Baloo Posted September 22, 2021 Report Share Posted September 22, 2021 Zamówiłam sobie właśnie pióro Ohto Tasche, ale zaczęłam się zastanawiać, czy nie będzie ono miało za cienkiej kreski dla mnie. Czy w takim piórze istnieje opcja wymiany stalówki w razie czego? I czy stalówki "wyrabiają się" w miarę pisania, czy to tylko taki mit? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p71 Posted September 22, 2021 Report Share Posted September 22, 2021 1 godzinę temu, Baloo napisał: I czy stalówki "wyrabiają się" w miarę pisania, czy to tylko taki mit? „Wyrabiają sią”, ale w stalówkach z irydowym ziarnem jest to proces bardzo powolny, ja zaobserwowałem to wyraźnie tylko raz – dostałem pióro od starszej osoby, która przez kilkanaście lat używała tylko tego jednego pióra. Z okrągłego ziarna zrobiło się płaskie, zjechane po skosie, dopasowało się do kąta trzymania pióra przez piszącego. Początki takiego procesu docierania stalówki można też czasem zaobserwować, kiedy nowe pióro lekko drapie – po dłuższym używaniu stalówka się wygładza (papier jest w pewnym stopniu materiałem ściernym), ale jest to proces bardzo długotrwały. Czasem lepiej przyspieszyć poprawiając stalówkę na drobnym papierze ściernym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heyahero Posted September 23, 2021 Report Share Posted September 23, 2021 11 godzin temu, Baloo napisał: I czy stalówki "wyrabiają się" w miarę pisania, czy to tylko taki mit? Dla mnie to mit. Żeby wyrobić utwardzoną końcówkę pióra (chyba już nie stosuje się irydu) potrzeba raczej kilkudziesięciu niż kilkunastu lat. 9 godzin temu, p71 napisał: Z okrągłego ziarna zrobiło się płaskie, zjechane po skosie, dopasowało się do kąta trzymania pióra przez piszącego. Równie dobrze ziarno mogło być szlifowane tak wcześniej. Mam kilka stalówek typu oblique i jedna drugiej nierówna. Szczególnie w dwóch przypadkach - Lamy Ratio 57 i Lamy 69, które dzieli generacja. Obie stalówki OM różnią się jak noc i dzień. Ta w ratio jest bardziej "płasko" szlifowana i mniej wybacza; ta w 69-ce, pomimo, że skośnie szlifowana, ma większą tolerancje na nietrzymanie kąta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OLKa Posted September 23, 2021 Report Share Posted September 23, 2021 Chyba jeszcze się używa irydu pióra Zenith reklamowane/opisywane są przez sprzedawców że mają 'irydowe stalówki'. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p71 Posted September 23, 2021 Report Share Posted September 23, 2021 Ten „iryd” to takie uproszczenie – wszyscy mówią o irydowym ziarnie i wszyscy wiedzą o co chodzi, a jaki to jest naprawdę metal/stop jest mało ważne (zapewne każdy producent ma inny i o różnej odporności na ścieranie). Ważna jest rola jaką spełnia, czyli utwardzenie szczytu stalówki, żeby mniej się ścierała (ale nie znaczy to, że nie ściera się wcale). @heyahero Poniżej fotki stalówki, o której pisałem. To niemieckie pióro Reform, prawdopodobnie z lat 70-tych, używane regularnie przez jedną osobę do połowy lat 90-tych (to pióro babci mojej żony, miała tylko jedno i regularnie je używała, przeszło bezpośrednio w moje ręce). Te stalówki miały standardowe, okrągłe ziarna w rozmiarze około M. Tak stalówka wygląda teraz (jak ją dostałem była ścięta dokładnie na płasko, lekko skośnie w stosunku do osi pióra i była idealnie wypolerowana): http://chamera.eu/fotki/reformnib1.jpg http://chamera.eu/fotki/reformnib3.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heyahero Posted September 23, 2021 Report Share Posted September 23, 2021 (edited) 9 minut temu, p71 napisał: To niemieckie pióro Reform, prawdopodobnie z lat 70-tych, używane regularnie przez jedną osobę do połowy lat 90-tych 3 godziny temu, heyahero napisał: potrzeba raczej kilkudziesięciu niż kilkunastu lat. Edited September 23, 2021 by heyahero dopisałem te 90' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baloo Posted September 23, 2021 Author Report Share Posted September 23, 2021 A powiedzcie, jak to jest z tą wymianą stalówki - jest to możliwe w takim piórze, o jakim pisałam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted September 23, 2021 Report Share Posted September 23, 2021 (edited) . 22 godziny temu, p71 napisał: Czasem lepiej przyspieszyć poprawiając stalówkę na drobnym papierze ściernym. O zgrozo! Tylko nie tak, NIE TAK! To jak poważna stłuczka nowym samochodem, czyli będziecie tego gorzko żałować. Poczytajcie na Forum o micromesh-u, gładzikach do paznokci, docieraniu na skórze, na porcelanie, itp. Edited September 23, 2021 by Klerk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p71 Posted September 24, 2021 Report Share Posted September 24, 2021 Użyłem pojęcia „papier ścierny” w sensie ogólnym – Micromesh to też jest rodzaj papieru (a właściwie płótna) ściernego, jakiegoś konkretnego producenta, i też trzeba wybrać odpowiednią gradację. Mikromeshem 60MX bym raczej ziarna stalówki nie szlifował, natomiast papierem innego producenta o gradacji oznaczonej P3000 wstępnie, czemu nie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.