczej kilkudziesięciu niż kilkunastu lat.

 

9 godzin temu, p71 napisał:

Z okrągłego ziarna zrobiło się płaskie, zjechane po skosie, dopasowało się do kąta trzymania pióra przez piszącego.

Równie dobrze ziarno mogło być szlifowane tak wcześniej. Mam kilka stalówek typu oblique i jedna drugiej nierówna. Szczególnie w dwóch przypadkach - Lamy Ratio 57 i Lamy 69, które dzieli generacja. Obie stalówki OM różnią się jak noc i dzień. Ta w ratio jest bardziej "płasko" szlifowana i mniej wybacza; ta w 69-ce, pomimo, że skośnie szlifowana, ma większą tolerancje na nietrzymanie kąta.

Link to comment
Share on other sites

Ten „iryd” to takie uproszczenie – wszyscy mówią o irydowym ziarnie i wszyscy wiedzą o co chodzi, a jaki to jest naprawdę metal/stop jest mało ważne (zapewne każdy producent ma inny i o różnej odporności na ścieranie). Ważna jest rola jaką spełnia, czyli utwardzenie szczytu stalówki, żeby mniej się ścierała (ale nie znaczy to, że nie ściera się wcale).

@heyahero Poniżej fotki stalówki, o której pisałem. To niemieckie pióro Reform, prawdopodobnie z lat 70-tych, używane regularnie przez jedną osobę do połowy lat 90-tych (to pióro babci mojej żony, miała tylko jedno i regularnie je używała, przeszło bezpośrednio w moje ręce). Te stalówki miały standardowe, okrągłe ziarna w rozmiarze około M. Tak stalówka wygląda teraz (jak ją dostałem była ścięta dokładnie na płasko, lekko skośnie w stosunku do osi pióra i była idealnie wypolerowana):

http://chamera.eu/fotki/reformnib1.jpg

http://chamera.eu/fotki/reformnib3.jpg

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, p71 napisał:

To niemieckie pióro Reform, prawdopodobnie z lat 70-tych, używane regularnie przez jedną osobę do połowy lat 90-tych

 

3 godziny temu, heyahero napisał:

potrzeba raczej kilkudziesięciu niż kilkunastu lat.

;)

Edited by heyahero
dopisałem te 90'
Link to comment
Share on other sites

.

22 godziny temu, p71 napisał:

Czasem lepiej przyspieszyć poprawiając stalówkę na drobnym papierze ściernym. 

O zgrozo! Tylko nie tak, NIE TAK! To jak poważna stłuczka nowym samochodem, czyli będziecie tego gorzko żałować. Poczytajcie na Forum o micromesh-u, gładzikach do paznokci, docieraniu na skórze, na porcelanie, itp.

Edited by Klerk
Link to comment
Share on other sites

Użyłem pojęcia „papier ścierny” w sensie ogólnym – Micromesh to też jest rodzaj papieru (a właściwie płótna) ściernego, jakiegoś konkretnego producenta, i też trzeba wybrać odpowiednią gradację. Mikromeshem 60MX bym raczej ziarna stalówki nie szlifował, natomiast papierem innego producenta o gradacji oznaczonej P3000 wstępnie, czemu nie...  :) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...