Skocz do zawartości

Polecane posty

Przedstawiam test atramentu Montegrappa Violet o bardzo dobrze nasyconym fioletowym kolorze. Atrament ma bardzo dobry przepływ, by nie rzec, że prawie wylewa się z pióra. Pisze się nim bardzo dobrze, płynnie. I co najważniejsze dla wielu, a szczególnie dla leworęcznych, wysycha natychmiast. Niestety okupione jest to często przebijaniem na drugą stronę na papierze ksero. Nawet na Oxfordzie czy Rhodii potrafi przebijać punktowo.

Montegrappa-Violet-nazwa

Producent: Montegrappa

Seria, kolor: Violet

Pióro: Waterman Hemisphere „F”

Papier: Image Volume (gramatura 80 g / m2)

 

 

Parametry techniczne:

Przepływ: bardzo dobry

Lepkość: dobra

Przebijanie: zauważalne

Cieniowanie: zauważalne (słabo)

Strzępienie: możliwe

Nasycenie: bardzo dobre

Kleks rozmazany stalówką

Montegrappa-Violet-kleks

Maźnięcie wacikiem

Montegrappa-Violet-wacik

Kreski

Montegrappa-Violet-kreski

Odporność na wodę [klasa B]

Montegrappa-Violet-woda

Czas wysychania

Montegrappa-Violet-wysychanie

Kleks na chusteczce higienicznej

Montegrappa-Violet-chromatografia1

Chromatografia

Montegrappa-Violet-chromatografia2

Próbka tekstu na papierze ksero

Montegrappa-Violet-txt

Próbka pisma w zeszycie Oxford A5 (gramatura 90 g / m2)

Montegrappa-Violet-Oxford

Próbka pisma w zeszycie Rhodia No 16 (gramatura 90 g / m2)

Montegrappa-Violet-Rhodia

Próbka pisma na karcie  Clairefontaine (gramatura 120 g / m2)

Montegrappa-Violet-Clairefontaine

Paleta odcieni (pobranych z 7 punktów kleksa)

Montegrappa-Violet-paleta-barw

 
Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...