Jump to content

Pióro Kulkowe - Splywak

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

jestem dość świeży w tematach piór i niedawno do kompletu swojego „wiecznego” watermana hemisphere dokupiłem pióro kulkowe J. Herbin.

Nie do końca jest dla mnie jasna zasada działania spływaka. Po wsadzeniu naboju zauważyłem dzisiaj wyciek atramentu do „uchwytu” ze spływakiem jak na załączonym zdjęciu (charakterystyczny „pasek” z atramentu i atrament zbierający się u podstawy spływaka).

Czy to jest normalne? Jak się czyści coś takiego?

Z góry dzięki za pomoc. 

6CEB75C1-C9AD-4C2A-B5E7-6E4614902877.jpeg

Normalne zjawisko. Podobnie wygląda to np. w Platinum Preppy, Plaisir itd... Mój gust estetyczny nie akceptuje przez to sekcji przezroczystej, gdzie te "nacieki" są widoczne. Pewnie dlatego nowa seria Platinum Plaisir ma sekcję z ciemnego tworzywa.
PGB-1500_1_01_181226_600x.png?v=16076408

Okej, dzięki za informacje :)

A wiesz może jak zlikwidować problem przerywania? Pióro momentami pisze bardzo cienko i „urywa” niektóre linie, a po chwili wszystko wraca do normy. Pokombinuje z innymi atramentami (bo aktualnie mam nabój wrzucony przez fabrykę), ale gdyby problem trwał cały czas to istnieje jakieś rozwiązanie? 

A jeszcze jedno -bo teraz zauważyłem, że pytasz: "jak się to czyści"? Tego się nie czyści. Tak ma być. Można płukać pod bieżącą wodą, ale niewiele to daje. Natomiast pisałem tu gdzieś w poprzednich postach, że spływak można sposobem wyciągnąć (przynajmniej z Platinum). Trzeba sobie zrobić do tego odpowiedni przyrząd (haczyk). Nie wiem czy w Herbin'ie też tak się da. Pewnie tak. Spływak ma na końcu zgrubienie i jest wepchnięty na "klik".

6 minut temu, Hulton napisał:

A wiesz może jak zlikwidować problem przerywania?

Niestety tutaj nie pomogę. Mam mizerne doświadczenia z takimi piórami. Posiadałem tylko Parkera Jottera kulkowego, ale w nim nie było takiego mechanizmu. Miał zwykły wkład z atramentem...