Zdzich Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 (edited) Pierwotnie publikowane 23.10.2010 w starej lokalizacji PWF. Strony firmowe: dukepen.de, dukepen.com, dukepen.eu Galeria pióra Jak już napisałem w innej recenzji – „Cygaro” swego czasu było dla mnie kandydatem na podstawowe pióro do pracy, ale ostatecznie przegrało z Visconti. Moment później trafiła się okazja i również „wariant B” mam już w zasięgu ręki. Chwilę uwagi warto poświęcić pudełku. Opływowe, przypominające etui na babcine okulary, przyjemnie leży w ręku. Wyłożone podobną do aksamitu tkaniną dobrze się spisuje w codziennym przechowywaniu pióra. Zamknięte wieko bezpiecznie unieruchamia włożony egzemplarz i, tak chroniony, może sobie z nami bezpiecznie podróżować. Po uniesieniu wieka pióro leży luzem – możemy je wyjmować bez mocowania się z tasiemką czy innym uchwytem. Warto podkreślić - Cygaro (a więc bliźniak - Air Force One również) nie mieści się w firmowym etui Duke. Pióro jest dość ciężkie. Warstwa lakieru tudzież ciepłe barwy minimalizują odczuwanie zimna metalu. Gwinty chodzą miękko i cicho, zapewne dlatego, że te niewidoczne - wewnątrz skuwki i korpusu - są wykonane z tworzywa. Jeden obrót skuwki i oczom ukazuje się sekcja. Dwubarwna stalówka (stal z malunkiem), choć ma naniesioną „książęcą” koronę, łudząco przypomina tą, jaka w moim no-name nosi napis „Iridium Point Germany”. Zwężająca się ku dołowi sekcja daje możliwość pewnego chwytu również przeciętnej wielkości (ale nie dziecięcą) dłonią. Choć to gładki metal, pióro nie ślizga się w ręku podczas pracy. Z racji masy pióra dłuższe pisanie może nużyć rękę. Gdy zajrzymy do wnętrza skuwki znajdziemy swojsko wyglądający łeb wkrętu mocującego klips, który można odkręcić zwykłym krzyżakowym wkrętakiem. Estetyczne minimum, to jak dla mnie, wydrążony sześciokąt dla klucza imbusowego. Po nocnej lub weekendowej przerwie pióro potrzebuje 15-20 – sekundowego rozruchu, po którym lojalnie i bez wygłupów służy cały dzień. Potwierdzają się spotykane na Forum wyrywkowe informacje dot. komfortu pisania - stalówka, choć twarda, gładko mknie po papierze, dość hojnie (ale bez przesady) dozując atrament. Kreska jest dobrze wysycona: atrament Waterman Encre Havane daje linię porównywalną z ciemnoczekoladową barwą pióra, zaś głębią czerni niegrzeszący Parker Quink Black zostawia ślad wręcz smolisty. Przy moim trybie pracy tankować je trzeba co 1.5-2 dni. Amator 'konkretnych' mas i gabarytów, do tego piszący zamaszyście, robiący doraźne adnotacje i podpisy, powinien być tym piórem w pełni usatysfakcjonowany. Wymiary: - długość zamknięte: 14,5 cm - długość otwarte: 12,8 cm - grubość przy skuwce: 1,4 cm - długość stalówki: 24 mm - ciężar: 51 g Recenzje innych piór Duke na PWF: Konfucjusz, Żuraw, Salamandra, Khaki Squares Edited October 4, 2011 by Zdzich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 Zdzichu, czy długo juz go używasz? Jak się sprawuje gwint? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Profesjonalna robota, super! Nie pisałem dużo piórami tej marki, ostatnio bawię się 209 i jestem zupełnie kontent. Piszesz z założoną kapą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdzich Posted October 5, 2011 Author Report Share Posted October 5, 2011 Pióro mam od roku. Używane 1-2 dni w tygodniu. Gwinty od 1-go dnia działają tak samo - tzn. bez zarzutu. Skuwki do pisania nie zakładam. W niszę, którą dotychczas obsługiwał 'Księciunio' wszedł u mnie Pelikan Script, toteż - jako "niepalący" - planuję rozstanie z tym pisadłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 No to może doprowadzimy do spotkania ewentualnej pary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Czego to człowiek nie zrobi, byle tylko rozmnożyć kolekcję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 I tu od razu skojarzenie z facetami siedzącymi w kuchni i licytującymi ile by dali za... i co z tego wynikło w filmie Hall Pass Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Whatever works! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Zaczynamy licytować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Eee... to nie mój krąg zainteresowań. Jakby to był... Zaraz! Co to za prowokacja? Na PWF nie ma żadnych licytacji! Oferty wystawiamy w formie ogłoszenia, z podaną ceną i zdjęciem przedmiotu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 no to czekamy na te zdjęcia, przede wszystkim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Tak naprawdę, to czekamy na całe ogłoszenie. Zdzich się zastanawia, czy to pióro w ogóle sprzedać i gdzie wystawić (a możliwości ma sporo), a my już je kupujemy. W dodatku czekamy pewnie na okazyjną cenę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Przecież sam napisał: ... jako "niepalący" - planuję rozstanie z tym pisadłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 "PLANUJĘ", a nie "sprawozdaję". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Thay, ten "plan" w całym kontekście wypowiedzi brzmi dla mnie bardziej jak "forecast" a nie "budżet" No ale dajmy sie wypowiedzieć Zdzichowi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdzich Posted October 6, 2011 Author Report Share Posted October 6, 2011 Parę dni temu umieściłem ofertę w starej lokalizacji Forum. Jeśli ktoś reflektuje... tam znajdzie detale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 6, 2011 Report Share Posted October 6, 2011 Thay, a widzisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 6, 2011 Report Share Posted October 6, 2011 Widzę. Już od dawna. Wstyd o tyle, że powinienem skojarzyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdzich Posted October 7, 2011 Author Report Share Posted October 7, 2011 Wstyd - żaden. Bo jako detektyw zapewne nie dorabiasz. Z racji tego, że moja oferta jest z półki, hm, użytkowej - zdecydowałem się na tamtą lokalizację. Umieszczenie tu materiałów o piórze nie było za planowaną strategią sprzedaży. Ot, tak wyszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 7, 2011 Report Share Posted October 7, 2011 Dzięki za umieszczenie tu materiałów o piórze. Wyszło - fajnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 8, 2011 Report Share Posted October 8, 2011 I jak sie dyskusja rozwinęła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cement Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 W 1 poscie moznaby dodac Snake Skin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts